slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κεραμωτή Νάξου: Εξοπλισμένο το ιατρείο ...χωρίς όμως γιατρό (video)

Με την παντελή έλλειψη ιατρικής περίθαλψης βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι των χωριών της ορεινής Νάξου, αφού δεν υπάρχουν γιατροί για να καλύψουν έστω και με 1-2 επισκέψεις την εβδομάδα τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι.
Ακόμα και για μια απλή συνταγογράφηση οι ορεινοί θα πρέπει να βρουν τρόπο να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα και να κατέβουν στη Χώρα Νάξου. Ούτε οι πρώτες βοήθειες για έκτακτα περιστατικά δεν μπορούν να γίνουν στα χωριά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Αν δεν έχουν δικό τους πιεσόμετρο, οι κάτοικοι, θα πρέπει να τρέξουν στα διπλανά χωριά ή στη Χώρα για να μετρήσουν την πίεση τους.


Κεραμωτή: Εξοπλισμένο το ιατρείο ...
χωρίς όμως γιατρό

Τα χωριά της ορεινής Νάξου διαθέτουν ιατρεία τα οποία λίγο-πολύ είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα.

Όπως για παράδειγμα η Κεραμωτή που διαθέτει ένα όμορφο ιατρείο εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα ιατρικά εργαλεία, χωρίς όμως γιατρό...

Ο πρόεδρος του χωριού Μανώλης Φακίνος φανερά αγανακτισμένος, σημειώνει ότι το ιατρείο έχει τα πάντα εκτός από γιατρό... "Τα μηχανήματα τα έχουμε εδώ σκεπασμένα αφού κανένας δεν τα χρησιμοποιεί. Παλιότερα έρχονταν κάποιος γιατρός από τη διπλανή Κόρωνο μια φορά την εβδομάδα, όμως το τελευταίο διάστημα δεν έρχεται κανείς πλέον. Είμαστε αναγκασμένοι, ακόμα και για μια απλή συνταγογράφηση, να πηγαίνουμε στη Χώρα. Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και νιώθουν ανασφάλεια" τονίζει.

Πριν λίγο καιρό η κ. Καλλιόπη Λεγάκη επισκέφτηκε το
διοικητή του νοσοκομείου Κώστα Απιδόπουλο για να του περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί και την ανάγκη να επισκέπτεται γιατρός το χωριό, αν όχι σε μόνιμη βάση 1-2 φορές την εβδομάδα.

"Είμαστε ξεχασμένοι από όλους. Επισκέφτηκα το διοικητή του νοσοκομείου τον Αύγουστο, όταν είδα ότι στη λίστα των επισκέψεων γιατρών στα χωριά, έλειπε η Κεραμωτή. Του το είπα κι εκείνος δεν ήξερε που είναι αυτό το χωριό της Νάξου. Μου είπε για Αύγουστο να το ξεχάσουμε, αλλά από Σεπτέμβρη θα έρχεται γιατρός. Μέχρι και σήμερα κανένας γιατρός δεν εμφανίστηκε" λέει η κ. Λεγάκη.

"Πρέπει να κάνουμε εμβόλια τώρα, αλλά γιατρός δεν υπάρχει. Πρέπει να τρέχουμε στη Χώρα. Και καλά να έχεις αμάξι... Αν όχι; Μπαίνω στο λεωφορείο και εκτός του ότι πληρώνω 9,60 ευρώ στα εισιτήρια, ζαλίζομαι και φτάνω στη Χώρα σχεδόν άρρωστη" λέει μια ηλικιωμένη κυρία η οποία δεν έχει κανέναν απολύτως να τη φροντίσει.

"Για να μετρήσουμε την πίεση μας θα πρέπει να βρούμε κάποιον που να έχει πιεσόμετρο ίσως και στα διπλανά χωριά ή να πάμε στη Χώρα... Προσπαθούμε όσο μπορούμε να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο. Εδώ, είμαστε ξεχασμένοι από όλους" σημειώνει άλλος κάτοικος του χωριού.

Οι πρόεδροι των ορεινών χωριών της Νάξου, συνάντησαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος επισκέφτηκε την Παρασκευή το νησί για τα εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και διαμαρτυρήθηκαν για την παραπάνω κατάσταση που επικρατεί στα χωριά, ενώ του παρέδωσαν και σχετικό υπόμνημα.
Η κατάσταση που επικρατεί στο ιατρείο της Κεραμωτής περιγράφεται στο ρεπορτάζ του Παναγιώτη Δελλαμά χωριό της Νάξου και συνομίλησε με τον πρόεδρο και κατοίκους.
http://www.naxostimes.gr/ygeia/12428-keramoti-naksou-eksoplismeno-to-iatreio-xoris-omos-giatro-video

Δεν υπάρχουν σχόλια: