slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τέλη Ιουλίου ανοίγει τις πύλες του το νέο αεροδρόμιο της Πάρου



Η Πάρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί το πρώτο αεροπλάνο στο νέο υπερσύγχρονο αερολιμένα στις 25 Ιουλίου 2016, μετά από χρόνια επισταμένων προσπαθειών. 

Όλο αυτό το διάστημα υπήρχε συνεχής επικοινωνία και πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις του Δημάρχου Πάρου και των λοιπών μελών της ΑΜΚΕ με την ΥΠΑ, με τον εκάστοτε Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και
Δικτύων και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.
Παράλληλα, υπήρξε τακτική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις εξελίξεις του έργου κατασκευής των προσωρινών εγκαταστάσεων του νέου Αεροδρομίου Πάρου είτε μέσω Δελτίων Τύπου και ανακοινώσεων είτε μέσω ανοιχτών συζητήσεων.
Αυτό το «μικρό θαύμα» συνέβη χάρη στην πρωτοβουλία και προσπάθεια του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Ι. Κωβαίου, ο οποίος παρόλα τα εμπόδια δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια δίνοντας εδώ και ενάμιση χρόνο μια σκληρή και αδιάκοπη μάχη για να μην χαθεί αυτό το έργο πνοής για το νησί, και φυσικά χάρη στη τοπική κοινωνία που αγκάλιασε και στήριξε με θέρμη αυτή τη προσπάθεια.
Όπως έχει αναφέρει επανειλημμένως ο δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, τολμήσαμε να κάνουμε κάτι που δεν είχε προηγούμενο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα συγχαρητήρια βεβαίως ανήκουν σε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό μεγάλο έργο και δίνουν ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας όχι μόνο για το νησί μας αλλά και για όλη την χώρα.


Το χρονικό της δημιουργίας του νέου, υπερσύγχρονου αερολιμένα Πάρου:

  • Τον Δεκέμβριο του 2014 αμέσως μόλις απορρίφθηκε η αίτηση επέκτασης της ήδη υπάρχουσας σύμβασης έργου για την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), εστάλη από τον Δήμο Πάρου επιστολή διαμαρτυρίας προς στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Κουκή και στον πρόεδρο της ΕΑΑΔΗΣΥ, κ. Ράικο.
  • Στις 14 Ιανουαρίου 2015 υποβλήθηκε αίτηση θεραπείας στην ΕΑΑΔΗΣΥ από την ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ), η οποία απορρίφθηκε.
  • Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον χώρο του εργοταξίου του αεροδρομίου των εκπροσώπων των αεροπορικών εταιριών «Aegean Airlines» και «Olympic Air» και της κατασκευαστικής εταιρίας INTRACAT(που έχει αναλάβει την κατασκευή του αεροδιαδρόμου). Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Aegean μετέβησαν στο Δημαρχείο, όπου και ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους υπαλλήλους της υπηρεσίας περιβάλλοντος σχετικά με το θέμα της κατασκευής της κτιριακής υποδομής του αεροδρομίου.
  • Στις 10 Μαρτίου 2015 ελήφθη κατά πλειοψηφία η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου για την κατασκευή των προσωρινών κτηριακών εγκαταστάσεων του νέου αεροδρομίου Πάρου υπό την καθοδήγηση της ΥΠΑ, συνεχίζοντας παράλληλα την διεκδίκηση για την κατασκευή των μονίμων κτηριακών εγκαταστάσεων. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία ενός φορέα αποτελούμενο από εκπροσώπους του Δήμου και των φορέων του νησιού με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου.
  • Στις 16 Μαρτίου 2015 συστάθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία(ΑΜΚΕ) για την δημιουργία των προσωρινών εγκαταστάσεων εδάφους νέου αερολιμένα Πάρου.
  • Στις 15 Μαΐου 2015 συνεδρίασε η γενική συνέλευση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικςή Εταιρίας (ΑΜΚΕ) για την δημιουργία των προσωρινών εγκαταστάσεων εδάφους νέου αερολιμένα Πάρου και αποφασίστηκε η συγκρότηση συμβουλευτικής ομάδας, η οποία αργότερα στις 19 Μαΐου 2015 συναντήθηκε στα γραφεία της ΥΠΑ με αρμόδια στελέχη των επιμέρους υπηρεσιών της ΥΠΑ, όπου ορίστηκαν οι εργασίες που αναλαμβάνει κάθε πλευρά.
  • Στις 3 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Πάρου συνάντηση μελών της ΑΜΚΕ με τα στελέχη της υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που χειρίζονται το έργο του νέου αεροδρομίου Πάρου κατά την οποία εξετάστηκε διεξοδικά η πορεία του έργου
  • Στις 5 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πάρου συνεδρίαση της ΑΜΚΕ παρουσία του αερολιμενάρχη Πάρου Κωνσταντίνου Λεοντίδη και των τεχνικών συμβούλων της. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός της δημιουργίας των προσωρινών εγκαταστάσεων.
  • Στις 8 Ιουνίου 2015 η ΑΜΚΕ ανακοινώνει ότι προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενη μελετητική εταιρεία για τη σύνταξη των μελετών που απαιτούνται από την Υ.Π.Α. για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου Πάρου.
  • Στις 13 Νοεμβρίου 2015 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίουπραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γεώργιου Δέδε ευρεία σύσκεψη με θέμα τη δημιουργία των προσωρινών εγκαταστάσεων του κτηρίου του νέου αεροδρομίου Πάρου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη της ΑΜΚΕ, στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου και της ΥΠΑ καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρίας “INTRACAT” .
  • Στις 27 Νοεμβρίου 2015, μετά την αποστολή από την ΥΠΑ του λειτουργικού διαγράμματος των προσωρινών εγκαταστάσεων του νέου αεροδρομίου Πάρου, υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την εκπόνηση των μελετών για την εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών για την υλοποίηση του έργου «Ανέγερση κτηρίου για την προσωρινή λειτουργία του Αεροσταθμού στον νέο Αερολιμένα Πάρου».
  • Στις 22 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης για την πορεία των εργασιών για τη δημιουργία των προσωρινών εγκαταστάσεων εδάφους του νέου αερολιμένα Πάρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πάρου. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πάρου κου Μάρκου Κωβαίου και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που έχει συσταθεί για τη δημιουργία των προσωρινών εγκαταστάσεων και συμμετείχαν σ’ αυτή εκπρόσωποι της ΑΜΚΕ, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες του νησιού, καθώς και εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρείας «Aegean Airlines».
  • Στις 5 Ιανουαρίου 2016 ξεκίνησαν oι εργασίες κατασκευής του δικτυού ύδρευσης προς το νέο αεροδρόμιο από την ΔΕΥΑ Πάρου.
  • Στις 25 Ιανουαρίου 2016 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πάρου και με την συμπαράσταση και παρουσία των βουλευτών της κυβέρνησης στον νομό, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη, με εκπροσώπους της ΑΜΚΕ. Καταλήγοντας διαπιστώθηκε ότι προκειμένου να λειτουργήσει το αεροδρόμιο Πάρου το συντομότερο δυνατόν, αφενός μεν θα υπογραφεί άμεσα η αποδοχή της δωρεάς της μελέτης και του πρώτου μέρους των έργων από την ΑΜΚΕ και αφετέρου δε θα μεριμνήσει ώστε να γίνει τμηματική ολοκλήρωση του έργου, και τα μεταγενέστερα και αναγκαία τμήματα των υπολειπόμενων έργων να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Στις 12 Φεβρουαρίου 2016 η ΑΜΚΕ διακηρύσσει ανοιχτή δημοπρασία όπου καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές για τις εργασίες που αποτελούν το σύνολο των απαιτουμένων για την κατασκευή των προσωρινών εγκαταστάσεων εδάφους του νέου αεροδρομίου Πάρου, με βάση τις μελέτες που έχουν κατατεθεί στην ΥΠΑ.
  • Στις 2 Μαρτίου 2016 χορηγήθηκε η άδεια οικοδομής για την κατασκευή του κτηρίου για την προσωρινή λειτουργία του αεροσταθμού στον Νέο Κρατικό Αερολιμένα Πάρου(ΚΑΠΑ) από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΥΠΑ βάση των μελετών που εκπονήθηκαν με την χρηματοδότηση της ΑΜΚΕ.
  • Στις 4 Απριλίου 2016 υπογράφηκε από το Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπρίτζη η απόφαση έγκρισης εκτέλεσης του έργου δημιουργίας των προσωρινών εγκαταστάσεων του νέου αεροδρομίου Πάρου από την εταιρεία "OLYMPIC AIR". Το έργο πέραν των κτηριακών υποδομών περιλαμβάνει και συνοδευτικά έργα που κρίνονται απαραίτητα για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου και θα εκτελεστεί με βάση τις μελέτες που εκπονήθηκαν από την ΑΜΚΕ με χρήματα χορηγών προς αυτήν για το συγκεκριμένο σκοπό.
  • Στις 13 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Πάρο σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών της εταιρείας που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων, της εταιρίας «OLYMPIC AIR» που χρηματοδοτεί το κτήριο και της ΑΜΚΕ, που εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Ι. Κωβαίο και τον Προϊστάμενο της Δ/σης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου κ. Γιάννη Ραγκούση, με αντικείμενο την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών τόσο στο κτηριακό όσο και στο θέμα της οδού και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την παράδοση των εργασιών και του αεροδρομίου.
  • Στις 26 Απριλίου 2016 επισκέφθηκε την Πάρο ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Λιτζεράκο. Κατά την επίσκεψή του ο κ. Υπουργός ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού σχετικά με την πορεία των έργων του νέου αεροδρομίου Πάρου και δήλωσε ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες τον Ιούλιο του 2016.
  • Στις 17 Μαΐου 2016 έφτασε στην Πάρο ο μεταλλικός σκελετός του κτηρίου του νέου αεροδρομίου.
  • Από τις 12 Ιουλίου 2016 στα πλάνα της OLYMPIC AIR από Αθήνα για Πάρο υπάρχουν τα δρομολόγια με το μεγαλύτερο αεροσκάφος και από 55 ευρώ, από την 25-7-2016. Επίσης προστέθηκε και μια ακόμα πτήση κάθε πρωί. Επίσης, ξεκίνησαν και οι κρατήσεις απευθείας από Πάρο για Θεσσαλονίκη με ειδική τιμή και με αεροπλάνο 78 θέσεων.
  • Και φτάσαμε αισίως στο σήμερα, όπου απ’ ότι πληροφορούμαστε οι εργασίες κατασκευής των προσωρινών εγκαταστάσεων του νέου αεροδρομίου Πάρου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται λίαν συντόμως η εγκαινίαση του.
  • http://www.enikonomia.gr/timeliness/110038,teli-iouliou-anoigei-tis-pyles-tou-to-neo-aerodromio-tis-parou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: