O Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φ. Ζαννετίδης, στα εγκαίνια της ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018
Την στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, για μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, ανέδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων της 5ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, που άνοιξε χθες τις πύλες της στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό και θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου.
Ο κ. Ζαννετίδης, παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτών περιφερειαρχών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από ολη την Ελλάδα, σημείωσε ότι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας, είναι η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, τίτλο που για πρώτη φορά διεκδίκησε και κατέκτησε ελληνική περιφέρεια. Όπως τόνισε, μέσα από τις δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του τίτλου, πολλές εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2017 και θα κορυφωθούν το 2019, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί διεθνώς, ενιχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια τάση με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς.
Παράλληλα, με αφορμή τις απουσίες που σημειώθηκαν στην χθεσινή, πρώτη μέρα της έκθεσης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο κ. Ζαννετίδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον παράγοντα νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκης που επικρατούν στα νησιά, σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα.
Σημειώνεται ότι η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, είναι εντυπωσιακή.
Με μεγάλο αριθμό εκθετών από όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει για 4η συνεχόμενη χρονιά στην έκθεση, με μια εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών νησιώτικων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
Με πενήντα εκθέτες από δεκαοκτώ νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα περίπτερο 240 τ.μ., η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράξη έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους, την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς της, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται παραδοσιακά προϊόντα από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως μέλι, μελεκούνια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, παραδοσιακά ζυμαρικά, φάβα, ντόματα, κάπαρη κ.α.
Στην φετινή ΕΞΠΟΤΡΟΦ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την ιδιότητά της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 και με αφορμή την θεματική ημερίδα που οργανώνει, σήμερα Σάββατο, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου