slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κορδελάτοι και Κουδουνάτοι κατέκλυσαν το Φιλώτι


Στο Φιλώτι έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων του τριημέρου, με απόλυτη επιτυχία. Κορδελάτοι από το Αγερσανί και Κουδουνάτοι από το Φιλώτι δημιούργησαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, σκορπίζοντας μοναδικά χρώματα και ήχους,
τη στιγμή που οι Φιλωτίτες υποδέχονταν τους επισκέπτες με λαγάνες και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. Παράλληλα, με τη διοργάνωση της "Πατινάδας', οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα σοκάκια του χωριού, ακολουθώντας τον "Γαμπρό και τη νύφη", σε ένα σατυρικό δρώμενο. Τσαμπούνες και τουμπάκια έδωσαν το ρυθμό στο γλέντι που στήθηκε σήμερα κάτω από τον πλάτανο, στο Φιλώτι.

Αρκετός κόσμος άρχισε από νωρίς να καταφθάνει στο χωριό. Το μεσημέρι έκαναν την εμφάνισή τους οι Κουδουνάτοι και οι Κορδελάτοι, καθώς και τα χορευτικά τμήματα του ΑΜΣ Φιλωτίου με παραδοσιακές φορεσιές. Ακολούθησε η "Πατινάδα" και εν συνεχεία γλέντι με μουσική και χορό.







Οι Κορδελάτοι από το Αγερσανί ενώθηκαν με τους Κουδουνάτους 
του Φιλωτίου, "ενώνοντας" τα έθιμα και τις παραδόσεις των 
χωριών της Νάξου. Το τελικό αποτέλεσμα άφησε απόλυτα 
ικανοποιημένους τους επισκέπτες...







Ακολούθησε η Πατινάδα...





Παραδοσιακή μουσική και χορό είχαν την ευκαιρία να 
απολαύσουν οι επισκέπτες, στον πλάτανο του Φιλωτιού...





Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικασία της προετοιμασίας των Κουδουνάτων, οι οποίοι τοποθετούν μια σειρά από κουδούνια γύρω από τη μέση και από το στήθος. Μικροί και μεγάλοι, ζωσμένοι με κουδούνια, κρατώντας ένα "ραβδί", προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο στα γραφικά σοκάκια και τους δρόμους για να υποδεχτούν την εαρινή περίοδο και να εξορκίσουν όλα τα κακά πνεύματα.


























http://www.naxiotypia.gr/index.php/main/politismos/1289-kordelatoi-kai-koydoynatoi-sto-filoti








Δεν υπάρχουν σχόλια: