slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Τρύπα» 58 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚ στα καύσιμα



Σε 58 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η «τρύπα» σε εισπράξεις από φόρους στα καύσιμα -σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών- για τους πρώτους δύο μήνες του 2018.


Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 τα κρατικά έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα δεν ξεπέρασαν τα 676 εκατ. ευρώ, ενώ το ΥΠΟΙΚ προϋπολόγιζε να εισπράξει 734 εκατ. ευρώ («τρύπα» 58 εκατ. ευρώ).

Κατά το αντίστοιχο δίμηνο του 2017 είχαν εισπραχθεί 725 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το protothema.gr, καθώς το δημόσιο έχασε 49 εκατ. ευρώ σε δύο μήνες σε σχέση με όσα εισέπραξε πέρυσι, υπολογίζεται πως φέτος πωλήθηκαν τουλάχιστον 120.000.000 λίτρα λιγότερα.

Και αυτό γιατί ο Ειδικός Φόρος κλιμακώνεται από 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο πετρελαίου θέρμανσης, σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο πετρελαίου κίνησης και 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο βενζίνης. Κατά προσέγγιση, δηλαδή, κυμαίνεται σε περίπου 0,4 ή 0,5 ευρώ ανά λίτρο των καυσίμων.
Το περίφημο πλεόνασμα

Όπως έγινε χθες γνωστό, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 2,751 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο από τα 1,307 δισ. όπως προϋπολογιζόταν.

Κρατικά έσοδα

Για να ειτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το δημόσιο, μέσα σε δυό μήνες εισέπραξε καθαρά έσοδα εννέα δισ. ευρώ. Το ένα δισ. προήλθε από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών από απλήρωτους φόρους περασμένων ετών. Εισέπραξε 2,6 δισ. λόγω αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Στα 1,4 δισ. ανήλθαν οι εισπράξεις από άμεσους φόρους εισοδήματος (κυρίως λόγω παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις) και σε 1,4 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις από ΕΕ και άλλα μη φορολογικά έσοδα. Από την Τράπεζα της Ελλάδας το δημόσιο αποκόμισε 314 εκατ. ευρώ, ως μέρισμα κερδών από τίτλους του ελληνικού δημοσίου.
«Μαχαίρι» σε δαπάνες, πρόνοια

Στις κρατικές δαπάνες καταγράφεται «μαχαίρι» ύψους μισού δισ. ευρώ. Αξιόλογο είναι το γεγονός ότι ενώ οι πληρωμές για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 104 εκατομμύρια ευρώ, το δημόσιο πλήρωσε 20 εκατ. λογότερα σε εργοδοτικές εισφορές προς ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ.

Και ενώ οι ασφαλιστικές κρατήσεις που πληρώνουν οι συνταξιούχοι δεν μειώνονται αν και μειώνονται οι συντάξεις τους, το υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε 66 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα ως επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ για συντάξεις του δημοσίου.

Τέλος, κατά 71 εκατ. ευρώ κόπηκαν και οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Χαρακτηριστικά, από το κονδύλι των 2,127 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί φέτος για κοινωνική προστασία, ως τον Φεβρουάριο δαπανήθηκαν μόλις 157 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: