slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΑΥΓΗ ξέρει ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν την... ιδιωτική εκπαίδευση; - Δείτε ποιοί κορυφαίοι πήγαν σε ιδιωτικά


Αν η ΑΥΓΗ θέλει να ανοίξουμε το κεφάλαιο ιδιωτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά της Αριστεράς, είναι εύκολο να το κάνουμε και δεν είναι ανάγκη να επικεντρωθούμε μόνο στον Γενικό Γραμματέα και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Τσουκαλά του οποίου δύο εκ των πέντε παιδιών του φοιτούν στο Κολλέγιο Αθηνών.
Ας ανοίξουμε λίγο το ζήτημα και ας πάμε σε ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», του Νοεμβρίου 2015, το οποίο αξίζει να διαβάσετε:

«ΣΥΡΙΖΑ και ιδιωτική εκπαίδευση αποτελούν δύο έννοιες που τους τελευταίους μήνες έχουν εξελιχθεί σε ένα αντιθετικό ζεύγος μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία.
Η αρχική επιβολή του φόρου ακολουθήθηκε από το πάγωμά του και παρόλο που η μπίλια έκατσε στο 13%, οι Ευρωπαίοι επιμένουν «ή 23% ή ισοδύναμα» οδηγώντας την κυβέρνηση μπροστά σε ακόμα ένα πρόβλημα που πρέπει άμεσα και πειστικά να βρει λύση.
Η επιθετική ρητορική βέβαια του υπουργού Παιδείας για όσους στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία κάθε άλλο παρά λογική είναι. Πόσο φυσιολογικό θα μπορούσε να είναι, υπουργοί μίας αριστερής κυβέρνησης, της «πρώτης φοράς αριστερά» όπως αρέσκεται να λέει ο Αλ. Τσίπρας, να έχουν αποφοιτήσει οι ίδιοι από γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας;
Το ιδιωτικό σχολείο άλλωστε έχει καθιερωθεί στο υποσυνείδητο της ελληνικής κοινής γνώμης ως συνώνυμο του συντηρητισμού και της ανώτερης κοινωνικής τάξης εδώ και πολλές δεκαετίες. Κι όμως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν είναι παράλογο αφού όπως παρουσιάζουν σήμερα τα «Παραπολιτικά» ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός στελεχών της κυβέρνησης πήρε απολυτήριο ή πέρασε από τα θρανία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
Την ώρα λοιπόν που ο Νίκος Φίλης εξαπολύει τα βέλη του εναντίον των γονέων που επιλέγουν για τα παιδιά τους αυτό που θεωρούν καλύτερο και η κυβέρνηση επιβάλλει τη φορολόγησή του, ίσως τελικά θα έπρεπε να κοιτάει προς τα υπουργικά έδρανα και την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το παράδειγμα άλλωστε έδωσε πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας, τα παιδιά του οποίου φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο.
Αριστείδης Μπαλτάς, Κολλέγιο Αθηνών
Του επιτέθηκαν ακόμη και οι πρώην συμμαθητές του
Στα κυβερνητικά στελέχη που έχουν αποφοιτήσει από ιδιωτικά σχολεία ξεχωρίζει ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Ο υπουργός Παιδείας κάθισε στα θρανία του «σχολείου των ισχυρών» όπως αποκαλείται το Κολλέγιο Αθηνών, έχοντας ως συμμαθητές επιφανή στελέχη της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πρωτεύουσας, παίρνοντας το απολυτήριό του, τον Ιούνιο του 1962. Μεταξύ άλλων ήταν συμμαθητής με τους διακεκριμένους σήμερα πανεπιστημιακούς Αντώνη Εφραιμίδη, καθηγητή Ηλεκτρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των ΗΠΑ με τον τίτλο του Διακεκριμένου Καθηγητή και μέλος του Συμβουλίου του ΕΜΠ, και Θάνο Βερέμη, ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ, αλλά και τον Διονύση Γουσέτη. Οι τρεις τελευταίοι μάλιστα επιτέθηκαν στον κ. Μπαλτά όταν ως υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την κατάργηση δομών αριστείας και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που σε κυβερνητικό σχήμα συμμετέχει «κολλεγιόπαιδο». Στο ίδιο σχολείο είχαν φοιτήσει οι πρώην πρωθυπουργού Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, ο Μιχάλης Λιάπης, ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Από το Κολλέγιο Αθηνών έχουν αποφοιτήσει επίσης και παιδιά πολιτικών, όπως ο Παύλος Ευθυμίου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, η Ελένη Κωνσταντοπούλου, κόρη του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, η Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο Γιώργος Σκανδαλίδης.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Saint Paul Λονδίνου
Του φόρεσαν «στολή» και του χάρισαν την προφορά

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει τελειώσει το φημισμένο σχολείο Saint Paul School στο Λονδίνο, που ακολουθεί τους αυστηρούς συντηρητικούς κανόνες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της Μεγάλης Βρετανίας.
Μεταξύ άλλων ως μαθητής του Saint Paul ήταν υποχρεωμένος να φορά καθημερινά γκρι ανθρακί παντελόνι με ένα απλό λευκό πουκάμισο και γραβάτα προσθέτοντας το περίφημο μαύρο σακάκι για επίσημες εκδηλώσεις.
«Σε αυτό το σχολείο οφείλεται κατά πολύ και η ξενική προφορά των ελληνικών του Ευκλείδη», αναφέρουν όσοι γνωρίζουν καλά τον υπουργό, τονίζοντας την αυστηρότητα του εν λόγω σχολείου, το οποίο έχει μακρά ιστορία στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και διάσημους αποφοίτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο ποιητής Τζον Μίλτον, ο χρονικογράφος Samuel Pepys και ο Βρετανός πολιτικός George Osborne.
Παρά την αυτηρότητά του, πάντως, στο Saint Paul ο έλληνας τσάρος της οικονομίας έβαλε τις βάσεις για την επιτυχημένη ακαδημαϊκή του πορεία. Μετά τις Οικονομικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Sussex, δίδαξε επί τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Kent και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Σημειώνεται, πως στα φοιτητικά του χρόνια στο Λονδίνο, γνώρισε το σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο δεν έγιναν απλώς καλοί φίλοι αλλά συνεργάστηκαν και αργότερα στην οικονομική έρευνα.

Πάνος Καμμένος, Λεόντειος Σχολή
Απόφοιτοι σε Εκκλησία, πολιτική αλλά και τέχνες

Στο ιδιωτικό σχολείο που έχει περάσει τα μαθητικά του χρόνια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συμπτωματικά συγκεντρώθηκαν πριν λίγο καιρό τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ιδιωτικών σχολείων εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στην επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ανακοινώνοντας πως θα φθάσουν ακόμα και μέχρι το Συμβούλιο της Επικράτειας αλλά και τα Διεθνή Δικαστήρια για να δικαιωθούν.
Ο λόγος για τη Λεόντειο Σχολή, σχολείο από το οποίο έχει αποφοιτήσει και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Χριστόφορος Βερναραδάκης, αλλά και αρκετά μέλη της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ελίτ της χώρας.
Μεταξύ άλλων πρόκειται για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρώην υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον ακαδημαϊκό και ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα, τον μουσικό Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον ηθοποιό Γιάννη Βούρο, τον ακαδημαϊκό Στέφανο Ήμελλο, τον τραγουδοποιό Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον μπασκετμπολίστα Γιώργο Πρίντεζη και τον εφοπλιστή Γιώργο Βερνίκο.
Η Λεόντειος, που αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, είναι ελληνογαλλικό σχολείο, που διοικείται από την καθολική Μοναστική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών, ενώ είναι γνωστό ότι στο εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα είχε εργαστεί ως καθηγητής ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Νίκος Κοτζιάς, Σχολή Μωραΐτη
Στα ίδια θρανία με Γιάνη προτού γραφτεί στην ΚΝΕ
Στην κατηγορία των κυβερνητικών στελεχών που έχουν αποφοιτήσει από ιδιωτικά σχολεία ανήκει και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών έλαβε το απολυτήριο του λυκείου το 1968 από τη σχολή Μωραΐτη. Αν και εκλεκτός γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας της Αθήνας από τα μαθητικά του χρόνια έδειξε ότι… στρίβει προς τα Αριστερά. Εξάλλου, πλήθος απόφοιτων τόσο του Κολλεγίου και του Μωραΐτη όσο και άλλων γυμνασίων βορείων και νοτίων προαστίων είχαν στρατευτεί τότε είτε με την ΚΝΕ είτε με τον «Ρήγα Φεραίο»!
Ο κ. Κοτζιάς, λοιπόν, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΚΝΕ. Κατά τη διάρκεια της χούντας, μάλιστα, καταδικάστηκε δύο φορές από στρατοδικείο αλλά τελικά κατάφερε να διαφύγει στη Δυτική Γερμανία, όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Από τη Σχολή Μωραΐτη αποφοίτησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος όπως θυμούνται οι συμμαθητές του είχε δείξει την προτίμησή του στην πολιτική και στην οικονομία.
Παραλλήλως, όμως, δεν... παρέλειπε γυμναστική και διασκέδαση. Το βόλεϊ, το κολύμπι και το αρμόνιο ήταν οι αγαπημένες του ενασχολήσεις, αναφέρουν οι συμμαθητές του στο περιοδικό της Σχολής, «Εφηβος 1978». Από τα θρανία του εν λόγω σχολείου έχουν περάσει αρκετά γνωστά πρόσωπα της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας, όπως η ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη και οι δημοσιογράφοι Άρης Δαβαράκης και Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Πάνος Σκουρλέτης, Σχολή Ζηρίδη
Εζησε τα καλύτερα χρόνια της ζωής του πριν τον Ρήγα
Αλλο ένα σχολείο που πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες κατά της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν και η Σχολή Ζηρίδη. «Το σχολείο μας, για 83 χρόνια, παραμένει αφοσιωμένο στην αποστολή του, ώστε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική και πολυδιάστατη εκπαίδευση.
Είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα συγκυρία να συνταχθούμε όλοι σε μία κοινή προσπάθεια και να υπογράψουμε την αίτηση κατά της υπαγωγής των ιδιωτικών σχολείων σε καθεστώς ΦΠΑ, την οποία εξέδωσε ο Σ.Ι.Ε.Ι.Ε», ανέφερε η πρόεδρος του σχολείου στην πρόσφατη επιστολή της προς τους γονείς των μαθητών.
Η παραπάνω είδηση ίσως να προβλημάτισε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος είδε το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε να στρέφεται εναντίον μιας κεντρικής επιλογής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος, όπως εξομολογείται σε φίλους του, έζησε από τα ωραιότερα χρόνια της ζωής του στο εν λόγω σχολείο.
Εκεί έδειξε και αυτός (όπως και ο Νίκος Κοτζιάς) ότι «κλίνει αριστερά», παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του είχε αστικές καταβολές. Ετσι, δεν ήταν περίεργο που ο κ. Σκουρλέτης στα νεανικά του χρόνια οργανώθηκε στον «Ρήγα Φεραίο» (σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών που πήγε στην ΚΝΕ) και στη συνέχεια συμμετείχε στην ίδρυση του Συνασπισμού.
Πρότυπα σχολεία
Η προειδοποίηση Μπαλτά πριν από το σοκ του 23%

Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να έβαλε απέναντί της το τελευταίο διάστημα τα ιδιωτικά σχολεία, ωστόσο η πρώτη «προειδοποιητική βολή» ήταν την πρώην περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, όταν ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς αμφισβήτησε την χρησιμότητα των πρότυπων σχολείων.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές τους σε πρότυπα σχολεία.
Συγκεκριμένα, ο σημερινός υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είναι απόφοιτος της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που τέλειωσε το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολείο από το οποίο αποφοίτησε και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και ο Θοδωρής Δρίτσας είναι απόφοιτοι της Προτύπου Ιωννιδείου Σχολής στον Πειραιά, ενώ τη Βαρβάκειο τελείωσαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Στην Ιωνίδειο επίσης φοίτησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας και ο Γραμματέας του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Μοίρας».
http://rigillis18.blogspot.gr/2016/08/blog-post_41.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: