slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ενημερωτικό σημείωμα του βουλευτή Κυκλάδων, Ν.Μανιού,για τους αγρότες - Προδημοσίευση της πρόσκλησης του υπομέτρου 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις»


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Συνεχίζοντας την προσπάθειας μας για επαρκή δημοσιότητα, ενημέρωση και καθοδήγηση των υποψήφιων δικαιούχων αγροτών νησιωτών μας για συμμετοχή τους σε προγράμματα, προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση του υπομέτρου 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις»
Η προδημοσίευση της πρόσκλησης αφορά:


τη Δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη μείωση του κόστους παραγωγής,

τη Δράση 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» που στοχεύει στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, στην ορθή διαχείριση των υποπροϊόντων και αποβλήτων καθώς και στην αξιοποίηση τους για παραγωγή ενέργειας.

Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι του καθεστώτος στήριξης μπορούν να κριθούν κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης: (α) ηλικίας από 18 έως 60 ετών, (β) να μην είναι συνταξιούχοι, (γ) να είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να έχουν υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το τρέχον (2017) έτος υποβολής της αίτησης στήριξης, (δ) να έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, (ε) να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες ή να είναι νέοι γεωργοί.

Δικαιούχοι του καθεστώτος στήριξης μπορούν να κριθούν νομικά πρόσωπα, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων ή ομάδες αυτών, εφόσον πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις.

Επιλέξιμες δαπάνες

1. για τη Δράση 4.1.1 είναι:

1.1. Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών.

1.2. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

1.3. Αγορά καινούργιου μελισσοκομικού και ανθοκομικού αυτοκινήτου.

1.4. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών μη ποωδών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με σπορά στον αγρό.

1.5. Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων.

1.6. Αγορά εξοπλισμού Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης.

1.7. Γενικές Δαπάνες, όπου περιλαμβάνεται κάθε άυλη δαπάνη που συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης και δεν δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από άλλα Μέτρα του ΠΑΑ.

2. για τη Δράση 4.1.3 είναι:

2.1 Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων της εκμετάλλευσης.

2.2. Κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης.

2.3. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που προσαρμόζονται στις ενεργειακές ανάγκες αυτοκατανάλωσης της εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένων και εκείνων οι οποίες πρόκειται να δημιουργηθούν από τις υπόλοιπες προβλεπόμενες επενδύσεις της εκμετάλλευσης.

2.4. Γενικές Δαπάνες, όπου περιλαμβάνεται κάθε άυλη δαπάνη που συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης και δεν δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από άλλα Μέτρα του ΠΑΑ.

Οικονομική Στήριξη

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός που λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς για τον ποσοστό στήριξης της Δράσης 4.1.1 είναι: α) για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών πρόσωπων έως τις 200.000 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως 500.000 ευρώ υπό προϋποθέσεις, β) για συλλογικές επενδύσεις έως τις 500.000 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως και το 1.000.000 ευρώ υπό προϋποθέσεις.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός που λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς για τον ποσοστό στήριξης της Δράσης 4.1.3 είναι: α) για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών πρόσωπων έως τις 150.000 ευρώ, με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης για τις οποίες ανέρχεται έως και τις 200.000 ευρώ, β) για συλλογικές επενδύσεις έως τις 150.000 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ υπό προϋποθέσεις.

Ποσοστά στήριξης στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους

1) Γεωργοί έως 41 ετών με επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή δικαιούχοι μέτρων Νέων Γεωργών την τελευταία 5ετία: 80%,

2) Συλλογικές επενδύσεις στο σύνολο των περιοχών: 85%

3) Γεωργοί σε ορεινές περιοχές: 75%

4) Γεωργοί σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα: 75%

5) Λοιποί Γεωργοί σε Κανονικές Περιοχές: 75%.

Οι Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες.

Τη προδημοσίευση της πρόσκλησης δείτε εδώ

Προδημοσίευση Σχεδίων Βελτίωσης.pdf


--
Νίκος Μανιός
Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ
Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

​Πρόεδρος
Υποεπιτροπής για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση του Προβλήματος των Ναρκωτικών


Μέλος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας​
Βουλής 4, 10562
Τηλ: 210 3236061, 210 370 6463
Fax: 210 3706063

Δεν υπάρχουν σχόλια: