Το βράδυ της Τρίτης, δύο αλλοδαποί (μία γυναίκα ηλικίας 66 ετών και κινδύνεψαν να χαθούν όταν αργά το βράδυ αποφάσισαν να μετακινηθούν από την Κωμιακή προς τον Απόλλωνα μέσω του μονοπατιού αρ. 9. Σε κάποια στροφή χάθηκαν, έμπλεξαν στα παρακείμενα κτήματα και στάθηκαν τυχεροί καθότι όταν κάλεσαν σε βοήθεια βρέθηκε βοσκός κοντά τους και κάλεσε άμεσα τόσο την Πυροσβεστική υπηρεσία όσο και τους συγχωριανούς τους. Και η περιπέτειά τους είχε αίσιο τέλος μετά τις 2 το πρωί της επόμενης ημέρας… Μεγάλη κουβέντα είχαμε στο διαδίκτυο γύρω από την σωστή ή όχι σήμανση των μονοπατιών και ασκήθηκε κριτική για το ποιος έχει την ευθύνη για την ανάδειξη και συντήρησή τους…
ν και το εγγόνι της ηλικίας 13 ετών)
Και σήμερα, είχαμε την επίσημη απάντηση από τον πλέον αρμόδιο, τον Τάσο Αναστασίου, τον υπεύθυνο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για θέματα χαρτογράφησης των μονοπατιών. Και όπως μας ανέφερε στο δελτίο που έστειλε «Πυκνή και ειδικών προδιαγραφών σήμανση με δίχρωμα μεταλλικά σήματα προσανατολισμού που φέρουν τον αριθμό 9 και ξύλινες εγχάρακτες πινακίδες προορισμού, κατευθύνει τον πεζοπόρο - περιηγητή στη Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος "Κόρωνος - Σκαδό - Κωμιακή - Απόλλωνας". Το έργο ολοκληρώθηκε στις 10.5.16 (δηλ. μετά το Πάσχα - Δείτε το φωτογραφικό υλικό). Καλός ο πεζοπορικός τουρισμός, όταν ο πεζοπόρος δεν επιλέγει νυκτερινές ώρες για τη διαδρομή του, οπότε και θα είναι σε θέση να κινείται με ασφάλεια ακολουθώντας την πυκνή ειδικών προδιαγραφών σήμανση του περιηγητικού δικτύου της Νάξου».
Και παραθέτουμε τη χαρτογράφηση του σχετικού μονοπατιού…
"Η πορεία ξεκινά από την Πλάτσα (τη μικρή πλατεία) της αμφιθεατρικής Κορώνου, ιστορικού και του πιο αντιπροσωπευτικού από τα σμυριδοχώρια της Νάξου. Το χωριό, το οποίο κοσμούν τα κατά τόπους επιμελημένα πηγάδια (βρύσες), φιλοξενεί πλούσια λαογραφική συλλογή. Ακολουθώντας βόρεια κατεύθυνση στην έξοδο από τον οικισμό, ο περιηγητής διασχίζει αγροτική περιοχή με πολυάριθμες αναβαθμίδες, όπου βρίσκεται η σημαντικότερη πηγή της περιοχής, η Βρύση, δύο νερόμυλοι και το ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Επόμενος σταθμός είναι το Σκαδό, γραφικό σμυριδοχώρι, με την ιστορική εκκλησία της Παναγίας και ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή.
Μετά το Σκαδό, η διαδρομή ακολουθεί για μικρό διάστημα τον επαρχιακό δρόμο. Στη συνέχεια το μονοπάτι, περνώντας από τις θέσεις "Χείμαρρος" και "Ανέφαμα", διασχίζει περιοχή με θαμνώδη και στη συνέχεια δενδρώδη βλάστηση. Μικρή παράκαμψη οδηγεί στο βυζαντινό ναΐσκο του Αγίου Νικολάου. Πλησιάζοντας στην Κωμιακή, μέσα σε κατάφυτο τοπίο από πλατάνια, καρυδιές, βελανιδιές, υπάρχει διακλάδωση προς ρεματιά με 5 σωζόμενους νερόμυλους του χωριού, από τους οποίους ο ένας είναι ανακαινισμένος. Πρόκειται για εντυπωσιακό μνημειακό σύνολο, που σε γενικές γραμμές διατηρείται σε καλή κατάσταση.
Η Κωμιακή, από τα πιο αυθεντικά χωριά της ορεινής ενδοχώρας, διατηρεί έντονο τον αγροτικό χαρακτήρα της. Πριν από την είσοδο στον οικισμό, ο οδοιπόρος συναντά ανακαινισμένο παραδοσιακό πατητήρι ("ληνού"). Στο χωριό υπάρχει εκκλησιαστικό μουσείο και λαογραφική συλλογή. Στη βόρεια έξοδο του οικισμού, μικρή παράκαμψη της διαδρομής οδηγεί στο μυκηναϊκό τάφο στη θέση "Χωστή". Στο κοιμητήριο του χωριού δεσπόζει ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου.
Η κάθοδος στον Απόλλωνα γίνεται από καλοφτιαγμένο λιθόστρωτο μονοπάτι. Στο τελευταίο τμήμα της, η διαδρομή γίνεται παραποτάμια. Η κατάληξη στην ακτή του Απόλλωνα φέρνει τον περιηγητή σε επαφή με το κλασικό πολυσύχναστο θέρετρο της βόρειας Νάξου, Εκτός από τον παρακείμενο, ημίεργο αρχαϊκό Κούρο που προσελκύει σε ετήσια βάση πλήθος επισκεπτών, ο Απόλλωνας αποκτά ιδιαίτερη ιστορική σημασία, λόγω των πρόσφατα εντοπισμένων καταλοίπων του αρχαϊκού μώλου του λιμανιού.
Διακλάδωση: Κωμιακή - Νερόμυλοι Κωμιακής (15΄)
Πλησιάζοντας στην Κωμιακή, μέσα σε κατάφυτο τοπίο από πλατάνια, καρυδιές, βελανιδιές, υπάρχει διακλάδωση προς ρεματιά με 5 σωζόμενους νερόμυλους του χωριού. από τους οποίους ο ένας είναι ανακαινισμένος. Πρόκειται για εντυπωσιακό μνημειακό σύνολο, που σε γενικές γραμμές διατηρείται σήμερα σε καλή κατάσταση".
1 σχόλιο:
Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ Τασο Αναστασίου για τη συνεχή και υπεύθυνη φροντίδα του Τόπου μας. Οποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια λένε..έλα όμως που εγώ (όπως λένε οι άλλοι )έχω μυαλό αλλά δεν έχω πόδια!!Την αδυναμία μου να γνωρίσω τις ομορφιές του νησιού συμπληρώνουν οι συνεχείς περιγραφές των διαδρομών μέσα από εντυπωσιακής φύσης μονοπάτια που κάθε φορά σηματοδοτεί και περιγράφει ο...Τάσος μας...Πολλές φορες αναπωτιέμαι πότε δεν περπατάει συτός ο άνθρωπος...δεν έχει ΣαββατοΚύριακα ...εορτές και αργίες...Που είναι ο..Τάσος;Πάει να τσεκάρει τα μονοπάτια!!!Η επιμέλεια και η συντήρηση της σηματοδότησης τους εντυπωσιακή.Αθορυβα και ταπεινά προστατεύει τον τόπο μας.
Τώρα σχετικά με το παραπάνω περιστατικό είπαμε νάχει κάποιος μυαλό!Που πάει μια γιαγια με μικρο(στην ηλικία)εγγόνι;Μήπως εκτός της φωσφορίζουσας σήμανσης είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να φωταγωγηθούν και τα μονοπάτια;; Ελεος...
Ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον κ.Αναστασίου...Νάσαι πάντα καλά Τάσο μας!!!
Δημοσίευση σχολίου