slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πολιτικό αδιέξοδο μέσω αλλαγής ταυτότητας φύλου για τον Αλέξη Τσίπρα

Ενώπιον ενός πολιτικού αδιεξόδου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, μολονότι το νομοσχέδιο για την «διόρθωση φύλου» θα έπρεπε να ικανοποιεί τα «αριστερά ένστικτα» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη ημέρα συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή απέδειξε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα εμφανίζει σημάδια «αποσταθεροποίησης». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού στα έδρανά τους καθόντουσαν μόλις 40 βουλευτές του κόμματος, την ώρα που στους διαδρόμους της Βουλής ακούγεται έντονα ότι δεν είναι μόνο 4 ή 5 τα στελέχη που έχουν ενδοιασμούς, αλλά οι περισσότεροι βουλευτές της επαρχίας.

Την ίδια στιγμή, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος ετοιμάζεται να πει «όχι σε όλα», αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η συμφωνία τους βασίζεται στην καρέκλα και σε τίποτα άλλο.
Τα δύο αυτά δεδομένα οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε μια μόνο λύση, εφόσον φυσικά οι «διαφωνούντες» κυβερνητικοί βουλευτές δεν αλλάξουν γνώμη λίγο πριν την σημερινή ψηφοφορία. Αυτή δεν είναι άλλη από το να ζητήσει (έστω και άτυπα) τη στήριξη των 19 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (ή έστω ορισμένων εξ αυτών),  αλλά και από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από την κεντροαριστερά. Αποκλείεται φυσικά να στηρίξει ένα τέτοιο νομοσχέδιο ο Νίκος Νικολόπουλος ή ο Δημήτρης Κουκούτσης.
Υπό αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά μετά το 3ο Μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά καλείται να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση με τις ψήφους της αντιπολίτευσης ή τουλάχιστον να εκμεταλλευθεί τις (ηθελημένες ή όχι) απουσίες βουλευτών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να εγκριθεί το άρθρο 3 με λιγότερες από 151 ψήφους. Κι όλα αυτά, μάλιστα, την  ώρα που αρκετοί μνημονιακοί νόμοι έχουν πάρει την έγκριση και των 153 βουλευτών της κυβέρνησης, δίχως ακουστεί κιχ!
Χθες, όμως, τρεις βουλευτές ζήτησαν και είδαν τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονή, προκειμένου να τους δώσει εχέγγυα και εξηγήσεις. Νωρίτερα, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης είχε κάνει γνωστή την άρνησή του να υπερψηφίσει, η Ν. Κασιμάτη έκανε παράπονα για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, ενώ ελάχιστοι ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο. «Αφωνία» έπαθαν και οι ΑΝΕΛ, αφού μόνο εισηγητής του κόμματος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος πήρε τον λόγο, καθώς ήταν υποχρεωμένος.
Κατόπιν τούτων, στη Βουλή βγήκαν τα κομπιουτεράκια προκειμένου να μετρηθούν τα κουκιά. Συγκεκριμένα, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 144 βουλευτές. Εξ αυτών 4 (οι κκ. Μιχελογιαννάκης, Μπόλαρης, η κυρία Γεννιά και η Ν. Κασιμάτη) εμφανίζονται προβληματισμένοι και ενδεχομένως να καταψηφίσουν. Συνεπώς και με δεδομένο το «όχι» των ΑΝΕΛ η κυβερνητική πλειοψηφία θα διαθέτει μόλις 140 βουλευτές. Την ίδια ώρα, οι 6  βουλευτές του Ποταμιού ανεβάζουν τον αριθμό στους 146, με την κυβέρνηση να ψάχνει το πολύ άλλους έξι, σε περίπτωση που δεν λείπουν βουλευτές της αντιπολίτευσης.  Φυσικά, υπάρχει και το ενδεχόμενο ορισμένοι υπουργοί των ΑΝΕΛ να συνταχθούν με την πλειοψηφία, αλλά και τελευταία στιγμή να «μεταπεισθεί» εις εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση πιθανόν να αναζητά λίγες ψήφους. Άρα το μπαλάκι θα  πέσει είτε στους 8 ανεξάρτητους, είτε στο ΠΑΣΟΚ.  Από τους ανεξάρτητους πιο… κοντά στην υπερψήφιση (λόγω ιδεολογικών καταβολών) βρίσκονται οι Γιώργος Καρράς και Κατερίνα Μάρκου. Ερωτηματικό τέλος αποτελεί η στάση των Στάθη Παναγούλη, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: