Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα στη Νάξο: μόλις 2 από τους 30 που έκαναν αλκοτέστ πάνω από το επιτρεπτό όριο

Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς ατυχήματα… Αισίως φτάσαμε στη 10η έκδοσή της. Και για πρώτη φορά η Νάξος έδωσε το παρών και πρέπει να πούμε ότι ήταν βροντερό.. Η ΛΕΜΟΝ (Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου) για μία ακόμη φορά ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα που έχουν σχέση με την οδική ασφάλεια εντάχθηκε στο σχετικό πρόγραμμα που τελεί υπό την ομπρέλα του Ινστιτούτου Μυλωνά «ΙΟΑΣ» και το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου όλη η Νάξος κινήθηκε στους ρυθμούς αυτής της «νύχτας». Και που έχει ως στόχο τι άλλο από το να πάνε ασφαλείς οι οδηγοί και τα υπόλοιπα μέλη της παρέας στο σπίτι τους μετά από μία όμορφη βραδιά διασκέδασης…

Με βάση την ενημέρωση που είχαμε τόσο από τα μέλη της ΛΕΜΟΝ όσο και από το ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς» ΙΟΑΣ η Νάξος ήταν από τις περιοχές που κράτησε την υπόσχεσή της. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10 το βράδυ με σημείο αναφοράς το bar Swing και κράτησε έως τις τρεις το πρωί. Δεκάδες ήταν αυτοί που προσήλθαν για μία απλή ενημέρωση κι ανάμεσά τους ήταν και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μανώλης Μαργαρίτης… Το σύνολο των επισκεπτών του μπαρ (σ.σ. με δεδομένο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα προχωρούσαν στο χώρο της διασκέδασης) ήταν θετικό, άκουσε με προσοχή την ενημέρωση από τους εθελοντές και τριάντα εξ αυτών δήλωσαν οδηγοί.

Τι σημαίνει αυτή η …δέσμευση; Ότι στο πέρας της βραδιάς θα υποβάλλονταν σε αλκοτέστ. Όπως κι έγινε. Και από τους 30 (οι 20 άνδρες) μόλις δύο βρέθηκαν να έχουν περάσει το όριο. Μάλιστα ενημέρωσαν ότι δεν θα οδηγούσαν, ότι θα έδιναν το τιμόνι του αυτοκινήτου τους σε κάποιον άλλον ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια όλοι στα σπίτια τους… Αξιοσημείωτο είναι ότι η σχετική δήλωση έγινε από τους δύο αν και όπως τόνισαν «αισθάνονταν καλά και οι αποστάσεις ήταν σχετικά μικρές». Ανάμεσα στους οδηγούς που υποβλήθηκαν σε τεστ ήταν και ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κος Γιάννης Τσολάκης, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες (sic) δεν πέρασε το όριο. Εχει αποδείξει άλλωστε ότι είναι πάντα συνεπής σε ότι λέει και το κυριότερο; Ως μέλος της ΛΕΜΟΝ έχει έλεγχο των πράξεων του ως οδηγός είτε δίκυκλου είτε τετράτροχου… Επίσης, αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν το τεστ απλά και μόνο για την εμπειρία όμως το πιο σημαντικό ήταν ότι κατανόησαν όλοι τη σημασία που έχει να σέβονται τη ζωή τους και κυρίως των συνανθρώπων τους…

Διαπιστώσεις: καλύτεροι / χειρότεροι

Αυτά έγιναν στη Νάξο… Σε πανελλαδικό επίπεδο; 480 εθελοντές δραστηριοποιήθηκαν σε 27 πόλεις και 28 χώρους διασκέδασης σε όλη την Ελλάδα… Η δράση διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», στις 15 Οκτωβρίου 2016, για 10η συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να πεισθούν οι νέοι ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. Και τα στοιχεία… μίλησαν. Η πιο πετυχημένη διοργάνωση έως τώρα και το κυριότερο; Οι νεαροί οδηγοί είναι αυτοί που έχουν τις καλύτερες αντιδράσεις. Περίπου 2370 νέοι συμμετείχαν στη δράση και συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιούν.

Το 66% ήταν άνδρες και το 34% γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 - 45 ετών. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 1470 αλκοτέστ. Οι άνδρες κράτησαν την υπόσχεσή τους σε ποσοστό 73% και οι γυναίκες σε ποσοστό 82%, που σημαίνει πως σχεδόν το 80% των Οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 (0,10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ. Αντίθετα, 1 στους 8 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του και βρέθηκε πάνω από το όριο. Δυστυχώς όμως πολύ πάνω από το όριο κι αυτό είναι από τα πλέον ανησυχητικά. Οι πόλεις όπου καταγράφηκε η πιο αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ ήταν η Φλώρινα, η Ορεστιάδα, Κατερίνη και Τρίκαλα (πέρυσι οι δύο αυτές πόλεις ήταν στη θετική πλευρά). Καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα στις περιοχές: Αγ. Παρασκευή, Άρτα, Κεφαλονιά, Αίγινα, Χίος και Νάξος…

Ευχαριστίες

Η 10η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με την πολύτιμη συμβολή της Τροχαίας που διέθεσε τα αλκοολόμετρα. Υποστηρίχτηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π) και το Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ). Το Ι.Ο.ΑΣ. ευχαριστεί επίσης τα ΕΛΤΑ – Courier και το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ψυχικού που ανέλαβαν το κόστος μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη καθώς και τις εταιρίες ΒΙΟΛΑΝΤΑ, General Mills και Unity που προσέφεραν κάποια από τα αναμνηστικά δώρα.

Το Ινστιτούτο θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στη 10η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα, τους παρακάτω φορείς, συλλόγους και ενώσεις: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Χαλκίδας, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Χαλανδρίου, Δήμος Λαμίας, Οργάνωση Τρικάλων «Πράσινη Κιβωτός», Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας, Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.), Equal Society - Κέρκυρα, Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «Όλυμπος» Κέρκυρας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, AXA Ασφαλιστική, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Κομοτηνής, Ομάδα Εθελοντών Τμήματος Τροχαίας Άρτας, Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.), BMW Central Greece Club, Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων, ΛΕ.ΜΟ.Ν. Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου, Σχολή Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (έδρα Τρίκαλα), Τμήμα Περίθαλψης & Κοινωνικής Μέριμνας ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, δεκάδες φορείς και συλλόγων γονέων κ.ά. Η ενέργεια του Ινστιτούτου εντάσσεται στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον».
http://www.naxospress.gr/
Με πληροφορίες από το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :