slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Λαμπρός εορτασμός στην Ιερά Νήσο Μήλο για τις Κατακόμβες, παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου (φώτος)


 
Με την παρουσία των Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου, Σύρου και Μήλου Δωροθέου Β’ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπρανζαβίλ κ. Παντελεήμονος πραγματοποιήθηκαν στην ιερά νήσο Μήλο ιερές τελετές και λαμπρές πνευματικές εκδηλώσεις για τη μνήμη των Αγίων Πάντων και των ιερών Κατακομβών.
Το απόγευμα του Σαββάτου, με πάνδημη λιτανευτική πομπή, επικεφαλής έχουσα τους προαναφερόμενους Μητροπολίτες και πλαισιωμένη από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, η οποία βρέθηκε στη Μήλο για το γεγονός αυτό με εντολή του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου κ. Ράπτη (ΛΣ), οι ιερές εικόνες των Αγίων Πάντων και των ιερών Κατακομβών μετεφέρθησαν από τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής στον αύλιο χώρο των ιερών Κατακομβών, όπου τελέστηκε Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των εν αυταίς ενταφιασθέντων Χριστιανών.




Στην πομπή συμμετείχαν ιερείς της Μήλου και άλλων νησιών, συνοδοί των Μητροπολιτών, εκδρομείς - προσκυνητές από την Ερμούπολη και την Κίμωλο, οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Συρμαλένιος, Συρίγος και Βρούτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ο έπαρχος Σίφνου - Μήλου κ. Βενάκης, ο δήμαρχος Μήλου κ. Δαμουλάκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πολιτευτές Κυκλάδων κα Μονογυιού και κ.κ. Βακόνδιος και Χριστόπουλος, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας ΛΣ κ. Σκευοφύλακας, αξιωματικοί του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμεναρχείου Μήλου, εκπρόσωποι της Εταιρείας «ΙΜΕΡΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ», πρόεδροι τοπικών συλλόγων και φορέων, ο πρόεδρος και τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Κατακομβών Μήλου, πρόεδροι και μέλη πατριωτικών σωματείων Αθηνών και Πειραιώς κ.α.




Στην προσλαλιά του, ο κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών συλλόγων και φορέων, καρπός της οποίας είναι η ανάδειξη της εορτής των ιερών Κατακομβών. Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία της Εκκλησίας, διά των Ομολογητών και Μαρτύρων Της, όπως αυτοί ανεφύησαν στη ζωή της από τις ιερές Κατακόμβες.




Προ του πέρατος του Εσπερινού, ο κ. Δωρόθεος Β’ τίμησε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μήλου και Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Τρυπητής, Πρωτοπρ. Γιαννούλη Μαρκαντὼνη, για την υπερπεντηκονταετή διακονία του στη Μήλο και δη στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Τρυπητής, τον οποίο συνεχάρη και ευχαρίστησε για το ήθος, την ευγένεια και την εμβληματική, πλέον, Λειτουργική παρουσία του, ενώ συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Διάκονο Νεκτάριο Σώρρο, ο οποίος είχε επιφορτισθεί την ευθύνη της όλης προετοιμασίας της εορτής, καθώς και τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους κατοίκους της Τρυπητής.







Επίτιμος δημότης Μήλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Χθες το πρωί, στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Τρυπητής ιεράς νήσου Μήλου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, προσήλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τους επιτελείς του, τον οποίο υποδέχθηκε στα προπύλαια ο κ. Δωρόθεος Β’.




Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας τον προσφώνησε ο κ. Δωρόθεος και του προσέφερε αντίγραφο Αρκοσολίου, με τη διασωζομένη επιγραφή «πλεόντων λιμήν» και το γνωστό και μοναδικό στην παλαιοχριστιανική επιγραφική τέχνη αντίστροφο Χριστόγραμμα των Κατακομβών.








Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον χώρο των ιερών Κατακομβών, όπου ξεναγήθηκε από τον Προϊστάμενο της Β’ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Αθανασούλια και εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή στου σ’ αυτές και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο και θαύμασε, ευχόμενος για την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του.






Στη συνέχεια, μετέβη στον Αδάμαντα, όπου απεκάλυψε, μαζί με τον κ. Δωρόθεο Β’ κατόπιν σχετικής προτροπής του, τον αναμνηστικό της ανακηρύξεως της Μήλου ως «ιεράς νήσου» λίθο, φέροντα ελληνιστί και λατινιστί την επιγραφή «ΜΗΛΟΣ ΙΕΡΑ ΝΗΣΟΣ».




Το μεσημέρι, ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο «Γεώργιος Ηλιόπουλος», όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο Δημότη Μήλου από τον δήμαρχο Μήλου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος και ανέγνωσε την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου.




Ο κ. Δαμουλάκης τόνισε ότι στη Μήλο οι πάντες εργάζονται για την ευημερία του λαού και έκανε ιστορική αναφορά της προσφοράς της Μήλου στους αγώνες και τις θυσίες του Ελληνισμού. Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία της Μήλου και τον περίφημο και διαχρονικής αξίας Διάλογο των Μηλίων με τους Αθηναίους υπογράμμισε επί λέξει τα εξής:
«Το αέτωμα του Πολιτισμού της Ευρώπης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, τον πυλώνα της Αρχαίας Ελλάδας, τον πυλώνα της Αρχαίας Ρώμης και τον πυλώνα της Χριστιανικής Διδασκαλίας. Εδώ, στη Μήλο, βρίσκουμε τους δύο από τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την Αρχαία Ελλάδα του πνεύματος και της ελευθερίας και τη Χριστιανική Διδασκαλία του ανθρωπισμού, της ειρήνης και της δικαιοσύνης... Ο πυλώνας της Χροστιανικής Διδακαλίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία εδώ, στη Μήλο, επειδή οι Κατακόμβες είναι, μαζί με τη Ρώμη και τους Αγίους Τόπους, ένα από τα τρία σημαντικότερα μνημεία των πρώτων Χριστιανικών χρόνων».




Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιός, τον Πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρίγος και τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Βρούτσης.
(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: