slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΕΡΤ προβάλει τα Κρυμμένα τοπία της Νάξου


Στην ενδοχώρα των νησιών, μακριά από τη θέα της θάλασσας και την παραλία, κρύβονται τοπία οργανωμένα από τη φύση και σμιλεμένα από τους ανθρώπους για εκατοντάδες χρόνια. Τοπία και μνημεία της δραστηριότητας των κοινωνιών που πέρασαν από εκεί και που αν τα ρωτήσεις, θα σου πουν την ιστορία τους. Η ιστορία αυτή ξεδιπλώνεται στο ντοκιμαντέρ «Κρυμμένα τοπία της Νάξου», το οποίο βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να προβληθεί τους επόμενους μήνες.

Με αφορμή τις έρευνες γύρω από το Κάστρο τ' Απαλίρου, αρχαιολόγοι και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον Νάξιο αρχαιολόγο Στέλιο Λεκάκη και τη συνεργασία της ΕΡΤ (Νέα Μέσα), θα παρουσιάσουν την εξέλιξη του αγροτικού τοπίου, από τους Βυζαντινούς χρόνους έως και τη δεκαετία του ’60, όταν ξεκινάει η μετοίκηση στα αστικά κέντρα, η ανάπτυξη του θερινού τουρισμού και του τριτογενούς τομέα και κατ΄ επέκταση η αλλαγή της οικονομίας του νησιού.

“Με το ντοκιμαντέρ προσπαθούμε να αφηγηθούμε κομμάτια μιας ιστορίας γνωστής στους Ναξιώτες αλλά κρυμμένης ίσως για τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού, που μένουν μόνο στη Χώρα και τις παραλίες” επισημαίνει ο αρχαιολόγος Στέλιος Λεκάκης και συμπληρώνει “μιλάμε για την ιστορία του τοπίου και των ανθρώπων της ημιορεινής Νάξου, τη δύσκολη καθημερινότητα μέχρι τη δεκαετία του 1960 και τις αλλαγές που τότε έρχονται στον τρόπο ζωής τους.

Το ντοκιμαντέρ «Κρυμμένα τοπία της Νάξου» ξεναγεί τους θεατές στο αγροτικό τοπίο περιμετρικά του κάστρου τ' Απαλίρου, εξερευνώντας και ιχνηλατώντας τους τόπους που στήριξαν την οικονομία της περιοχής, μέσα από τη φύση, τα αγροτικά μνημεία και τις ζωντανές μαρτυρίες των κατοίκων που έζησαν και εργάστηκαν εκεί.

Το 35λεπτο ντοκιμαντέρ, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, McCord Centre και της ΕΡΤ-Νέα Μέσα, σε σκηνοθεσία Βάσιας Χατζηγιαννάκη.

Το ψηφιακό υλικό που συγκεντρώθηκε βρίσκεται ήδη στο στάδιο του μοντάζ και αναμένεται να παρουσιαστεί τόσο στη Νάξο αλλά και στην Αγγλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΝΑΞΙΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: