slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αραμπατζή: Αυτονόητες υποχρεώσεις προς τους αγρότες όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

«Αυτονόητες υποχρεώσεις προς τους αγρότες όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης».
Αυτό δήλωσε με ανακοίνωσή της η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη για τους νέους αγρότες.

« Ύστερα από ένα χρόνο ομηρίας και
ταλαιπωρίας των Νέων Αγροτών, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την πληρωμή των επιλαχόντων, ενώ για άλλη μία φορά υπόσχεται να καταβάλει όσα οφείλονται στους τευτλοκαλλιεργητές για μια καλλιέργεια, που με ευθύνη της Κυβέρνησης, φέτος χάνεται», τονίζει η κ. Αραμπατζή.
Ολόκληρη η δήλωση:

«Από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την ένταξη όλων των επιλαχόντων του Προγράμματος Νέων Αγροτών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. Από ό,τι φαίνεται, στην Κυβέρνηση ανακάλυψαν ξαφνικά ότι τελικά τα νούμερα “βγαίνουν”.

Είχε βεβαίως προηγηθεί μια δεκάμηνη περίοδος αβεβαιότητας που αποθάρρυνε χιλιάδες νέους αγρότες από το να επενδύσουν στην γεωργία. Είχε προηγηθεί δύο φορές ο αποκλεισμός τους, μέσω της επιβολής άδικων και άνισων κριτηρίων κατανομής κονδυλίων στις Περιφέρειες της χώρας. Είχαν προηγηθεί δεσμεύσεις χωρίς αντίκρυσμα, που εκτός του ότι είχαν τεράστιο γραφειοκρατικό κόστος, προσέθεσαν φόρτο εργασίας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έστω και τώρα, με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου και ύστερα από τις αλλεπάλληλες και ισχυρές πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισαν τελικά να πράξουν τα αυτονόητα. Αυτά δηλαδή που η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε σε ελάχιστο χρόνο, εντάσσοντας πλήρως τους 12 χιλιάδες ενδιαφερόμενους Νέους Αγρότες και τους 3 χιλιάδες επιλαχόντες. Αυτό που μένει είναι να δούμε αν τελικά θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού και από πού θα βρεθούν οι επιπλέον πόροι.


Μίλησε, όμως, ο κ. Τσίπρας και για το μέλλον της πολύπαθους Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, διαβεβαιώνοντας τους τευτλοπαραγωγούς ότι “θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους”.

Αυτό βεβαίως που δεν είπε, είναι ότι ακόμη και σήμερα να υλοποιούνταν οι υποσχέσεις του για την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση καταβολής όσων οφείλονται για την σοδειά του 2017, το πλήγμα στην τευτλοκαλλιέργεια είναι τεράστιο. Και αυτό διότι αφενός είναι -ευλόγως- απρόθυμοι οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν ξανά και αφετέρου η φετινή περίοδος καλλιέργειας ουσιαστικά χάθηκε, αφού ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου.

Το μόνο που κατάφερε τελικά ο Πρωθυπουργός με την αναφορά του στους αγρότες είναι να μας θυμίσει την προχειρότητα, τους ερασιτεχνισμούς και τις ιδεοληψίες που χαρακτηρίζουν την πολιτική της Κυβέρνησης και στον πρωτογενή τομέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: