slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ 600 ΛΕΞΕΩΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ Δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση να βρει τους «200»

Στα δύσβατα μονοπάτια του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής βαδίζει πλέον η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο να βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο
Πεκίνο, το υπουργείο των Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση για τις αλλαγές που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση. Οσον αφορά σε αυτή καθαυτή την οπτική των μαξιμινών, το μοτίβο που ήρθε στο προσκήνιο, με στόχο την αλλαγή της ατζέντας από την ωμή και συνάμα εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα των μέτρων-φωτιά, δεν είχε καμία διαφοροποίηση σε σχέση με όσα έχουν γίνει γνωστά εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα.
Αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, την απλή αναλογική και την παροχή δικαιώματος ψήφου σε νέους ηλικίας από 17 ετών. Η πρόταση της συγκυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την προσεχή Δευτέρα. Στόχος να γεφυρωθεί ο χρόνος μέχρι την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα, που θα σημάνει και τη διαδικασία έναρξης συζήτησης και ψήφισης του εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια.
Πιο αναλυτικά:
-Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 1 ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο. «Το νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων. Η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής», υποστηρίζει η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου.
-Με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου καταργείται η κοινοβουλευτική ενίσχυση («μπόνους») των 50 εδρών και προσαρμόζονται ανάλογα οι προβλέψεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, κατά τρόπον ώστε οι 300 έδρες να κατανέμονται με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, βάσει των ψήφων που λαμβάνουν.
«Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Πέραν των τυπικών περί του περιεχομένου των άρθρων του νομοσχεδίου, στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να κινούνται σε momentum ανεύρεσης του αριθμού-κλειδί των 200 βουλευτών, προκειμένου ο νέος νόμος να ισχύσει από την αμέσως επόμενη προσφυγή στις κάλπες. Με βάση, ωστόσο, τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το… μαθηματικό μοντέλο δεν «κάθεται» στην Ηρώδου Αττικού, αν και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκτίμησε ότι οι ψήφοι θα βρεθούν και ο εκλογικός νόμος θα περάσει.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί το Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: