slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στη συζήτηση για τον Αναπτυξιακό Νόμο στη Βουλή

Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο εντάσσονται πλέον όλα τα νησιά μέχρι 3100 κατοίκους
Τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στη συζήτηση για τον Αναπτυξιακό Νόμο στη Βουλή

Σημαντικό στοιχείο του νέου αναπτυξιακού νόμου, μιλώντας και από την πλευρά της νησιωτικότητας, είναι ότι εντάσσονται σε αυτόν όλα τα νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή, στη συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Ο Ν. Συρμαλένιος πρόσθεσε ότι είναι πολύ θετική η κίνηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, να προχωρήσει σε νομοτεχνική βελτίωση όσον αφορά το ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων, μειώνοντάς  το από 150.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε 75.000 για τις κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε επίσης ότι θα έπρεπε να υπάρξει στον νέο νόμο πρόβλεψη για τις περιοχές οι οποίες έχουν αυξημένη ανεργία, φτώχεια και υπανάπτυξη και στα νησιά, αλλά και σε άλλες περιοχές. Ανέφερε ως παράδειγμα το νησί της Σύρου, με τα σοβαρά προβλήματα που έχει σε σχέση με τη βιωσιμότητα της ναυπηγικής και όλης της τοπικής οικονομίας, και πρόσθεσε ότι το νησί αυτό θα έπρεπε συνολικά να τύχει ευνοϊκών ενισχύσεων από τον αναπτυξιακό νόμο.
Επίσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κατ' εξαίρεση, με ΚΥΑ, θα μπορούν πλέον να ενισχύονται επενδύσεις στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, των ναυπηγείων, όπως, επίσης, υβριδικά συστήματα ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς, επίσης και συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, που έχουν να κάνουν με εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Επίσης, στους τομείς της αλιείας, όπου εκεί μπορεί να συνδυασθεί και με τον αλιευτικό τουρισμό κ.λπ.
Παράλληλα έκανε δύο παρατηρήσεις στον νόμο, επισημαίνοντας ότι πρέπει στο άρθρο 72, στην Επιτροπή Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης, να συμμετάσχει και το Υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, υπήρχε εκπρόσωπός του. Η Γενική Γραμματεία Λιμένων είναι και επενδυτικών σχεδίων και κατά συνέπεια πρέπει να προστεθεί. Δεύτερον, σε σχέση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέφερε ότι όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις στα Δωδεκάνησα, μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στη Ρόδο, ενώ όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις στις Κυκλάδες θα καταθέτουν στην Σύρο, η οποία είναι και η έδρα της Περιφέρειας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η βιωσιμότητα της ανάπτυξης, άρα και η χρησιμότητα του αναπτυξιακού νόμου έχει να κάνει και με το κατά πόσον συνάδουν οι αποφάσεις με ένα γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό, που πρέπει να υπάρχει στη χώρα και κατά περιοχή. Δεν μπορείς να κάνεις μια επένδυση εάν δεν εντάσσεται στο συγκεκριμένο εθνικό, περιφερειακό και τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει αντίφαση με άλλες προτεραιότητες και επιλογές, που πρέπει να υπάρξουν.
Τέλος, σχολιάζοντας εν γένει τον αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ότι είναι αξιοσημείωτη η φοβερή αμηχανία από την πλευρά όλων των κομμάτων και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι είναι υποχρεωμένοι από μια τυφλή αντιπολιτευτική τακτική να κρατάνε υψηλούς τόνους αντιπολίτευσης, χωρίς να πιστεύουν όμως στην πραγματικότητα ότι αυτός ο νόμος είναι ένας νόμος που είναι αντίθετος με την αναπτυξιακή διαδικασία. Άλλωστε και οι κοινωνικοί φορείς οι οποίοι προσήλθαν στη Βουλή, ουσιαστικά ήταν όλοι αναφανδόν υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
9/6/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: