slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 10oυ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΞΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΡΗ

Σεβαστοί πατέρες, Κύριοι Βουλευτές, κ. Δήμαρχε, και λοιποί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης , κ. Έπαρχε, κ. Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Εκπρόσωπε της ΕΣΕΕ, κ. Πρόεδρε της Ομοσπονδίας μας, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, Κυρίες και κύριοι.

Ο Σύλλογος μας Σας καλωσορίζει στο 10Ο συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων που διεξάγετε στο νησί μας και ευχαριστεί όλους και όλες που σήμερα είστε εδώ και το τιμάτε με την παρουσία σας ως σύνεδροι, αλλά και ως προσκεκλημένοι.

Με την ιδιότητα του προέδρου ευχαριστώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Σ.Ν. που από την πρώτη στιγμή που έγινε η πρόταση για τη διεξαγωγή του παρόντος ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ στην Νάξο την αγκάλιασαν και την υλοποίησαν.


ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Στέκομαι αυτή τη στιγμή γεμάτος ευθύνη απέναντι σας αλλά και γεμάτος ικανοποίηση γιατί σας βλέπω όλους εδώ,

πιστούς στο Συνέδριο των εμπορικών συλλόγων των Κυκλάδων ,

γεγονός που αποδεικνύει την έμπρακτη αγάπη σας για τον κλάδο μας .

Το Συνέδριο μας που διοργανώνεται τακτικά για δέκατη φορά, και κάθε φορά με μεγαλύτερη επιτυχία, δείχνει ότι στερεώνεται σε βάσεις σωστές , σε βάσεις που είναι μακριά από προσωπικές, κομματικές, πολιτικές σκοπιμότητες, και μας δίνει την ευκαιρία να γνωριστούμε όλοι μας καλύτερα, και να έρθουμε πιο κοντά.

Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα θα σκεφθούμε,

τόσο καλύτερα θα αποφασίσουμε και θα περιγράψουμε με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα μας,

τους αγώνες που κάναμε για να τα περιορίσουμε από τις επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων αλλά και τις επιτυχίες που σημειώσαμε.

Ο Ε.Σ.Ν. εκτιμούσε πάντα, εκτιμά και σήμερα ισχυρότερα , ότι ο θεσμός του συνεδρίου μας είναι ο θεσμός που έρχεται σε επαφή με τα προβλήματα, τις προσδοκίες, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, από κάθε γωνιά των Κυκλάδων.

Είναι ο θεσμός που διαθέτει τοπική γνώση.

Είναι λαϊκός θεσμός ο οποίος μπορεί να κρατήσει τις επιχειρήσεις μας και την κοινωνία όρθια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, που οκτώ χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο, όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, εξακολουθεί, να τελεί υπό την κηδεμονία των πιστωτών της

και ειδικότερα υπό την στενή επίβλεψη των εκπροσώπων των θεσμών.

Σήμερα και βιώνοντας πλέον την αλήθεια κατάματα και ζώντας σε αυτό το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που επιβάλουν οι δανειστές , αλλά με την πεποίθησή ότι τα Νησιά μας έχουν ακόμα μεγάλες δυνατότητες , ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας, όπως ορίζει το Σύνταγμα για να κρατηθούν ζωντανά.

Κύριοι Βουλευτές, κύριε Δήμαρχε Νάξου και μικρών Κυκλάδων, κύριε Αντιπεριφερειάρχα, και Έπαρχε Νάξου , Κύριοι Εκπρόσωποι πολιτικών και λοιπών φορέων

Η περιοχή μας χρειάζεται την παρουσία σας, χρειάζεται το ενδιαφέρον σας, χρειάζεται την βοήθειά σας για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει, για να μπορέσει να συνεχίσει να αναπνέει, για να μπορέσει να κρατήσει τον ΚΥΚΛΑΔΙΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ στην ιδιαίτερη ευαίσθητη περιοχή των Κυκλάδων, ΚΑΙ που η καρδιά σήμερα, χτυπά δυνατά στη Νάξο. Που η ενότητα μας -θα βοηθήσει στο να ακουστεί η φωνή μας ακόμα πιο έντονη σ’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.

Όπως γνωρίζετε, οι Κυκλάδες είναι η δεύτερη περιοχή - με ελάχιστη διαφορά - σε παραγόμενο τουριστικό προϊόν, μετά την Κρήτη. και

Δεν αποτελεί είδηση για τη συμβολή της Νησιωτικής Ελλάδας στο εθνικό προϊόν της χώρας.

Δεν αποτελεί είδηση ότι κάθε μας νησί έχει τη δική του ιστορία τη δική του ταυτότητα και όλα μαζί συνθέτουν τοο καλύτερο στον κόσμο Αρχιπέλαγος.

Ούτε αποτελεί είδηση ότι στο πεδίο του τουρισμού ο στόχος μας είναι:

- Αύξηση των αφίξεων αλλά και των εισπράξεων,

- Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,

- Καλύτερη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών,

Προβολή του πολιτισμικού μας προϊόντος και

Προοδευτική απεξάρτηση από τις εισαγωγές ,

με στόχο την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής παραγωγής .

Αυτό το ευχολόγιο λέγεται και γράφεται καθημερινά.

Ωστόσο είναι κενό περιεχομένου αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η τελική μας ανταγωνιστικότητα είναι συνάρτηση των ακόλουθων τριών ανταγωνιστικοτήτων. ΗΤΟΙ

Μακρά - ανταγωνιστικότητα

Μικρό - ανταγωνιστικότητα και

Ανταγωνιστικότητα όλων των εμπλεκομένων στελεχών στον τουρισμό και το εμπόριο.

Και ενώ κυρίες και κύριοι

Η μακρά - ανταγωνιστικότητα αποτελεί, αποκλειστικό πεδίο ευθύνης του κράτους, είτε αυτό λέγεται ΦΠΑ, είτε συγκοινωνίες κ.ο.κ. για τις άλλες δυο ανταγωνιστικότητες η ευθύνη είναι ΚΑΙ δική μας.

Δήμοι, Σύλλογοι, Πολιτιστικοί φορείς και Επιχειρήσεις καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας , εδώ και τώρα.

Είμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις και όχι μόνο για διαμαρτυρίες και ευχολόγια.

Αγαπητοί σύνεδροι δεν είναι τυχαίος ο ευρηματικός τίτλος της συνάντησης μας <<Η Επόμενη Μέρα >>…..

Η Επόμενη μέρα είναι σήμερα

Εδώ θα αποφασίσουμε και θα δράσουμε κάθε νησί χωριστά και όλα μαζί.

α) Ποια είναι τα πραγματικά και αδιαφιλονίκητα ισχυρά μας ατού.

β) Που υποφέρουμε ως τοπικές κοινωνίες

γ) Τι ευκαιρίες έχουμε ήδη και ποιες άλλες μπορούμε να δημιουργήσουμε?

δ) Από τι απειλούμαστε?

Ως προς το τελευταίο επιτρέψτε μου να σας πω ότι ο μόνος μας εχθρός είναι ο ίδιος ο εαυτός μας.

Φίλες και Φίλοι

Αν συνεχίσουμε να μετακυλύουμε τις ευθύνες μόνο στο κράτος και

Αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα και να περιμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα σίγουρα θα θυμίζουμε αυτόν που προσπαθεί να χειροκροτήσει με το ένα χέρι.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο μας γιατί αυτά που μας χωρίζουν, είναι αστεία μπροστά σ’ αυτά που μας ενώνουν.

Καλή δύναμη σε όλους μας. Να είστε καλά και καλή συνέχεια.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Στέκομαι αυτή τη στιγμή γεμάτος ευθύνη απέναντι σας αλλά και γεμάτος ικανοποίηση γιατί σας βλέπω όλους εδώ". Ρε Στρατούρη θα μας τρελλάνεις; Ποιους έβλεπες; Το Σάββατο ήταν 4 άτομα και την Κυριακή 12. Μήπως κάνεις κάτι λάθος και δεν το καταλαβαίνεις;