slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στα 1,14 δισ οι οφειλές των Ταμείων σε συντάξεις και εφάπαξ

© Παρέχεται από: Newmoney.gr
Μία εμβόλιμη πληρωμή νέων συντάξεων στις 28 Νοεμβρίου και τουλάχιστον άλλη μία εντός του Δεκεμβρίου προγραμματίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ με στόχο έως το τέλος του έτους να έχουν περιοριστεί δραστικά οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Συνολικά, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2018, εκτιμώνται σε 1,14 δισ ευρώ.

Σχεδόν τα μισά, 580 εκατ. ευρώ αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οφειλές για κύριες συντάξεις, ενώ τα υπόλοιπα 560 εκατ. ευρώ αφορούν εφάπαξ παροχές.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι έως τις 30 Ιουνίου 2018 θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ (περίπου 52.00) αλλά και κύριων συντάξεων (περίπου 110.000, εκ των οποίων 40.400 προσωρινές).

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα επιστολή της διοίκησης του ΕΦΚΑ προς τους εργαζομένους με την οποία τους ζητείται να εργαστούν τα Σαββατοκύριακα που απομένουν έως τις 17 Δεκεμβρίου για την έκδοση περισσότερων συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Σημαντική ώθηση στην έκδοση νέων συντάξεων έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες και η αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας καθώς χιλιάδες υποθέσεις είχαν με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, «παγώσει», λόγω των πολύ χαμηλών ποσών που έδιναν στους δικαιούχους.

Στον αντίποδα μπλοκαρισμένες παραμένουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση, καθώς ακόμη τα πληροφοριαικά συστήματα του ενιαίου φορέα δεν είναι ικανά να «παραμετροποιήσουν» την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: