slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΗΜ.Τ.Ο. ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡOΥ «Οι μαθητές όμως δεν είναι αριθμοί κ. Φίλη…»


Πάρος 04 Οκτωβρίου 2016 
Με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας* επιβάλλονται δραστικές μειώσεις και ουσιαστικά κατάργηση στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑ.Λ. Το Υπουργείο Παιδείας κλείνει δεκάδες τμήματα όχι μόνο στα νησιά μας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Η απόφαση αφορά σε όλα τα επαγγελματικά λύκεια της χώρας, για εμάς εδώ όμως και για τους νέους μας αποτελεί άλλη μια καταστρατήγηση της νησιωτικότητας.

 Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο ΕΠΑ.Λ Πάρου δε θα λειτουργήσουν οι τομείς Δομικών, Πληροφορικής και Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας της Β΄ Τάξης. Σημειωτέον ότι η λειτουργία τους δεν απαιτεί πρόσθετη δαπάνη για την Πολιτεία εφόσον υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις διδακτικές ανάγκες.
Με τέτοιες ενέργειες ακυρώνεται στην πράξη η ισότητα στις ευκαιρίες εκπαίδευσης, αποδομείται το Δημόσιο σχολείο, η τεχνική εκπαίδευση, πλήττεται η δημοκρατία. Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά εξαναγκάζονται οι μαθητές ή να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, ή να αλλάξουν ειδικότητα ή στην απευκταία περίπτωση να διακόψουν το σχολείο αυξάνοντας τη μαθητική διαρροή με τις όποιες αρνητικές συνέπειες. Με λίγα λόγια ενώ μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος οφειλόταν σε προσωπικούς λόγους ή αφορούσε σε  παραβατική συμπεριφορά μαθητών πλέον θα επιβάλλεται .
 Η κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των περικοπών και του λεγόμενου «εξορθολογισμού» στην Παιδεία με τις περικοπές ωρών (π.χ. Αρχαία Ελληνικά) στο Γυμνάσιο, την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Όπως φαίνεται τελικός στόχος του Υπουργού Παιδείας είναι η υποβάθμιση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Λύκειο, η οποία άλλωστε αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από τις κατά καιρούς εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο. Και ο πλέον ανίδεος στα εκπαιδευτικά δρώμενα αντιλαμβάνεται ότι Τεχνική Εκπαίδευση δεν μπορεί να διδαχθεί υποτυπωδώς στο διάστημα αυτό, πόσο μάλλον για πλήρη Τεχνική Εκπαίδευση, σε ορισμένες ειδικότητες. Οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας υπονομεύουν την Επαγγελματική Εκπαίδευση στη χώρα μας, περιθωριοποιούν μαθητές, στοχοποιούν εκπαιδευτικούς (δημιουργώντας εκπαιδευτικά πλεονάσματα) αποδυναμώνουν το Δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας, ροκανίζουν τη Δημοκρατία.
Δε θα μιλήσουμε για λανθάνοντες σκοπούς της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, δεν είναι της ώρας. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει το αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών, των νέων της Πάρου και της Αντιπάρου να φοιτήσουν στους τομείς που τους ενδιαφέρουν αλλά δεν τους επιτρέπεται. Οι μαθητές μας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού που ασφυκτιούν στο μέρος τους γιατί δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους.
Η νησιωτικότητα βάλλεται για άλλη μια φορά, πρώτα με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, μετά με την αποδυνάμωση και αποστελέχωση στο χώρο της Υγείας και τώρα με την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων στο ΕΠΑ.Λ Πάρου. Κατακτήσεις χρόνων καταργούνται με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε μια λογιστική τεχνική. Οι μαθητές όμως δεν είναι αριθμοί.
Εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και των αρχών του νησιού μας και ζητούμε να λειτουργήσουν οι τομείς Δομικών, Πληροφορικής και Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας της Β΄ Τάξης. στο ΕΠΑ.Λ Πάρου, που αποτελεί τη μοναδική σύγχρονη Επαγγελματική σχολική Μονάδα στα δύο νησιά.


*Απόφαση (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: