slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Κοράκι» της ΔΕΗ ο εξάδελφος Τσακαλώτου

Μια εταιρία πληροφορικής, η οποία ανήκει, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, σε ξάδελφο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και συμμετείχε στην κοινοπραξία για την εκκαθάριση των «κακών τραπεζών» (bad banks), θα αναλάβει, όπως διέρρευσε χθες, πρωταγωνιστικό ρόλο στο κυνήγι των οφειλετών της ΔΕΗ.


Ο λόγος για την Qualco, η οποία φέρεται ως επικεφαλής του σχήματος που θα κληθεί να προσφέρει στη ΔΕΗ εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης στην αποτελεσματική διαχείριση του πελατολογίου της, με έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που φτάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία του Ορέστη Τσακαλώτου θα συνεργαστεί για τον σκοπό αυτό με τις IBM Hellas Α.Ε., Deutsche Bank London Branch, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions Α.Ε., KPMG, ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. και τη Δικηγορική Εταιρεία Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες. Κομβικό ρόλο αναμένεται να έχει και ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος Finacity Corporation, που ειδικεύεται στις τιτλοποιήσεις χρεών.

Ο σχετικός διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ τον Μάιο προβλέπει ότι η αμοιβή του αναδόχου θα καθορίζεται ως ποσοστό επί των εισπράξεων οφειλών, ενώ ο προϋπολογισμός της προκήρυξης ήταν 12.000.000 ευρώ.

Ο 55χρονος Ορέστης Τσακαλώτος ίδρυσε την Qualco το 1993 και από το 1998 κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Προηγουμένως είχε εργαστεί σε βρετανικές επιχειρήσεις. Απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη και του Κολλεγίου Αθηνών, συνέχισε τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του ως μηχανολόγος μηχανικός στη Βρετανία, στο Πανεπιστήμιο του Newcastle. Στην αγορά λένε, πάντως, ότι ο ιδρυτής της Qualco δεν έχει καλές σχέσεις με τον υπουργό ξάδελφό του, καθώς οι πολιτικοοικονομικές απόψεις και οι επαγγελματικές διαδρομές τους είναι πολύ διαφορετικές.

Η εταιρία του κ. Τσακαλώτου έγινε ευρέως γνωστή όταν συνέστησε την κοινοπραξία PQH, μαζί με τις PwC Business Solutions Α.Ε. και Hoist Kredit Aktiebolag, και ανέλαβε την εκκαθάριση των bad banks στη χώρα μας. Διαθέτει γραφεία στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Λευκωσία και στο Σάο Πάολο και δηλώνει ότι παρέχει εξειδικευμένα προϊόντα λογισμικού και υπηρεσίες υψηλού επίπεδου για τη διαχείριση του πιστωτικού κύκλου σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, εμπορικές και βιομηχανικές εταιρίες σε περισσότερους από 60 πελάτες σε 15 χώρες.

Βάσει της προκήρυξης της ΔΕΗ, η κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο θα πάρει συνολικά 1.300.000 ευρώ για την εκπόνηση αναλυτικού πλάνου υλοποίησης υπηρεσιών, την ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οφειλών, τη μελέτη της δυνατότητας χρηματοδότησης/τιτλοποίησης απαιτήσεων και τον σχεδιασμό πλαισίου υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων. Στη συνέχεια, για την ανάληψη της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπεται πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με το ύψος των ποσών που θα καταφέρει να εισπράξει. Για παράδειγμα, αν εισπράξει συνολικά 100.000.000 ευρώ, θα λάβει επιπλέον αμοιβή ύψους 8%, δηλαδή 8.000.000 ευρώ.
http://www.dimokratianews.gr/content/79892/koraki-tis-dei-o-exadelfos-tsakalotoy

Δεν υπάρχουν σχόλια: