slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το 10ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων στη Νάξο (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων εμπορικών συλλόγων νησιών των Κυκλάδων, των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσώπων επαγγελματικών, θεσμικών φορέων, αλλά και ειδικών για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του διοργανωτή Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου του 10ου Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, Βαγγέλης Στρατούρης, άνοιξε τις διήμερες εργασίες του συνεδρίου το πρωί του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, επισημαίνοντας, ότι "είμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις και όχι μόνο για διαμαρτυρίες και ευχολόγια". Οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου ήταν πλούσιες σε ενημέρωση επί ειδικών θεμάτων, σε προβληματισμό και σε καίρια ερωτήματα και ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 22 Οκτωβρίου, με το ψήφισμα και τα συμπεράσματα και την ανάληψη του 11ου Συνεδρίου από τον Εμποροεπαγγελματικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Τήνου. Ηχηρή η απουσία του εμποροεπαγγελματικού κόσμου της Νάξου από το συνέδριο...

(Φωτογραφία: Cyclades Voice)


Μετά τον Αγιασμό που τελέστηκε, καλωσορίζοντας τους συνέδρους, προέδρους και μέλη εμπορικών συλλόγων των Κυκλάδων και τους εκπροσώπους πολιτικών, θεσμικών και επαγγελματικών φορέων, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, επισήμανε, πως σήμερα και αντικρύζοντας πλέον την αλήθεια κατάματα και ζώντας σε αυτό το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που επιβάλλουν οι δανειστές, αλλά  με την πεποίθηση ότι τα νησιά μας έχουν ακόμα μεγάλες δυνατότητες, επιβάλλεται να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, για να κρατηθούν ζωντανά.



Απευθυνόμενος ο Βαγγέλης Στρατούρης στους παρόντες βουλευτές, Νίκο Μανιό, Νίκο Συρμαλένιο και Αντώνη Συρίγο, το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλη Μαργαρίτη, τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και  έπαρχο Νάξου, Γιάννη Μαργαρίτη, τους εκπροσώπους πολιτικών και λοιπών φορέων, είπε πως η περιοχή μας χρειάζεται την παρουσία τους, χρειάζεται το ενδιαφέρον τους, χρειάζεται τη βοήθειά τους για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει, για να μπορέσει να συνεχίσει να αναπνέει, για να μπορέσει να κρατήσει τον Κυκλαδίτη Επαγγελματία στην ιδιαίτερη ευαίσθητη περιοχή των Κυκλάδων, καθώς και ότι "η ενότητά μας θα βοηθήσει στο να ακουστεί η φωνή μας ακόμα πιο έντονη σ’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις".



Αναφέροντας ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, ότι δεν αποτελεί είδηση η συμβολή της Νησιωτικής Ελλάδας στο εθνικό προϊόν της χώρας ή ότι κάθε νησί έχει τη δική του ιστορία τη δική του ταυτότητα και όλα μαζί συνθέτουν το καλύτερο στον κόσμο Αρχιπέλαγος, ούτε αποτελεί είδηση ότι στο πεδίο του τουρισμού οι στόχοι είναι η αύξηση των αφίξεων αλλά και των εισπράξεων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η καλύτερη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, η προβολή του πολιτισμικού μας προϊόντος και η προοδευτική απεξάρτηση από τις εισαγωγές, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής παραγωγής, άλλωστε αυτό το ευχολόγιο λέγεται και γράφεται καθημερινά, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, είναι κενό περιεχομένου αν δεν γίνει συνείδηση ότι η τελική ανταγωνιστικότητα είναι συνάρτηση τριών ανταγωνιστικοτήτων. 

Τις προσδιόρισε δε ως εξής: μακρά - ανταγωνιστικότητα, μικρό - ανταγωνιστικότητα και ανταγωνιστικότητα όλων των εμπλεκομένων στελεχών στον τουρισμό και το εμπόριο.

"Η μακρά - ανταγωνιστικότητα αποτελεί, αποκλειστικό πεδίο ευθύνης του κράτους, είτε αυτό λέγεται ΦΠΑ, είτε  συγκοινωνίες  κ.ο.κ. για τις άλλες δυο ανταγωνιστικότητες η ευθύνη είναι και δική μας. Δήμοι, Σύλλογοι, Πολιτιστικοί φορείς και Επιχειρήσεις καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, εδώ και τώρα. Είμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις και όχι μόνο για διαμαρτυρίες και ευχολόγια", επισήμανε ο κ. Β. Στρατούρης.

Σημειώνοντας ακόμη, ότι δεν είναι τυχαίος ο ευρηματικός τίτλος του συνεδρίου "Η Επόμενη Μέρα", τόνισε πως "Η Επόμενη μέρα είναι σήμερα. Εδώ θα αποφασίσουμε και θα δράσουμε κάθε νησί χωριστά και όλα μαζί", προσδιορίζοντας ότι τα κυριάραχα θέματα - ερωτήματα στα οποία πρέπει να αναζητηθούν λύσεις και να δοθούν απαντήσεις, είναι:
 - Ποια είναι τα πραγματικά και αδιαφιλονίκητα ισχυρά μας ατού
 - Πού υποφέρουμε ως τοπικές κοινωνίες
 - Τι ευκαιρίες έχουμε ήδη και ποιες άλλες μπορούμε να δημιουργήσουμε
 - Από τι απειλούμαστε
Ως προς το τελευταίο σημείωσε ότι "ο μόνος μας εχθρός είναι ο ίδιος ο εαυτός μας".

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, ανέφερε: "Αν συνεχίσουμε να μετακυλύουμε τις ευθύνες μόνο στο κράτος και αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα και να περιμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα σίγουρα θα θυμίζουμε αυτόν που προσπαθεί να χειροκροτήσει με το ένα χέρι."

Ο κ. Β. Στρατούρης, ευχηθείς τέλος, καλή επιτυχία στο Συνέδριο, είπε, πως "αυτά που μας χωρίζουν, είναι αστεία μπροστά σ’ αυτά που μας ενώνουν". 

  Με το βλέμμα στην "Επόμενη Μέρα"

Με δεδομένη τη σκληρή φορολόγηση των επαγγελματιών, εν μέσω μιας δεινής οικονομικής πραγματικότητας που βιώνει ολόκληρη η χώρα και οι έμποροι και επαγγελματίες ειδικότερα, αφού τα "λουκέτα" καταστημάτων αποτελούν την τελευταία επταετία μια πραγματικότητα, η "Επόμενη Μέρα", αποτελεί το ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κλάδο γενικότερα, όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στο 10ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων.

Στο συνέδριο παρέστη και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης

Στο συνέδριο παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο διευθυντής Φορολογικής Περιφέρειας Πειραιά & Νήσων Αιγαίου, Ρήγας Μπάρκουλας

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

 

Παρών ήταν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, Γιώργος Ζησιμάτος, που απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ παράλληλα συζήτησε με το δήμαρχο, Μανόλη Μαργαρίτη, για το τμήμα που εξακολουθεί να ανήκει στο υπουργείο και βρίσκεται δίπλα στο πάρκινγκ του Δημαρχείου Νάξου.






Η εκπροσώπηση προέδρων και μελών εν ενεργεία εμπορικών συλλόγων των Κυκλάδων στο 10ο Συνέδριο στη Νάξο ήταν καθολική και συγκεκριμένα, από την Κέα, Μήλο, Πάρο, Τήνο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο, ενώ την Αμοργό εκπροσώπησε ο πρώην πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, Γιάννης Λουδάρος. Στο συνέδριο, συμμετείχε και ο δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου.





Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών στις τοποθετήσεις τους επικεντρώθηκαν ότι πρέπει να επιμείνουν να διεκδικούν επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο πλαίσιο της νησιωτικότητας, το μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς και ζητήματα σχετικά με το φορολογικό και το ασφαλιστικό.



Την ΕΑΣ Νάξου, χορηγό του 10ου Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, εκπροσώπησε και μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Σταμάτης Σέργης.



Το "παρών" έδωσε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, που μίλησε για τα τοπικά προϊόντα και τη Γαστρονομία ως μοχλό τουριστικής ανάπτυξης των Κυκλάδων.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ



Στο 10ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, παρέστη και μίλησε για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, ο Νίκος Κουγιουμτζής από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ



Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου (ΟΕΣΑΟΝΝΑ), εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της, Παύλο Πολιτάκη



Από το συνέδριο δεν απουσίασε και ο επί χρόνια πρώην πρόεδρος της ΟΕΣΑΟΝΝΑ, Δημήτρης Αρμενάκης, που μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία της "ένωσης" του Πειραιά με τα νησιά μέσω της Ομοσπονδίας

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ



Ενημέρωση και απαντήσεις για φορολογικό - ασφαλιστικό

Ιδιαίτερο και αναμενόμενο ήταν των ενδιαφέρον των συνέδρων για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, για τα οποία μίλησαν, ο Αντώνης Μουζάκης - Φοροτεχνικός Σύμβουλος Επιχείρήσεων, και Δημήτρης Μπούρλος - Δικηγόρος Εργατολόγος.


Ο Αντώνης Μουζάκης και ο Δημήτρης Μπούρλος με τον πρόεδρο του Ε.Σ. Νάξου, Βαγγέλη Στρατούρη

Ομιλία με θέμα: Ανακύκλωση - κοινωνία και κοινωνική οικονομία έκανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος.



Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Χριστίνας Ευθυμιάτου με θέμα: Νομοθετικό πλαίσιο για την ανακύκλωση στα νησιά μας, για το οποίο το Cyclades Voice έχει, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του θέματος, ειδική αναφορά σε άλλο δημοσίευμα.



Η 2η μέρα του Συνεδρίου



Στο επίκεντρο των εργασιών της 2ης μέρας του συνεδρίου ήταν το θέμα της Κρουαζιέρας, με ομιλητή τον εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Αντώνη Καλούδη.



Ο κ. Καλούδης, επικέντρωσε την ομιλία του για την κρουαζιέρα στις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξή της στα νησιά, αλλά και στα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι οι απαιτούμενες υποδομές.



Αισθητή ήταν η απουσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξη αυτού του θέματος, με δεδομένο το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει την εκπόνηση μελέτης "Master Plan" για τη λιμενική ζώνη της Νάξου.

Στην Τήνο το 11ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων



Ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου, παρέστη με τον πρόεδρό του, Ανδρέα Τσιμέκη, τη γενική γραμματέα Λουκία Κολλάρου και την ταμία Πετρίνα Κολλάρου, στις εργασίες του συνεδρίου στη Νάξο.

Είναι γνωστή η πλούσια δράση του συλλόγου με πολύ επιτυχημένες δραστηριότητες και παρεμβάσεις με στόχο τόσο την εξυπηρέτηση των θεμάτων του κλάδου, αλλά και για την περαιτέρω αύξηση του τουρισμού στο νησί τους.

Ο σύλλογος ζήτησε και με την απόφαση του συνεδρίου στη Νάξο, ανέλαβε τη διοργάνωση και φιλοξενία του 11ου Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων και είναι βέβαιο ότι θα το φέρει εις πέρας με επιτυχία.

Δείτε φωτογραφίες από τη διεξαγωγή του συνεδρίου

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Φώτης Μαυρομμάτης, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός και πολίτες παρέστησαν στο συνέδριο



Η πολιτευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Κατερίνα Μονογυιού απηύθυνε χαιρετισμό



Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, Μαρία Μάρκου, απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο



Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, περιστοιχιζόμενος από το διευθυντή της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, Γιώργο Ζησιμάτο και τον πρώην πρόεδρο  της ΟΣΕΑΟΝΝΑ, Δημήτρη Αρμενάκη



Δανάη Μαύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: