slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ Ενας αιώνας επιτυχίας με «ναυαρχίδα» τη γραβιέρα


Ο τυροκόμος ρυθμίζει τον παστεριωτήρα
για την παστερίωση του γάλακτος

Αποτελεί κινητήρια δύναμη και μοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο του νησιού. Με σχεδόν έναν αιώνα ζωής, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα.
Διεύρυνε τις δραστηριότητές της, εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις της, αύξησε την παραγωγή και την γκάμα των προϊόντων της, χωρίς να αλλοιώσει την ποιότητά τους, διατηρώντας τις παραδοσιακές της αξίες.
«Ναυαρχίδα» της Ενωσης είναι η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, ενώ τα τυροκομικά προϊόντα της εξάγονται σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία, Πολωνία, Σουηδία και Αραβικά Εμιράτα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ενωση έχει στα σπάργανα επενδυτικό σχέδιο για την τυποποίηση της πατάτας και των τυροκομικών της προϊόντων συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, ενώ προ των πυλών βρίσκεται μια σημαντική συμφωνία για την εξαγωγή γραβιέρας Νάξου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα της Νάξου κατακλύζουν την ελληνική αγορά καθώς εντός της χώρας οι συνολικές πωλήσεις φθάνουν τα 1.200.000 κιλά ετησίως. Οσο δε για την πατάτα και τον πιστοποιημένο πατατόσπορο οι πωλήσεις αγγίζουν τα 3.000.000 κιλά.

Πατατόσπορος
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ Νάξου συγκεντρώνει, συσκευάζει και τυποποιεί πιστοποιημένο πατατόσπορο Νάξου, διαθέτοντας το μοναδικό κέντρο σποροπαραγωγής πιστοποιημένου πατατοσπόρου εαρινής καλλιέργειας στην Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη ποσότητα από τους 11.500 τόνους γάλακτος που παράγεται στο νησί χρησιμοποιείται για την παρασκευή της γραβιέρας Νάξου. Η τυροκόμηση γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο. Το τυρί ωριμάζει «γυμνό» σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας για περισσότερες από 90 ημέρες. Στη συνέχεια τοποθετείται πάνω σε ξύλινα ράφια. Οι τυροκόμοι της Νάξου παραμένουν πιστοί στην παράδοση. Ακολουθούν την ίδια μέθοδο τυροκόμησης που τους δίδαξαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Αυτό είναι το κοινό μυστικό τους πριν συσκευαστεί η γραβιέρα.


Το τυρόπηγμα πέφτει στη λεγόμενη τσαντίλα και εν συνεχεία στα καλούπια για να οδηγηθεί στα πιεστήρια. Εκεί πιέζεται το τυρί με φυσικό βάρος




Στο ιδιόκτητο τυροκομείο, στη Νάξο, τα μέλη του συνεταιρισμού επεξεργάζονται ετησίως περίπου 10.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος και 1.500 τόνους αιγοπρόβειο. Το γάλα το συλλέγουν από τους 500 κτηνοτρόφους του νησιού. Οι σταθμοί συγκέντρωσης γάλακτος είναι μοιρασμένοι σε στρατηγικά σημεία του νησιού, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά του. Σε κάθε σταθμό συγκέντρωσης, που είναι εξοπλισμένος με ψύκτες, φθάνει το γάλα αμέσως μετά το άρμεγμα και κατόπιν ξεκινά ένας ολόκληρος αγώνας για τη φρεσκάδα του. Η τυροκόμηση γίνεται το αργότερο εντός οκτώ ωρών.

«Η μεγαλύτερη ποσότητα από το γάλα αυτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή της γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, η οποία φτιάχνεται από 80% αγελαδινό και 20% αιγοπρόβειο γάλα» επισημαίνει ο κ. Ιάκωβος Βαλέρης, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Νάξου.

Το τυροκομείο μπορεί να είναι η κύρια δραστηριότητα της ΕΑΣ, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει στην γκάμα των προϊόντων της το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το οποίο διοχετεύει στα σημεία πώλησης του νησιού και τα κοντινά μικρά νησιά.

Τα υπόλοιπα τυροκομικά προϊόντα πέραν της γραβιέρας είναι: λευκό τυρί ή ναξιώτικο, ορεινό, γίδινο, κεφαλοτύρι, παραδοσιακό αρσενικό, γραβιέρα με ελληνική τρούφα, γραβιέρα με βότανα, ξινομυζήθρα, γλυκιά μυζήθρα. Η Ενωση παράγει ακόμα βούτυρο, γιαούρτι στραγγιστό, γιαούρτι ναξιώτικο, αγελάδος με λιπαρά 2%. Οι σταθμοί συγκέντρωσης του γάλακτος σε κομβικά σημεία του νησιού είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ενωσης. Στις περιοχές: Εγγαρές, Αγ. Αννα, Σαγκρί, Μπαούζι και Βίβλος υπάρχουν σταθμοί συγκέντρωσης εξοπλισμένοι με ενεργό σύστημα ψύξης, ώστε να τηρούνται οι κανόνες ορθής υγιεινής και ποιοτικού ελέγχου, αμέσως μετά το άρμεγμα. Τα σύγχρονα, ειδικά βυτία μεταφοράς συλλέγουν το γάλα δυο φορές την ημέρα και το μεταφέρουν ολόφρεσκο στην τυροκομική μονάδα. Η τυροκόμηση γίνεται εντός 8 ωρών από την παραλαβή του γάλακτος, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητά του και η παραγωγή ασφαλών προϊόντων, καθώς η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 4 βαθμούς Κελσίου. Το επόμενο στάδιο είναι η αποθήκευσή του, η οποία είναι ελεγχόμενη. Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται η καλή ποιότητα και η διατηρησιμότητα της πρώτης ύλης.


Κατά τη δεύτερη φάση στα πιεστήρια, αφού το τυρόπηγμα πιεσθεί για κάποιες ώρες, οι τυροκόμοι το βγάζουν από τα καλούπια και ξαναμπαίνει ανάποδα. Σειρά παίρνουν μετά τα μηχανικά πιεστήρια για την ολοκλήρωση της παρασκευής γραβιέρας


Εργαλείο
Για την ΕΑΣ Νάξου η ένταξη στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας ήταν εκ των ων ουκ άνευ. «Η ΕΑΣ Νάξου θεωρεί ότι είναι ένα καλό χρηματοπιστωτικό εργαλείο που αμβλύνει τις εποχιακές διακυμάνσεις των ταμειακών ροών για την ΕΑΣ Νάξου ΑΕΣ ΑΕ και ταυτόχρονα παρέχει μεγαλύτερη ευχέρεια πίστωσης των μελών που εντάσσονται σε αυτήν» σημειώνει ο κ. Ιάκωβος Βαλέρης, αντιπρόεδρος του ΔΣ. Οσο δε για την επιχείρηση-συνεταιρισμό, με το κεφάλαιο που του έχει εγκριθεί από την Τράπεζα, έχει τη δυνατότητα να αγοράσει την πρώτη ύλη και κυρίως να πληρώσει άμεσα τους κτηνοτρόφους ή τους αγρότες, όταν του παραδώσουν την παραγωγή τους.

Η ΕΑΣ Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών. Με τα χρόνια, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στο νησί έγιναν 26 και μαζί με τις μικρές Κυκλάδες, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα και Αμοργό, έγιναν 32. Συνολικά 3.654 αγροτοκτηνοτρόφοι, με το 90% των μελών να ασκούν και τις δυο δραστηριότητες, δηλαδή είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Σιγά σιγά οι δραστηριότητες της Ενωσης αυξήθηκαν. Και το 1955 αποφασίζουν να φτιάξουν το δικό τους τυρί. Κάποιοι αρχίζουν να συγκεντρώνουν το γάλα τους στην Ενωση, η οποία έβαλε την τεχνογνωσία κι έτσι δημιουργήθηκε η περίφημη Γραβιέρα Νάξου.

Το 1996 η Ενωση προχωράει στην πιστοποίηση της γραβιέρας της ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: