slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τροπολογίες Μανώλη Κεφαλογιάννη υπέρ των Ελληνικών θέσεων στην έκθεση του Ε.Κ για την Τουρκία.

Η ετήσια Έκθεση για την Τουρκία που ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή, καταγράφει αυστηρή προειδοποίηση για την Τουρκία, υπογραμμίζοντας τη σημαντικά αρνητική πορεία της Χώρας προς την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτό όμως που δεν έγινε γνωστό είναι ότι στην Έκθεση περιλαμβάνονται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μια σειρά τροπολογιών (αιτημάτων του ΕΚ προς την Τουρκία) υπέρ των ελληνικών θέσεων, τις οποίες εισηγήθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.


Με τις τροπολογίες αυτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων καθώς και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών. Ζητείται επίσης η κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως η άμεση άρση του casus belli προς τη χώρα μας. Ακόμη γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην προστασία της Ελληνικής μειονότητας.

Συγκεκριμένα με τις τροπολογίες αυτές ο Μανώλης Κεφαλογιάννης καλεί την Τουρκία:

·   Να άρει το casus belli και να θέσει τέλος στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσειςτου εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας.
·   Να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των γειτόνων της
·   Να δεσμευθεί ρητά υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας.
·   Να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
·   Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας και τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα.
·   Να άρει όλα τα εμπόδια στη διαχείριση των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια), στην εκπαίδευση, τον ορισμό και στη διαδοχή του κλήρου
·   Να σεβαστεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα,να αναγνωρίσει τη νομική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να σταματήσει τις διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών.
·   Να προβεί στη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Να σημειωθεί πως ανάλογες τροπολογίες είχε καταθέσει ο Μ. Κεφαλογιάννης και στην περσινή Έκθεση Προόδου της Τουρκίας χωρίς να γίνουν αποδεκτές.

Το ψήφισμα τελικά εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ (μεταξύ αυτών και όλων των Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ), 64 κατά (κυρίως του κόμματος της Μ. Λεπέν και των αδελφών κομμάτων) και 97 αποχές (κυρίως των κομμάτων της Αριστεράς). 


Δεν υπάρχουν σχόλια: