slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Φτιασιδώματα!

Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου
 Ολοκληρώθηκε το δεύτερο συνέδριο της δεύτερης φοράς αριστεράς με πολλές εικόνες, ερωτηματικά, γαργάρες, κωλοτούμπες, δυναμικές απαιτήσεις, έμμεσες απειλές και με έντονη συναισθηματική φόρτιση εναντίον όσων απειλούν να καθαιρέσουν από την εξουσία την κοσμαγάπητη κυβέρνηση, των αυξήσεων φόρων και μείωσης των μισθών και συντάξεων.

Φυσικά είχαμε και την επανεκλογή του αρχηγού στην προεδρία του κόμματος με απώλειες της τάξης μόνο των διακοσίων ψήφων. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν οι διακόσιοι σύνεδροι ανήκουν στον
παλιό κορμό της πρώτης φοράς αριστεράς, λόγω της διάψευσης των προσδοκιών τους από τον αρχηγό ή αν δεν έχουν ακόμη τηρηθεί οι υποσχέσεις για τους διορισμούς των ίδιων ή κοντινών συγγενών τους! Ενωτικό συνέδριο λόγο έλλειψης αντιπάλων. Ένας κούκος μπορεί να μη φέρνει την άνοιξη, ένας όμως αρχηγός αριστερού κόμματος μπορεί ακόμη και να αλλάξει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Κι αυτό όχι μόνο το έλεγαν στο συνέδριο αλλά το πίστευαν κιόλας!

Η πιο σημαντική στιγμή του συνεδρίου ήταν όταν ο αρχηγός τους «κατακεραύνωσε» και τους υποχρέωσε να ξαναψηφίσουν γιατί δεν κατάλαβαν το θέμα και το πνεύμα του θέματος της ψηφοφορίας. Πανέξυπνοι οι σύνεδροι! Και με τέτοιους συνέδρους θα περίμενε κανείς να ακούσει ουσιαστικές φωνές αυτοκριτικής. Αντίθετα ακούστηκαν φωνές αυτοθαυμασμού και αυτοεπαίνων για τη σθεναρή στάση απέναντι σε εκβιασμούς των ανάλγητων ευρωπαίων. Σαν να είχαμε αυξήσεις μισθών και συντάξεων και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να υλοποιείται ανελλιπώς!

Καταρρέουν ως κυβέρνηση και κρύβουν κάτω από το χαλί, τη δυσαρέσκεια των απλών πολιτών, επικαλούμενοι διαπλοκές, αυταπάτες, και τον ιμπεριαλισμό βασικό συστατικό στην γαρνιτούρα του εδέσματος της οικονομικής αποτυχίας.

Η προσπάθεια αναβίωσης και ανακύκλωσης ληγμένων συνθημάτων του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ και οι επιδιωκόμενες μεταγραφές επαγγελματιών πολιτικών, δεν συνεγείρουν πλέον τα προοδευτικά ανακλαστικά των πολιτών.

Κι όμως το συνέδριο της δεύτερης φοράς αριστεράς μπορεί να αποτελέσει το σημείο έναρξης νέων πολιτικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση. Ήδη για αρκετούς πολιτικούς αναλυτές «μύρισαν» εκλογές. Η αδιαπραγμάτευτη απαίτηση του αρχηγού για απομείωση χρέους από τους δανειστές με το αιτιολογικό ότι περάσαμε στις αξιολογήσεις τα περισσότερα μαθήματα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει πριν το 2018, διαφορετικά θα χρειαστεί να υπογραφεί και νέο μνημόνιο.


Και επειδή αυτό θα είναι είτε η χαριστική βολή στην παραμονή της κυβέρνησης, είτε η απαρχή ενός νέου σήριαλ που ακούει στο όνομα GREXIT δίνεται μια καλή ευκαιρία για πρόωρες εκλογές. Το νέο αφήγημα θα είναι αρκετά ευνοϊκό για την κυβέρνηση. Πάμε σε πρόωρες εκλογές γιατί και πάλι φταίνε οι άλλοι, ή συνεδριακές ασκήσεις εντυπωσιασμού. Φτιασιδώματα….

Δεν υπάρχουν σχόλια: