slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Fwd: ΔΤ - «Ευρωπαϊκή συμβολή στην ανασκαφή στο Σίσι», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαική Επιτροπή.


«Ευρωπαϊκή συμβολή στην ανασκαφή στο Σίσι», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαική Επιτροπή.


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή με την οποία ζητάει την ενεργοποίηση κοινοτικών πόρων για τη συνέχιση της ανασκαφής στο Σίσι.


Αναλυτικά η ερώτηση:

Η αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή Σίσι στη βόρεια ακτή της Κρήτης έχει αναδείξει ένα ακόμα σημαντικό κέντρο της Μινωικής εποχής.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως έναν αναπτυγμένο οικισμό που περιλαμβάνει ανάκτορο, εργαστήρια και νεκροταφείο με ενδείξεις ζωής από το 2.500 π.Χ.
Το συγκεκριμένο συγκρότημα λειτουργούσε συμπληρωματικά των αρχαίων Μινωικών κέντρων των Μαλίων, της Κνωσού και της Φαιστού και φαίνεται να γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη περί το 1750 π.Χ καθώς αποτελούσε κόμβο εμπορίου μεταξύ της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης με δεσπόζουσα θέση ελέγχου και των θαλάσσιων οδών. 
Η ανασκαφή πραγματοποιείται από την ΚΔ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με την ενεργό συμμετοχή της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας καθώς και των βελγικών Πανεπιστημίων Université Catholique de Louvain και KU Leuven υπό την καθοδήγηση του καθηγητού Jan Driesen.
Οι συγκεκριμένες εργασίες ανασκαφής υποστηρίζονται από τον Δήμο Αγίου Νικολάου και το τοπικό διαμέρισμα Βραχασίου με την πρόθεση παραχώρησης του παλαιού σχολείου για την λειτουργία ερευνητικού κέντρου για τις ανασκαφές. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε δεκάδες νέους αρχαιολόγους από την Ελλάδα και το Βέλγιο να ασκηθούν πάνω στην επιστήμη τους προάγοντας τις αρχές της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Σε αυτή τη φάση η πρόοδος της συγκεκριμένης ανασκαφής εξαρτάται κυρίως από δωρεές και χορηγίες ιδιωτικών φορέων. Καθώς όμως η ανασκαφή εξελίσσεται και λόγω των σημαντικών ευρημάτων η χρηματοδοτική ανάγκη κάλυψης των δαπανών αυξάνεται.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Πως μπορεί να συμβάλει στην χρηματοδότηση της ανασκαφής στο Σίσι της Κρήτης καθώς και στην ίδρυση ερευνητικού κέντρου που θα προάγει την επιστημονική αρχαιολογική συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο;



Δεν υπάρχουν σχόλια: