slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το… όπλο του και «καθαρίζει» το κόμμα


Χριστίνα Κοραή
Αυστηρό μήνυμα πειθαρχίας στέλνει ο Πρόεδρος της ΝΔ με 3 κινήσεις –«Κόκκινες κάρτες» και τελεσίγραφα στην Πειραιώς
Την ενότητα και την αφοσίωση στον κοινό στόχο, χωρίς παρεκκλίσεις, είναι αποφασισµένος να επιβάλει στη Ν.∆. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας αυστηρό µήνυµα στους βουλευτές και τα στελέχη που επιθυµούν να ακολουθήσουν προσωπικές στρατηγικές και να αποκλίνουν από την κεντρική γραµµή και τις αποφάσεις της ηγεσίας. Ενδεικτικές ήταν τρεις κινήσεις της
προηγούµενης εβδοµάδας: Αποµάκρυνε την Κατερίνα Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τοµεάρχου Υγείας, µετά την παρότρυνσή της στον Αδωνι Γεωργιάδη να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του κόµµατος µέχρι να ολοκληρωθεί η Εξεταστική για την Υγεία. Την ίδια ώρα, µε το ερώτηµα της διαγραφής παραπέµφθηκαν στην Επιτροπή ∆εοντολογίας δύο µεσαία στελέχη, στα οποία χρεώνονται προσωπικές διαδροµές και «φλερτ» µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο γραµµατέας του κόµµατος, Λευτέρης Αυγενάκης, έστειλε επιστολή στους βουλευτές, στα στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής και στους προέδρους των τοπικών και νοµαρχιακών οργανώσεων ότι δεν µπορεί να συνεχιστεί το φαινόµενο να κάνουν εκδηλώσεις χωρίς την ενηµέρωση και την έγκριση του γραµµατέα και των κεντρικών κοµµατικών οργάνων.
«∆εν θα ανεχθώ διαφοροποιήσεις και ιδιαίτερα επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.∆. στον «πρωινό καφέ» της Πειραιώς την Τρίτη του Πάσχα, µε αφορµή την πρωτοβουλία της βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα να ζητήσει από τον Αδωνι Γεωργιάδη «να απεκδυθεί του θεσµού», έως ότου η Εξεταστική για την Υγεία ολοκληρωθεί, επισηµαίνοντας, µάλιστα, ότι «κανείς δεν είναι πολυτιµότερος της παράταξης στην οποία έχουµε την παράδοση ο βίος και τα έργα µας να µην την εκθέτουν».
«∆εν µπορεί ο καθένας ή η καθεµία βουλευτής να υποδεικνύει στον πρόεδρο του κόµµατος ποιος πρέπει να είναι αντιπρόεδρος ή τοµεάρχης, ούτε γίνονται αποδεκτές διαφοροποιήσεις», τόνισε στα «Π» υψηλόβαθµη κοµµατική πηγή. Πολύ περισσότερο όταν στην προκειµένη περίπτωση τα εσωκοµµατικά πυρά αφορούσαν τον Αδ. Γεωργιάδη, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης της Ν.∆. µε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. για την Εξεταστική για την Υγεία. «Οι επιθέσεις στο πρόσωπο του αντιπροέδρου ρίχνουν νερό στον µύλο του Τσίπρα και του Πολάκη», υπογράµµισε η ίδια πηγή.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 Με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη στη θέση του αν. τοµεάρχη Υγείας τοποθετήθηκε ο προερχόµενος από το Ποτάµι Ιάσων Φωτήλας. Ηταν ακόµη µία συµβολική κίνηση σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της διεύρυνσης. «Θα πάω µε αυτούς που θέλουν. Οι άλλοι θα µείνουν πίσω», είναι η γραµµή του Κυρ. Μητσοτάκη. Από την πλευρά του, ο κ. Φωτήλας δήλωσε ότι «ο χώρος της Υγείας νοσεί από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα δουλέψω για την αναβάθµισή του». Η Κ. Παπακώστα τού ευχήθηκε καλή επιτυχία και άφησε νέες αιχµές. Η «κίτρινη κάρτα» στην Κ. Παπακώστα, ωστόσο, έχει ευρύτερες εσωκοµµατικές διαστάσεις. Μπροστά στη διαφαινόµενη συµφωνία, που αποµακρύνει τις εκλογές για το 2018, και στον κίνδυνο να υπάρξει χαλάρωση στο κόµµα, ο πρόεδρος της Ν.∆. είναι αποφασισµένος να βάλει φρένο σε δηλώσεις και κινήσεις που µπορεί να προκαλέσουν εσωκοµµατική εσωστρέφεια και να θολώσουν την κεντρική στρατηγική. Προτεραιότητα είναι η διατήρηση της συνοχής της Κ.Ο. της Ν.∆., καθώς έρχονται σηµαντικές µάχες. Οταν, δε, θα έρθει στη Βουλή η συµφωνία, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επιθυµεί να αρχίσουν γκρίνιες για το αν θα πρέπει να ψηφιστούν ή όχι τα αντίµετρα.  
«ΝΕΟ ΑΙΜΑ»
Πλέον, ο δρόµος προς τις κάλπες δεν είναι κούρσα ταχύτητας, αλλά µαραθώνιος και αυτό προκαλεί νευρική κρίση σε πολλά παλιά στελέχη, καθώς έχουν την αγωνία της επανεκλογής. Το «νέο αίµα» στο οποίο προσβλέπει ο πρόεδρος της Ν.∆. έχει πια περισσότερο χρόνο µπροστά του να αποκτήσει αναγνωρισιµότητα και σε κάποιες περιπτώσεις να πάρει και κεφάλι, και η Β’ Αθήνας, στην οποία εκλέγονται ο Αδ. Γεωργιάδης και η Κ. Παπακώστα, εξελίσσεται σε «αρένα». Εκεί αναµένεται να κατεβούν ως υποψήφιοι πάνω από επτά-οκτώ νέα στελέχη που έχουν αναφορά στον Κυρ. Μητσοτάκη. «Μερικές φορές βλέπω βουλευτές µας στα “παράθυρα” και θέλω να σπάσω την τηλεόραση», είχε πει σε συνεδρίαση κεκλεισµένων των θυρών της Κ.Ο. ο Κυρ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και η Πειραιώς έδωσε στα ΜΜΕ συγκεκριµένο στίγµα για την επικοινωνιακή οµάδα που εκφράζει τη στρατηγική της (Κωστής Χατζηδάκης, Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος ∆ένδιας, Νίκη Κεραµέως, Μακάριος Λαζαρίδης κ.ά.). Πολλοί ωστόσο διαµαρτύρονται γιατί δεν τους καλούν τα κανάλια και δεν τους βγάζουν τα ραδιόφωνα.  
ΔΥΟ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
 Την ίδια ώρα, την έξοδο από τη Ν.∆. βλέπουν δύο στελέχη τα οποία παραπέµφθηκαν από τον γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λ. Αυγενάκη, µε το ερώτηµα της διαγραφής στην Επιτροπή ∆εοντολογίας, αφού προηγήθηκαν πολύµηνες διαδικασίες και διερεύνηση των συνθηκών. Η βασική αιτία της παραποµπής τους ήταν οι εκλογές για το Τεχνικό Επιµελητήριο, στις οποίες δεν στήριξαν τη ∆ηµοκρατική Κίνηση Μηχανικών της Ν.∆. και κατέβηκαν µε άλλους συνδυασµούς. Ταυτόχρονα, κατηγορούνται ότι έδειξαν άµεση ή έµµεση στήριξη σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στάση αυτή εκλήφθηκε από την Πειραιώς ως επιθυµία εξόδου από το... µαντρί. Ο λόγος για τον Χρόνη Ακριτίδη, πρώην στενό συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη, που διετέλεσε αν. δήµαρχος και αντιδήµαρχος Αθηναίων. Ο κ. Ακριτίδης βρέθηκε στο επίκεντρο εσωκοµµατικών πυρών διότι δεν στήριξε τον Γιώργο Στασινό για πρόεδρο του ΤΕΕ, που είχε τη στήριξη της Ν.∆. και ευρύτερων φιλελεύθερων δυνάµεων, αλλά ήταν πιο κοντά σε επιλογές του Χρήστου Σπίρτζη. Το άλλο στέλεχος που οδεύει προς διαγραφή είναι ο Αλέξανδρος Λάµπρου, που στήριξε στο Περιφερειακό Τεχνικό Επιµελητήριο Ηπείρου υποψηφίους ανάµεσα στους οποίους ήταν ο σύζυγος της Ολγας Γεροβασίλη, προκειµένου να εξασφαλίσει και τη δική του εκλογή στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο, όπως επισηµαίνουν από την Πειραιώς.      
Καμπανάκι για τις νομαρχιακές
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ της στρατηγικής καλύτερης οργάνωσης της Ν.∆. εντάσσεται η επιστολή που έστειλε ο γραµµατέας της Π.Ε. του κόµµατος, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους βουλευτές και τους προέδρους των «γαλάζιων» τοπικών και νοµαρχιακών οργανώσεων, ζητώντας τους να οργανωθούν και να µη διοργανώνουν εκδηλώσεις εν αγνοία της Πειραιώς. Συγκεκριµένα, υπήρξαν σχετικά κρούσµατα που έδειξαν κακό συντονισµό. Οπως ότι έγιναν εκδηλώσεις, κυρίως στην περιφέρεια, όπου κλήθηκαν να µιλήσουν για ειδικά θέµατα αναρµόδιοι τοµεάρχες, ενώ κάποιες άλλες έγιναν νωρίτερα από κεντρικές εκδηλώσεις, γεγονός που εξασθένιζε το µήνυµα που θα ήθελε να περάσει η Ν.∆. Επίσης, άλλες θα µπορούσαν να ενταχθούν στην ευρύτερη στρατηγική τόσο σε ό,τι αφορά την παρουσίαση πτυχών του κυβερνητικού προγράµµατος όσο και στην ευρύτερη αντιπολιτευτική τακτική και τα µηνύµατα που θέλει να περνάει η Ν.∆. στην κοινωνία.
Σε ορισµένες περιπτώσεις υπήρξαν και τοπικοί ανταγωνισµοί, όπου οι προσωπικές φιλοδοξίες υπερίσχυσαν. Στην επιστολή του ο κ. Αυγενάκης, αφού συγχαίρει για τη δραστηριότητά τους τους βουλευτές και τους προέδρους των «γαλάζιων» τοπικών και νοµαρχιακών οργανώσεων, τους συνιστά, ούτε λίγο ούτε πολύ, να µην κάνουν... του κεφαλιού τους. «Επειδή αυτό το φαινόµενο δεν µπορεί να συνεχιστεί, σας ενηµερώνουµε ότι απαιτείται αυστηρά πριν από κάθε διοργάνωση να προηγείται ενηµέρωση και έγκριση των αρµόδιων οργάνων του κόµµατος», δηλαδή του γραµµατέα της Π.Ε. και του γραµµατέα οργανωτικού, Στέλιου Κονταδάκη, που επίσης υπογράφει την επιστολή.
Φουλ επίθεση για το τέταρτο Μνημόνιο
  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «σκληρού ροκ» για το τέταρτο Μνηµόνιο, που έρχεται µε τη διαφαινόµενη συµφωνία, και συζήτησης σε βάθος, χωρίς επικοινωνιακές κορώνες στην Εξεταστική για την Υγεία, θα ακολουθήσει η Νέα ∆ηµοκρατία µε την επιστροφή των βουλευτών από τις διακοπές του Πάσχα και την έναρξη των εργασιών της Βουλής. «∆εν έχω να κρύψω τίποτα, θα αποδείξω ότι δεν είµαι της στηµένης έντασης και του σόου, αλλά της ουσίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, στον «πρωινό καφέ» του στενού ηγετικού επιτελείου της παράταξης. Ο ίδιος, επέλεξε να µη βάλει στην οµάδα των βουλευτών που θα συµµετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία τους πρώην υπουργούς Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη και Μ. Σαλµά. O ένας λόγος είναι ότι οι ελεγχόµενοι δεν πρέπει να ελέγχουν και ο άλλος για να µην κινδυνεύσει να µετατραπεί σε «αρένα» η Εξεταστική, τραβώντας τα φώτα των ΜΜΕ, την ώρα που η κοινωνία βιώνει τις αρνητικές συνέπειες της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης, όπως θεωρεί η αξιωµατική αντιπολίτευση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Στην Εξεταστική θα συµµετέχουν από τη Ν.∆. ο «καραµανλικός» Γ. Βλάχος, βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής, τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης αξιοποιεί µετά από πολύ καιρό, στέλνοντας µήνυµα ενότητας, και οι Γ. Γεωργαντάς (Κιλκίς), Γ. Κεφαλογιάννης (Ρεθύµνης), Ν. Μηταράκης (Χίου) και Χρ. Μπουκώρος (Μαγνησίας), οι οποίοι εξελέγησαν το 2012 για πρώτη φορά. «Τσίπρας και Καµµένος έχουν τα αδιέξοδα», τόνισε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου της Ν.∆. στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». «Οχι η Ν.∆.», συνέχισε. «Ας εξηγήσουν στον κόσµο την αποτυχία τους στις διαπραγµατεύσεις, που έφερε τα νέα µέτρα, µε τη µείωση του αφορολογήτου και τις περικοπές στις συντάξεις, και ας τα ψηφίσουν µόνοι τους. ∆εν θα παίξουµε το παιχνίδι του αποπροσανατολισµού που θέλουν». Στελέχη της Ν.∆., ακόµα, εκτιµούν ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να τροφοδοτεί τα ΜΜΕ µε κόντρες του Αδ. Γεωργιάδη, που είναι ο πιο θερµόαιµος και πιο επικοινωνιακός, αλλά και του Μάκη Βορίδη, επιχειρώντας να αλλάξουν την ατζέντα από τα µέτρα. «Αν ήθελε η κυβέρνηση πραγµατικά να ρίξει φως στην έρευνα δεν θα “έκοβε” τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Σηµίτη (το 1996, που ήταν γενικός γραµµατέας του υπ. Υγείας της τότε κυβέρνησης Σηµίτη ο σηµερινός υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουµπλής) και θα έβαζε µέσα και τη θητεία των Νίκου Ξανθού και Παύλου Πολάκη», όπως επισηµαίνουν.
Ο πρόεδρος της Ν.∆. θεωρεί ότι θα επιχειρηθεί σπίλωση των «γαλάζιων» πρώην υπουργών, για αυτό και «µάζεψε» την Κατερίνα Παπακώστα, για να µη δίνονται αφορµές. Πιστεύει ότι, µπροστά στην ανάγκη της κυβέρνησης να προσφέρει «θέαµα αντί για άρτο», στόχος θα γίνει και η οικογένεια Μητσοτάκη. Ακόµα, οργισµένη ήταν η αντίδραση του Κ,. Μητσοτάκη στα επαναλαµβανόµενα υπονοούµενα του Π. Κουρουµπλή για κονδύλια που συγκέντρωνε για το Μαρίκειο Ιδρυµα η Μαρίκα Μητσοτάκη, που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια.  
Πέντε πρωτοβουλίες
Σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών αναλαµβάνει η Ν.∆. το επόµενο διάστηµα, προκειµένου να απευθυνθεί θετικά στους πολίτες απέναντι στη σκανδαλολογία και το «νοσηρό κλίµα» που, όπως επισηµαίνουν στην Πειραιώς, επιχειρεί να δηµιουργήσει η κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή, την τρέχουσα εβδοµάδα η Ν.∆. παρουσίασε τις θέσεις της για την ενέργεια. Στη σχετική εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις θέσεις του κόµµατος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τη µείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση της ∆ΕΗ. Τις επόµενες ηµέρες θα αυξηθούν οι εκδηλώσεις για ζητήµατα αιχµής, όπως η Υγεία, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας θα συνεχίσει τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του σε νοσοκοµεία. Η τρίτη πρωτοβουλία αφορά το ζήτηµα της Βενεζουέλας, όπου η κατάσταση είναι πλέον έκρυθµη µετά τη δολοφονία διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόµους κατά του καθεστώτος Μαδούρο. Ηδη, βουλευτές της Ν.∆., έφεραν το θέµα στη Βουλή ζητώντας τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας και αναµένουν την αντίδραση της κυβέρνησης, «η οποία έως σήµερα ταυτίζεται πλήρως µε το απολυταρχικό καθεστώς», όπως αναφέρουν στην Πειραιώς. Παράλληλα, τις αµέσως επόµενες ηµέρες η Ν.∆. θα επαναφέρει το ζήτηµα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο στην Πειραιώς θεωρούν αδιανόητο να µην έχει ρυθµιστεί. Επίσης, τους επόµενους µήνες θα συνεχιστούν οι παρουσιάσεις τµηµάτων του προγράµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε στόχο, όπως έλεγαν «γαλάζια» στελέχη, «η Ν.∆. να κυριαρχήσει σε επίπεδο ατζέντας στο εσωτερικό»

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/kiriakos-mitsotakis-pire-to-oplo-tou-ke-katharizi-to-komma

Δεν υπάρχουν σχόλια: