slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η κυβέρνηση της «μερικής» απασχόλησης και των «φτωχών» εργαζομένων

Tου Γιάννη Βρούτση*
Η κυβέρνηση της «μερικής» απασχόλησης, των «φτωχών» εργαζομένων και των μισθών «βοηθημάτων»! Για πρώτη φορά ο Γ. Βρούτσης αποκαλύπτει στο «p» τα στοιχεία της ζοφερής πραγματικότητας στην αγορά εργασίας
Τα πρόσφατα στοιχεία της 3μηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση, του ΕΦΚΑ (Μαΐου 2017) για τους μισθούς και της ΕΛ.ΣΤΑΤ για την ανεργία, επιβεβαιώνουν ότι οι αντιφατικές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές της
Κυβέρνησης ματαιώνουν τις θυσίες των πολιτών και κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη σε συνθήκες μόνιμης κρίσης και υποαπασχόλησης.

Ειδικότερα, την ώρα που η απασχόληση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της στο γενικό σύνολο της Ε.Ε. ενισχύονται, η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε όλους τους δείκτες απασχόλησης. Μάλιστα, οι αποκλίσεις, αντί να μειώνονται διευρύνονται, και το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μεγαλώνει.

Θα αναρωτηθεί, λοιπόν, κάποιος τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα “επιτεύγματά” της στην αγορά εργασίας;

Η αλήθεια είναι, ότι πίσω από αυτή τη θριαμβολογία, κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα και η “κατάρρευση” της αγοράς εργασίας, που προκλήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η αγορά εργασίας της χώρας μας, για δεκαετίες πριν, οικοδομήθηκε σε σαθρές βάσεις και πάντα υποτίθεται προς όφελος των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, όμως, το όποιο “καλό” λειτουργούσε ως δούρειος ίππος καθώς υπονόμευε το συμφέρον των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας.
Αυτή ήταν και η αιτία, όπου μετά το 2010 με το ξέσπασμα της κρίσης, η αγορά εργασίας επλήγη περισσότερο καθώς ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος της οικονομικής αλυσίδας της χώρας μας. Ακολούθησαν γενναίες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, από το 2010 έως το 2014, που άρχισαν να εμφανίζουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Ήταν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, που τότε “πολεμήθηκαν” λυσσαλέα από το ΣΥΡΙΖΑ και που σήμερα υποκριτικά εξακολουθούν να τις επικρίνουν και να τις αμφισβητούν, ενώ την ίδια στιγμή επιχαίρουν και επικαλούνται τα θετικά αποτελέσματά τους. Πρόκειται για πολιτική παράνοια!

Υπενθυμίζεται, ότι η ανεργία παραδόθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ –τον Σεπτέμβριο του 2015- στο 24,9%, δηλαδή μειωμένη κατά 3μονάδες σε σχέση με το Μάρτιο του 2013!!! Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2014-2018), που είχε συμφωνηθεί τότε με τους θεσμούς και με βάση τη δυναμική της οικονομίας, η ανεργία το Δεκέμβριο του 2017 έπρεπε να είχε κλείσει στο 17.1%. Δυστυχώς, οι ανερμάτιστες πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η “κατάρρευση” του αναπτυξιακού υποδείγματος, “φρενάρισαν” την αποκλιμάκωση της ανεργίας με αποτέλεσμα σήμερα –σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.- να κλείσει στο 21,5%. Δηλαδή, 4,4 μονάδες υψηλοτέρα που ισοδυναμούν με 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας!

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2015 επήλθε πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) -στις νέες προσλήψεις- κυριάρχησαν απόλυτα έναντι της πλήρους απασχόλησης. Έτσι, το 60% πλήρης απασχόληση και 40% μερική απασχόληση που ίσχυε μέχρι το 2015, σήμερα ανετράπη πλήρως σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Παράλληλα, διευρύνεται και φτωχοποιείται ακόμη περισσότερο η γενιά των “φτωχών” εργαζόμενων, που δημιουργήθηκε -για πρώτη φορά- με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και με μισθούς “βοηθήματα”. Δηλαδή, από το σύνολο των 2,1 εκατ. μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας, οι 636 χιλιάδες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο μισθό 327 ευρώ (Πίνακας 1), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ)!

Πίνακας 1: Μηνιαία στοιχεία απασχόλησης (ΑΠΔ ΙΚΑ/ΕΦΚΑ, στοιχεία Μαΐου 2017)
– επεξεργασία ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ –
Πλήρους απασχόλησηςΜερικής απασχόλησηςΣύνολο
Αριθμός μισθωτών ασφαλισμένων σε ΙΚΑ1.511.369636.4242.145.565
Μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές1.152,2 €389,7 €927,3 €
Μέσες μηνιαίες καθαρές αποδοχές/φορολογητέο εισόδημα μισθωτού967,8 €327,3 €778,9 €




Δυστυχώς, με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποκλείεται η πιθανότητα βελτίωσης της άκρως απογοητευτικής αυτής εικόνας στο κοντινό μέλλον. Και αυτό, γιατί έρχονται -από την 1/1/2018- η μείωση όλων των μισθών λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, καθώς και η νέα περικοπή στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου -για δεύτερη συνεχόμενη φορά- στα 5.700 ευρώ.

Συνεπώς, με μισθούς “βοηθήματα” και τη μερική απασχόληση να κυριαρχεί, καταρρέει πλήρως το αφήγημα της Κυβέρνησης περί βελτίωσης της κατάστασης στην αγορά εργασίας.


https://politik.gr
*Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: