slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την μη έγκριση λειτουργίας τομέων του ΕΠΑΛ


Με την απόφαση έγκρισης ολιγομελών τμημάτων, τρεις τομείς της Β΄ Τάξης (Υγείας Πρόνοιας κι Ευεξίας, Δομικών Έργων, Πληροφορικής) του ΕΠΑ.Λ Πάρου δε θα λειτουργήσουν γιατί δεν εγκρίθηκε η λειτουργία τους για την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Η απόφαση εγκρίνει ολιγομελή τμήματα-τομείς με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο στην υπ ΄ αριθ. Φ.12/127076/Δ4/01- 08-2016 (Β΄ 2434) υπουργική απόφαση κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2016-2017.
Το κριτήριο για την κατ’ εξαίρεση λειτουργία σχετίζεται με τις ειδικές συνθήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση μαθητών ή η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, δεδομένης της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας νησιών όπως η Πάρος, ο αριθμός των μαθητών δεν είχε αποτελέσει πρόβλημα έγκρισης λειτουργίας τμήματος τομέα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν εγκρίθηκαν με την παραπάνω υπουργική απόφαση όλοι οι προαναφερθέντες τομείς όπως γινόταν πάντοτε μέχρι σήμερα;

Προσθέτουμε ότι:


Το ΕΠΑ.Λ Πάρου είναι το μοναδικό ΕΠΑ.Λ στο νησί, στο οποίο δεν υπάρχει καμία άλλη δημόσια δομή επαγγελματικής εκπαίδευσης.


Στο ΕΠΑ.Λ Πάρου φοιτούν μαθητές και από την Αντίπαρο (κατηγορία σχολικής μονάδας Θ) στην οποία δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολική δομή.


Είναι αυτονόητο ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η μετακίνηση των μαθητών από το νησί της Πάρου ώστε να εγγραφούν σε άλλο ΕΠΑ.Λ γειτονικού νησιού.


Ο κίνδυνος της μαθητικής διαρροής είναι δεδομένος.


Η μη λειτουργία των τομέων φέτος στη Β΄ τάξη θα οδηγήσει σε απαξίωση και περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΠΑ.Λ Πάρου ήδη από την επόμενη σχολική χρονιά.


Το ΕΠΑ.Λ Πάρου διαθέτει για τους μη εγκεκριμένους τομείς εξοπλισμό κι εργαστήρια τα οποία θα καταστούν αναξιοποίητα.


Οι μαθητές παρακολουθούσαν τα μαθήματα των προαναφερθέντων τομέων από την αρχή του Σχολικού Έτους και αιφνιδιαστικά ανατρέπεται όλος ο προγραμματισμός και οι επιλογές ως προς το επαγγελματικό τους μέλλον.


Η μη έγκριση των τομέων θα οδηγήσει σε συσσώρευση μαθητικού δυναμικού στους τρείς εναπομείναντες τομείς με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η απορρόφηση των αποφοίτων στην τοπική αγορά εργασίας.


Το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να είναι απολύτως σεβαστές οι επιλογές τους.


Οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων των τομέων που δεν εγκρίθηκαν κι έχουν οργανική θέση στη σχολική μονάδα βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε την άμεση έγκριση των προαναφερθέντων τομέων του σχολείου μας.
Πάρος, 03/10/2016
Ο Σύλλογος Διδασκόντων ΕΠΑ.Λ Πάρου
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΠΑ.Λ Πάρου
Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου-Αντιπάρου
Ε.Λ.Μ.Ε Πάρου-Αντιπάρου
Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου – Κώστας Μπιζάς
Δήμαρχος Πάρου – Μάρκος Κωβαίος
Δήμαρχος Αντιπάρου – Αναστάσιος Φαρούπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: