slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Έκκληση από την Ένωση Γονέων να σταματήσει ο βανδαλισμός- γκράφιτι


Σε καμβά για γκράφιτι έχουν μετατραπεί οι τοίχοι σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και σπίτια στην Πάρο, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Πάρου.
«Γκράφιτι, τέχνη του δρόμου ή βανδαλισμός; Είναι έργα τέχνης σε τοίχους δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων ή βεβήλωση και φθορά ξένης και δημόσιας ιδιοκτησίας; Είναι μηνύματα και κριτική που λαμβάνουν διαστάσεις οργής σε στενά σοκάκια και πολυσύχναστα μέρη της πόλης; Είναι τρόπος έκφρασης ή χόμπι και μάλιστα ακριβό;» αναρωτιέται η Ένωση, η οποία απευθύνει έκκληση για την αποφυγή απρεπών συνθημάτων και παραστάσεων από εξωσχολικούς παράγοντες σε σχολικά κτίρια (δημόσια περιουσία) και κοινόχρηστους χώρους.


Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της, «η τέχνη του δρόμου έχει τη ρετσινιά ότι είναι προκλητική, ασεβής και παράνομη φυσικά», καθώς - βάσει νόμου - το γκράφιτι άνευ αδειοδότησης θεωρείται αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 381, 382, 383 του Ποινικού Κώδικα. Επιπλέον, εκτός από τους δημιουργούς, ποινές και πρόστιμα προβλέπονται και για τους καταστηματάρχες που πουλούν σπρέι σε ανήλικους.


«Ένα σπρέι κοστίζει 4 με 5 ευρώ. Αν αναλογιστείς πως για να κάνεις ένα γκράφιτι σε έναν τοίχο χρειάζεσαι 6 σπρέι, το κόστος ανεβαίνει στα 30 ευρώ» επισημαίνει η Ένωση Γονέων, προτρέποντας τους επίδοξους «γκραφιτάδες» με τα χρήματα αυτά να προσφέρουν «κάτι πιο ωφέλιμο στη σχολική κοινότητα και γενικότερα στην κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: