slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Fwd: Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η Ευρώπη προχωρά, η ελληνική κυβέρνηση αδρανεί».


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των Ευρωβουλευτών της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσματος για τη δημιουργία εργαλείων που θα μειώνουν την αστάθεια των τιμών στις γεωργικές αγορές έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Την ώρα που η Ευρώπη προχωρά με γοργά βήματα στο σχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο μετά το 2020, το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση βρίσκονται σε κατάσταση «αγρανάπαυσης».

Κρατούν «παγωμένα» και ανεκμετάλλευτα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά κοινοτικά κονδύλια πολλών δις ευρώ που αφορούν άμεσα τους Έλληνες αγρότες.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι το αγροτικό εισόδημα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και εκφράζει την ανησυχία του για την σταδιακή μείωση των πόρων για την αγροτική ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα μάλιστα που μεγάλοι παγκόσμιοι ανταγωνιστές όπως οι Η.Π.Α., η Κίνα και η Βραζιλία αυξάνουν το δημόσιο προϋπολογισμό για την ανάπτυξη νέων μοντέλων πολιτικής για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω της αστάθειας των τιμών. 

Μερικά από τα προτεινόμενα εργαλεία που εμπεριέχονται στο ψήφισμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους Έλληνες παραγωγούς. Μεταξύ αυτών η δημιουργία αποθεματικού ως πηγή χρηματοδότησης των μέσων διαχείρισης κρίσεων.

Και η διευκόλυνση της συμβασιοποίησης σε όλο το μήκος της παραγωγικής αλυσίδας. Κάτι που αυξάνει τη διαπραγματευτική ισχύ των παραγωγών και τους βοηθάει στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Παράλληλα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους. Βελτιώνει την σταθερότητα του εισοδήματός τους. Δημιουργεί προστιθέμενη αξία που θα επενδυθεί στην καινοτομία. 

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ενθάρρυνση και η ενίσχυση των διεπαγγελματικών οργανώσεων για την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών.

Που πλήττονται καίρια σε όλα τα επίπεδα από τη σημερινή κυβέρνηση.

Μία κυβέρνηση που δηλώνει πάντα «παρούσα» στην υπερφορολόγηση και παντελώς «απούσα» στην αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.»

 

  


Δεν υπάρχουν σχόλια: