slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επίσκεψη των βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ στη Μύκονο

Οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός επισκέφθηκαν τη Μύκονο την Κυριακή και Δευτέρα 12 και 13 Μαρτίου.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν από κοντά για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν το νησί ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Για το λόγο αυτό πραγματοποίησαν σειρά επαφών, όπου άκουσαν και ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τα χρόνια, αλλά και τα
τρέχοντα θέματα του νησιού.
Συνοδευόμενοι από την εκπρόσωπο της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Βίκυ Σταυράκη συναντήθηκαν στο Δημαρχείο με το δήμαρχο Κώστα Κουκά, τον αντιδήμαρχο Ν. Γκέλο, τον πρόεδρο του δημ. συμβουλίου Μ. Ατζαμόγλου και δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής πλειοψηφίας, στο Λιμενικό ταμείο με την πρόεδρο Ε. Καλπουρτζή και το μηχανικό Ν. Βαρδαλάχο, με τις Λιμενικές και Αστυνομικές αρχές και, τέλος, επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας, όπου συνομίλησαν με γιατρούς και με την πρόεδρο της διοίκησης Ντ. Σαμσούνη. Επίσης, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της ΚΕΠΟΜ αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Α. Καμμή και Απόστολο Νάζο, καθώς και από τους τοπικούς συμβούλους Μάκη Μωράκη και Ματίνα Μανδηλαρά – Γάκα.
Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, που αναδείχθηκε σε όλες τις συναντήσεις, αποτέλεσε η εύρεση κατοικίας για τους υπηρετούντες δημόσιους υπαλλήλους, είτε πρόκειται για γιατρούς, είτε για εκπαιδευτικούς, είτε για αστυνομικούς κλπ. Το πρόβλημα αυτό αναδεικνύεται ως ένα από τα πλέον μείζονα, διότι λόγω της πολύ μεγάλης τουριστικής κίνησης η ελάχιστη διάθεση κατοικιών σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς δημιουργούν ένα τεράστιο αδιέξοδο, που εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών. Έτσι η τοπική κοινωνία βιώνει τη μεγάλη αντίφαση μεταξύ της ανάγκης κάλυψης των αναγκών της (υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, αστυνόμευση, ασφάλεια, περιβαλλοντική προστασία, αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας κλπ) και της αναντίστοιχης προσφοράς κατοικιών με συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Μία λύση, που όμως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εξ ολοκλήρου, αποτελεί και η πρόταση της δημοτικής αρχής για επιδότηση από το δήμο του ενοικίου των υπαλλήλων, όπως γίνεται σε ένα βαθμό για τους γιατρούς με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2016. Μια πιο ριζική λύση αποτελεί η κατασκευή ή μετασκευή κατοικιών υπαρχόντων κτισμάτων δημόσιων ή δημοτικών, που όμως απαιτεί χρόνο, χρηματοδότηση και βούληση για την ταχύτατη υλοποίηση της. Σε κάθε περίπτωση και για να αντιμετωπιστεί ταχύτερα το πρόβλημα υπάρχει ανάγκη ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για να μεγαλώσει η προσφορά κατοικιών.
Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα, που συζητήθηκε με όλους τους φορείς, είναι η αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας, τόσο σε ότι αφορά τα αυθαίρετα κτίσματα που φυτρώνουν σαν μανιτάρια, την αλόγιστη επέκταση επιχειρήσεων ενοικίασης οχημάτων, δίκυκλων κ.α., αλλά και την καταπάτηση ακτών και παραλιών από μη νόμιμα μαγαζιά, όπως π.χ. στην περιοχή του Πανόρμου, που χωρίς έγκριση και παρά το σφράγισμά τους από την αστυνομία εξακολουθούν να επεκτείνονται και να λειτουργούν. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη στελέχωσης και αναδιοργάνωσης της πολεοδομίας (ήδη οι τρείς βουλευτές κατέθεσαν σχετική αναφορά στη βουλή), ενώ ταυτόχρονα απαιτείται η εντατικοποίηση και η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών της διοίκησης, έτσι ώστε να διασφαλίζονται κατά το δυνατόν κανόνες νομιμότητας.
Εκτός από τα παραπάνω θέματα, συζητήθηκαν και πολλά άλλα, όπως η ανάγκη επέκτασης του Γυμνασίου λόγω της μεγάλης αύξησης των μαθητών, η διαδικασία αδειοδότησης των οχημάτων, η ανάγκη έγκαιρης θεσμοθέτησης της αδειοδότησης χρήσης των παραλιών, τα ζητήματα ολοκλήρωσης των έργων του λιμένα στο Τούρλο και η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ, οι προτάσεις βελτίωσης των έργων στο παλαιό λιμάνι κλπ.
Τέλος, σε ότι αφορά το Κέντρο Υγείας, διαπιστώθηκε η βαθμιαία ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και η επείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης της προκήρυξης για το διορισμό του μόνιμου παθολόγου, το αίτημα για πρόσληψη καρδιολόγου, αλλά, επίσης, και η απελευθέρωση οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών, που ενώ φαίνονται καλυμμένες, στην πραγματικότητα παραμένουν κενές με πιο χαρακτηριστική περίπτωση ενός γενικού γιατρού που έξι χρόνια είναι με απόσπαση στην Αττική.
Από τις συναντήσεις αυτές οι βουλευτές αποκόμισαν σημαντικές πληροφορίες και ενημερωτικά στοιχεία με βάση τα οποία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για προώθηση λύσεων απόλυτα αναγκαίων για την τοπική κοινωνία, αλλά και για το νησί που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς.
16/3/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: