slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τι δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης της METRON ANALYSIS για τον ΑΝΤ1

Του Λούκα Γεωργιάδη
Η Metron Analysis είναι από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που εδώ και πολλά χρόνια πέφτει πάρα πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Υπ΄ αυτήν την έννοια τα στοιχεία της δημοσκόπησης που παρουσίασε απόψε στον ΑΝΤ1 ο Δ/νων Σύμβουλος Στράτος Φαναράς χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας και αναφοράς.
Ειδικότερα:

1. Το 17% κρίνει θετικό το έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενώ το 81% αρνητικά. Ειδικά ως προς το τελευταίο ποσοστό αξίζει να σημειωθεί ότι το 59% κρίνει καθαρά αρνητικές τις επιλογές της κυβέρνησης, ενώ οι υπόλοιπες 23 μονάδες αφορούν σε ερωτηθέντες που αποδίδουν την κακή εικόνα της κυβέρνησης στις πιέσεις από τους δανειστές. Άρα, μιλάμε για ένα ποσοστό 17%+23%=41% που βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ή οριακής ηλιθιότητας. Όπως και να ΄χει τα ποσοστά είναι υψηλά και γνωρίζουμε για ποιον λόγο υποστηρίζουν τον βασικό πυλώνα της σημερινής συγκυβέρνησης.
2. Το 21% θεωρεί θετικές τις αποφάσεις στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής και 18% βλέπουν θετική την κατάσταση στο μέτωπο των επενδύσεων! Προανώς, πρόκειται για ερωτηθέντες που βολεύονται, είτε τους έχουν... ψεκάσει, είτε είναι ηλίθιοι!
3. Το 39% αυτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και το 50% όσων επιλέγουν ΑΝΕΛ είναι υπέρ της επιστροφής της χώρας στη δραχμή! Εξ ου και οι σχετικές... περίεργες δηλώσεις πολλών στελεχών τους κατά την τελευταία περίοδο. Πρόκειται προφανώς για ψηφοφόρους με άγνοια κινδύνου, οικονομικό αναλφαβητισμό και αποτελούν εν δυνάμει "δολοφόνοιυς" που μπορούν να... οπλίσουν στο παραβάν και να... πυροβολήσουν στην κάλπη! Εννοείται ότι αυτό αφορά γενικά σε όσους έχουν την ψευδαίσθηση της... σωτηρίας μέσω δραχμής!
4. Στο σημείο αυτό να καταγραφεί και το σχόλιο του αγαπητού Νίκου Χατζηνικολάου: "Αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι διαπραγματεύεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες". Τώρα, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο θεός και η ψυχή του βέβαια! Καλύτερα μην σχολιάσω...
5. Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι τα εξής: Ν.Δ. 25,8%, ΣΥΡΙΖΑ 15,6%, Χρυσή Αυγή 5,6%, ΚΚΕ 5%, Δημ. Συμπαράταξη 4,9%, Ένωση Κεντρώων 2,3%, ΑΝΕΛ 2,1%, ΠΟΤΑΜΙ 1,7%, ΛΑΕ 1,5%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%, Άλλο Κόμμα 2,9%, ενώ όσοι δηλώνουν Αποχή, Άκυρο-Λευκό, Δεν Ξέρω-Δεν Απαντώ αθροίζουν 30%.
6. Με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων τα ποσοστά των κομμάτων οδηγούν σε σχηματισμό επτακομματικής Βουλής με τη Ν.Δ. να έχει διαφορά 14,6%. Συγκεκριμένα τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά: Ν.Δ 36,9%, ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, Χρυσή Αυγή 8,0%, ΚΚΕ 7,2%, Δημ. Συμπαράταξη
7,0%, Ένωση Κεντρώων 3,2%, ΑΝΕΛ 3% και δυνητικά εκτός Βουλής μένουν ΠΟΤΑΜΙ 2,5%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,2% ΛΑΕ 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,6%.
7. Με βάση τα ποσοστά εξ΄ αναγωγής, το συνολικό άθροισμα των κομμάτων εκτός Βουλής διαμορφώνεται σε 12,4% και η κατανομή των εδρών σε αυτήν την περίπτωση είναι οι εξής: Ν.Δ. 155, ΣΥΡΙΖΑ 64, Χρυσή Αυγή 23, ΚΚΕ 21, Δημοκρατική Συμπαράταξη 20, Ένωση Κεντρώων 9 και ΑΝΕΛ 8.
Ως προς τις γενικές παρατηρήσεις για τις επόμενες εκλογές:
Α. Καταλύτης για το τελικό ποσοστό της Ν.Δ. θα είναι η αποχή. Όσο μεγαλύτερη τόσο περισσότερες θα είναι οι έδρες.
Β. Όσο λιγότερα κόμματα στη Βουλή, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη των κομμάτων του κλασικού ευρωπαϊκού τόξου (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ).
Γ. Όσο περισσότερο παραμένουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φθορά τους.
Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει συνεχώς τη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά. Ακόμη και στα χειρότερα δημοσκοπικά ποσοστά των Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ πάντα ο πρωθυπουργός ήταν μπροστά στην καταλληλότητα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εδραιωθεί σε μια εκλογική βάση πέριξ του 20% έχοντας ως βάση των ψηφοφόρων του το παλαιό ΠΑΣΟΚ, καθώς το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακομίσει προς ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πλέον ο Τσίπρας κρατάει το 0,5-1,0% από το παλαιότερο 3%-4,% του τέως Συνασπισμού. Ουσιαστικά, ως προς τη δομή των ψηφοφόρων αλλά και πολλών στελεχών του είναι το παλαιό Ανδρεϊκό-Τσοχατζοπουλικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο βεβαίως δεν... κυβέρνησε ποτέ τη χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: