slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΡΑΤΟΥΡΗ ΣΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΑi

 

 Aξιότιμες  Κυρίες  & Κύριοι, Αγαπητοί  Φίλοι & Φίλες , Συνάδελφοι & Συναδέλφισσες Καλημέρα

Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση σας καθώς και για το βήμα που μας παρέχετε.
Είμαι   ο Βαγγέλης ο Στρατούρης  πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου και τον εκπροσωπώ μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. και του Συλλόγου μας.
Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μαζί σας και θα προσπαθήσω να συμβάλω στην επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου μας .

Εμείς σαν Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου θα είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που σαν στόχο έχει το καλό των συναδέλφων εμπόρων και των μελών του συλλόγου μας .

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Την σημερινή πραγματικότητα την γνωρίζουμε όλοι.

Σας Μεταφέρω την αγωνία εκατοντάδων εμπόρων της Νάξου οι οποίοι μαζί με  τους συναδέλφους τους από τις Κυκλάδες, την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα και όλη την Επικράτεια  ζουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.
Και αυτό γιατί  Όλοι εμείς οι μικροί έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουμε γίνει κυβερνητικός στόχος  αφανισμού, με απόλυτη αδιαφορία ακόμα και για την διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ό δρόμος είναι δύσκολος και πρέπει να αναζητήσουμε μέσα από αυτό το συνέδριο τρόπους να συντονιστούμε, να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε εμείς για λογαριασμό μας.
Η  ΕΣΕΕ προσπαθεί με διάφορες παρεμβάσεις και δράσεις να διεκδικήσει ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για όλους τους συναδέλφους.
Δράσεις και πρωτοβουλίες αξιόλογες και προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Δυστυχώς  δεν καταφέραμε να αναχαιτίσουμε την διαφαινόμενη από το πρώτο μας συνέδριο κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα  νησιά του Αιγαίου.
Μέτρο που με την ακατανόητη επιμονή των θεσμών πέρασε  και από μόνο του έβαλε την ταφόπλακα στην τοπική αγορά,  και  η 1η Οκτωβρίου θα είναι μέρα που θα μείνει σταθμός στην οικονομική ιστορία των νησιών μας.
Ο οποίος θα αποτυπωθεί με τα πιο μελανά χρώματα,                     αφού συνιστά ένα, βίαιο χτύπημα εις βάρος των νησιωτών.

ΓΙΑ το ΦΠΑ στα νησιά μας.
Δεν παλέψαμε όσο έπρεπε, την ευθύνη  την έχουμε όλοι και πρέπει να παραδεχτούμε ότι ηττηθήκαμε.
Δεν τολμήσαμε και αυτό αποδείχτηκε λάθος.
Kαι  πολύ φοβάμαι πως αυτό θα μας κάνει ως περιφέρεια πρώτους σε απώλεια καταναλωτικής ικανότητας ,     στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Αγαπητοί  συνάδελφοι  επιβάλλεται σήμερα εδώ στην Κ.Ε.Α. από    όλους  τους  εμπορικούς  φορείς να  βρεθούν κάποια ισοδύναμα  η ελαφρύνσεις σε άλλους τομείς  και να ζητήσουμε οργανωμένα   μαζί με τους βουλευτές  αν βέβαια πιστεύουν ακόμα στην  Νησιωτικότητα                                                          να <<αντισταθμιστεί>> η απώλεια του Φ.Π.Α.
Να χαρακτούν πολιτικές και ελαφρύνσεις, που θα εστιάζουν στην μύωση των εξόδων που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την Νησιωτική Ελλάδα.
Για το ίδιο θέμα Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε κατά την επίσκεψή του στην Πάρο,                         με επαγγελματικούς και παραγωγικούς  φορείς τους  ενημέρωσε  ότι,   η κυβέρνηση εξετάζει ισόποση επιστροφή φόρου , για τα χαμηλά εισοδήματα μόνιμων κατοίκων των νησιών ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του ΦΠΑ.

ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ
Εξίσου σημαντικό θέμα προς συζήτηση που πλήττει τις κλειστές οικονομίες των νησιών μας είναι το έντονο παραεμπόριο που αναπτύσσεται στο Νομό, και ανταγωνίζεται αθέμιτα τις νόμιμες επιχειρήσεις, με την παραδοσιακή μορφή των πλανόδιων εμπόρων.
Πιστεύουμε ότι η πάταξη του παραεμπορίου το οποίο έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας για την αγορά μας να είναι καθοριστική για τη στήριξη του νόμιμου εμπορίου, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα την τρέχουσα περίοδο, όπου τα λουκέτα στην αγορά αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Που Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ,(γενικό εμπορικό μητρώο ) μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2016 έχουν κατεβάσει ρολά συνολικά 15.409 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών και έχουν χαθεί πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.
Ενδεικτικά αναφέρω σε ετήσια βάση το παραεμπόριο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6 έως 8 δισ. ευρώ, από το κράτος,  ενώ ο διαφεύγων τζίρος από την αγορά φθάνει τα 25 δισ. ευρώ ετησίως.
«Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των μέτρων αυτών, μάλιστα, είναι και η έκτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ μέσα σε έξι χρόνια.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάθε περαιτέρω καθυστέρηση  ή αστοχία στην πάταξη του παραεμπορίου ισοδυναμεί με εγκληματική αμέλεια, και  αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες  και για τις επιχειρήσεις μας .

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, θέμα το οποίο μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια, πρέπει να πούμε, ότι το ασφαλιστικό μοιάζει δισεπίλυτο, μοιάζει άλυτο           και αυτό γιατί έχουμε 2 εκατ.700 χιλιάδες, συνταξιούχους,  1εκατ. 300 χιλιάδες, ανέργους, και έχουμε 1 εκατ., δημοσίους υπαλλήλους , η οποίοι ασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα έχουμε να αντιπαραθέσουμε 720 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες από τους οποίους περισσότερους από τους μισούς δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν της εισφορές τους στον ΟΑΕΔ.
Και τι βλέπουμε αντί οι ελεύθεροι επαγγελματίες να είναι προστατευόμενο είδος είμαστε αυτοί που πληρώνουμε το λογαριασμό  όλων.
Το αδιέξοδο είναι πλήρες, έχουμε στην Ελλάδα 2εκατ. 500 χιλιάδες απασχολούμενους για να συντηρήσουν, 5 εκατ. συνταξιούχους, ανέργους και δημοσίους υπαλλήλους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει η ρύθμιση των ταμείων, διότι ένας επαγγελματίας που δυσκολεύετε να είναι ενήμερος με τα τρέχοντα δεν μπορεί να πληρώσει και δόσεις .
Αρα εάν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε μια σοβαρή  προίκα στο νέο ταμείο, που έρχεται από λεηλασία δεκαετιών και θέλουμε αυτό το ταμείο να είναι βιώσιμο, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες τους ελεύθερους επαγγελματίες  να πληρώνουν τα τρέχοντα.
Η πάγια πλέον πρότασή της ΕΣΕΕ που συνταυτίζετε  απόλυτα με τις αποφάσεις των προηγουμένων συνεδρίων μας για το  καινούργιο  ασφαλιστικό να είναι το «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Όσον αφορά  το φορολογικό,  Η αδικία σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, είναι πλέον έξω από κάθε λογική, υπερβαίνει την όποια ανοχή και θα πρέπει να σταματήσει
Η Επαναφορά του αφορολόγητου που  σημαίνει επαναφορά της αξιοπρέπειας, σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες, θα πρέπει να είναι και σήμερα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου μας

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Με τα τοπικά προβλήματα είτε να  καραδοκούν είτε να  αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς,
Ενδεικτικά: για ακόμη μια φορά σας ΑΝΑΦΕΡΩ
  Αυξημένα Ακτοπλοϊκά, Ελλιπέστατη η ακόμη και μηδενική Ενδοεπικοινωνία των Νήσων ιδίως κατά την χειμερινή περίοδος ,   Πολυεθνικές – Πολυκαταστήματα,   Αντί σύγχρονου στελεχωμένου Νοσοκομείου προβληματικό Κέντρο Υγείας,    Αρχαιολογικό Μουσείο Υποστελεχωμένο το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε 1 ημέρα την εβδομάδα,  ΔΟΥ, ΙΚΑ  δυσλειτουργικά,  ΟΑΕΕ με 2 Μόνιμους Υπαλλήλους να εξυπηρετεί ΝΑΞΟ & Μικρές Κυκλάδες, ΙOΣ, Σαντορίνη και Πάρο..
Προβλήματα   για  εμάς  τους  κυκλαδίτες,  που δεν αφορούν  μόνο τη μείωση του εισοδήματός  μας , αλλά  την  επιβίωσή μας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Θα θίξω τώρα ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα κατά τη γνώμη μου το θέμα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των συναδέλφων.
Υπάρχει σοβαρό θέμα από το τεράστιο έλλειμμα γνώσης του επιχειρείν συνάδελφοι.
Η μικρομεσαία επιχείρηση βάλλεται από τον έντονο και αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων, franchise και νέων παικτών της αγοράς.
Συνάδελφοι πρέπει να επιμορφωθούμε και να εκσυγχρονιστούμε. Προτείνω να βρούμε τρόπους και συνεργασίες με εκπαιδευτικούς φορείς  ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους συναδέλφους να εκσυγχρονιστούν ποιοτικά, να χαλυβδωθούν έτσι οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να σταθούν στο νέο αδυσώπητο περιβάλλον.
Άλλωστε σήμερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας (skype) μπορεί αυτό να επιτευχθεί με πολύ μικρότερο κόστος.
Διοίκηση Ολικής ποιότητας, Κανόνες συμπεριφοράς και επικοινωνιακής πελατειακής πολιτικής,  Μάρκετινγκ, Ξένες Γλώσσες, Οικονομικά, Πληροφορική, Μάνατζμεντ είναι κάποιοι από τους τομείς που υπάρχει τεράστια ανάγκη.                                                                                Μόνο έτσι θα πετύχουμε αλλαγή επαγγελματικής κουλτούρας και θα δώσουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επιβιώσουν.

Θέλω να  πιστεύω ότι αυτό το συνέδριο  θα μας δώσει την δυνατότητα  να ενεργοποιήσει τη σκέψη μας και να την προβληματίσει δημιουργικά για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν, ώστε όλοι μαζί, Πολιτεία, επιχειρηματίες, πολίτες  να δημιουργήσουμε νέα προοπτική και σημάδια ανάκαμψης, για την επιχειρηματικότητα και τον τόπο μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: