slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Διασύνδεση Κυκλάδων: Ιστορικά εγκαίνια δια χειρός πρωθυπουργού


Ιστορική στιγμή για την Σύρο και τα νησιά του νομού αποτελούν τα εγκαίνια της Α’ Φάσης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το κεντρικό σύστημα υψηλής τάσης, τα οποία τελέστηκαν το πρωί της Δευτέρας 19/3 από τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έφτασε το πρωί με ελικόπτερο.
Εδώ και τουλάχιστον μια 20ετία προγραμματίζονταν το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη σύγχρονη ιστορία των Κυκλάδων με συνολικό προϋπολογισμό 245 εκατ. ευρώ, από συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
ς, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και οι τρεις βουλευτές του νομού Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός και Αντώνης Συρίγος και η βουλευτής Β’ Αθήνας Χαρά Καφαντάρη. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβρέθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης.https://cyclades24.gr/2018/03/istorika-egainia-dia-xeiros-prothypourgou/
Επίσης, στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου, ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μ. Φιλίππου και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Μπουλαξής, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου Γ. Μαραγκός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας και άλλων παραγωγικών και τοπικών φορέων.
Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου π. Φλαβιανό Αλμπέσκου, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου κ. Πέτρου Στεφάνου.
Οι στόχοι της διασύνδεσης 
Η Α΄ φάση διασύνδεσης περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο με αντίστοιχα καλώδια. Ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ τα παλιά πετρελαϊκά εργοστάσια της ΔΕΗ στα νησιά τέθηκαν σε ψυχρή εφεδρεία.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ένα έργο «εμβληματικό που εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ηλεκτροδότηση των νησιών». Πρόσθεσε επίσης, ότι «με το έργο αυτό προκύπτουν πολλαπλά οφέλη και επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι, όπως η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας, ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή και δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, βασικός κορμός του έργου είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον τη Σύρο στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε το βασικό πλαίσιο στόχων της διασύνδεσης που είναι οι εξής:
-η αξιόπιστη και επαρκής τροφοδότηση των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω τουρισμού
-η μείωση της επιβάρυνσης που προκαλείται στο περιβάλλον από τους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής
-η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας  μέσω του περιορισμού  των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που αντανακλούν εν πολλοίς το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής των μη διασυνδεδεμένων νησιών
-Το συνολικό κοινωνικοοικονομικό όφελος, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων, προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.
Οι επόμενες φάσεις
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επόμενες δύο Φάσεις του έργου εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στην προσεχή διετία.
Όπως είπε, η Β’ Φάση του έργου περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με ‘Ανδρο και Τήνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.
Επίσης, η Γ’ Φάση , που θα ξεκινήσει το 2020 προβλέπει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο, έργο που με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια.
Την σπουδαιότητα του έργου επεσήμαναν, με τη σειρά τους, κατά την διάρκεια των χαιρετισμών τους τόσο ο δήμαρχος Σύρου όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Η κορδέλα των εγκαινίων κόπηκε στις εσωτερικές εγκαταστάσεις του υποσταθμού του ΑΔΜΗΕ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση του πρωθυπουργού και των παριστάμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: