slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

''Μαραθώνια'' συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης του Περιφερειάρχη στη Σύρο


Την κατασυκοφάντηση και υποβάθμιση του νησιώτικου χώρου μέσω της εφαρμογής πολιτικών που καταργούν τη φύση της νησιωτικότητας κατήγγειλε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης στη Σύρο, με αφορμή την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και στη δεύτερη κατηγορία νησιών.
Δηλώνοντας κατηγορηματικά πως, η Περιφέρεια αποδεικνύει στην πράξη τις συνεχείς προσπάθειες στήριξης των νησιών καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, προέβη στην ανακοίνωση τριών σημαντικών έργων για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κατόπιν της αιχμηρής κριτικής που άσκησε στις πολιτικές αποφάσεις κι επιλογές που μετέτρεψαν σε πραγματικότητα τον χειρότερο εφιάλτη των νησιωτών, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ο κ. Χατζημάρκος πλαισιωμένος από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λεονταρίτη τοποθετήθηκε με σαφήνεια για τη στάση που θα κρατήσει η Περιφέρεια σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται να επιβιώσουν τα νησιά, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συσπείρωσης κι εσωτερικής οργάνωσης.

Κέρδισε το στοίχημα το νέο σχολείο Βάρης. Σε πρώτο πλάνο η ασφάλεια του λιμένα
Ανάσα για τη Σύρο, η οποία με την αυγή του καλοκαιριού υποδέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ αποτέλεσε η αναφορά του Περιφερειάρχη σε τρία σημαντικά έργα, τα οποία και υπέγραψε ο ίδιος προκειμένου να υλοποιηθούν προσεχώς. “Σήμερα έχουμε ολοκληρώσει την βαριά διοικητική διαδικασία που αφορά την έναρξη εκταμίευσης των 278 χιλ. ευρώ που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφάλισε για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων των νησιών μας” σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος διευκρινίζοντας πως το ανωτέρω ποσό, θα δαπανηθεί αποκλειστικά για τα σχολεία της Σύρου, εκ μέρους των 4 εκατ. ευρώ που η Περιφέρεια αποφάσισε να διοχετεύσει συνολικά στις αντίστοιχες σχολικές μονάδες του Νοτίου Αιγαίου.
Συνεχίζοντας, έκανε μνεία σε ένα έργο που σχεδίασε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και αφορά στην ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ερμούπολης, για το οποίο ο κ. Χατζημάρκος γνωστοποίησε πως έχει προϋπολογισθεί το ποσό του 1.252.742,00 ευρώ, επικεντρώνοντας την αναφορά του ιδιαίτερα στο εξαιρετικά σημαντικό έργο για το νησί, εκείνο της αναβάθμισης και δημιουργίας του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης, που προέρχεται από τον π. Δήμο Ποσειδωνίας. “Το τρίτο έργο για το οποίο όλο αυτό το διάστημα ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο κ. Λεονταρίτης είχε θέσει ως μεγάλη προτεραιότητα και μου μετέφερε συνεχώς την αγωνία, αλλά και την πίεση ώστε να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδικασία με επιτυχία είναι το νέο σχολείο Βάρης” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ανακοινώνοντας επίσημα την ευόδωση των προσπαθειών για ένα πολυσυζητημένο έργο που θα έρθει να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της μαθητικής κοινότητας στο νησί. Αξίζει να σημειωθεί πως, το εν λόγω έργο έχει προϋπολογισμό περί τα 2,5 εκατ. ευρώ τα οποία και θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως, είναι καταγεγραμμένες οι ανάγκες των νησιών σε επίπεδο κατάστασης σχολικών μονάδων, ανακοινώνοντας παράλληλα την χρηματοδότηση δύο ακόμη σχολείων από το νέο ΕΣΠΑ σε Πάρο και Νάξο όσον αφορά στο νομό Κυκλάδων.

Γ. Χατζημάρκος: “Ένας συνδυασμός μέτρων σκοτώνει την οικονομία”
Ο ίδιος ωστόσο, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του στο ζήτημα της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος σε έντεκα ακόμη νησιά ανάμεσα στα οποία και η Σύρος, χαρακτήρισε την 1η Ιουνίου του 2016 “ημερομηνία σταθμό” για το Νότιο Αιγαίο, αφού συνεχίζεται η επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ για αρκετά νησιά με πληγωμένη οικονομία, γεγονός που καταγράφεται – όπως τόνισε - “στις μαύρες σελίδες που συνεχώς γράφει αυτή η χώρα”.
Έντεκα ακόμη νησιά του Αιγαίου περνούν από σήμερα σε ένα περιβάλλον οικονομικό, το οποίο έρχεται να τους στερήσει και να διαγράψει το μοναδικό χαρακτηριστικό, τη μοναδική ιδιότητα την οποία φέρουν από τη φύση και αναφέρομαι στη νησιωτικότητα” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “σε αυτό το σπιράλ θανάτου που βρίσκεται η χώρα” περιέρχονται πλέον έντεκα ακόμη νησιά.
Ωστόσο, διευκρινίζοντας πως, “Κανένα μέτρο από μόνο του δεν σκοτώνει καμία οικονομία και θέλω να είμαι ξεκάθαρος και πολύ αντικειμενικός” συμπλήρωσε παράλληλα πως, “Ένας συνδυασμός μέτρων όμως, όπως αυτά τα οποία τελευταία έχουν παρθεί για τα νησιά, σκοτώνει με απόλυτη βεβαιότητα την οικονομία”. Αναφερόμενος στα πιο σκληρά εξ αυτών, έκανε μνεία “στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, στην κατάργηση της εξαίρεσης για τα τουριστικά καταλύματα, στον ΕΝΦΙΑ και ειδικότερα στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ, στην ανακοίνωση του τέλους διανυκτέρευσης, στη μείωση των τακτικών αεροπορικών συνδέσεων (επιδοτούμενων)”, μέτρα που βάσει των όσων υπογράμμισε “διαμορφώνουν ένα πλάνο απόλυτα εχθρικό για τα νησιά μας”.

Πολιτικά χυδαία τακτική, η διάσπαση των νησιωτών”
Με δεδομένη την κρίσιμη εποχή την οποία διανύει ήδη ο νησιώτικος χώρος προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στην “καταιγίδα” των μέτρων που τον καθιστούν σταδιακά “μη ανταγωνιστικό”, ο κ. Χατζημάρκος επικεντρώθηκε στην αύξηση του ΦΠΑ και στις πολιτικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, καυτηριάζοντας έντονα τη στάση πολιτικών προσώπων και βουλευτών χωρίς να τους κατονομάζει, αλλά φωτογραφίζοντάς τους.
“Έρχεται κι επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο αυτό που από τον Φεβρουάριο του 2015 πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εμείς, είχαμε παρουσιάσει, ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ήταν ένα όνειρο, ένα σχέδιο 100% ελληνικό” σημείωσε, λέγοντας παράλληλα πως, “Είναι απόφαση εθνική” που “δεν την επέβαλλαν οι δανειστές” όπως συνηθίζεται να αναφέρεται “ως άλλοθι” εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων, προσθέτοντας μάλιστα πως, σήμερα, “δια στόματος Υπουργού Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακλώτου έστω και σε σπαστά ελληνικά ακούστηκε η αλήθεια”. Εντείνοντας την κριτική του δε, πρόσθεσε πως, “οι ομιλούντες τα ελληνικά άψογα, έχουν μόνον ψευδολογήσει με έναν απίθανο τρόπο και όχι μόνον ψευδολογήσει, αλλά έχουν προσβάλλει βαθύτατα την νοημοσύνη μας, την αξιοπρέπειά μας”.
Ο κ. Χαζτημάρκος επεσήμανε μάλιστα πως, “Όλο το 2015 ζήσαμε τον απόλυτο διασυρμό με τεράστια προπαγάνδα και κατασυκοφάντηση της νησιωτικής Ελλάδας, από ανθρώπους που με πλήρη διαύγεια υλοποίησαν ένα σχέδιο διάσπασης των νησιωτών” το οποίο όπως ισχυρίστηκε, ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της απόφασης κατάργησης του ΦΠΑ.
Θίγοντας τις δημόσιες δηλώσεις νησιωτών βουλευτών μάλιστα, τόνισε πως, “Ακούσαμε απίθανες δηλώσεις ανθρώπων με δημόσιο αξίωμα, δημόσιο λόγο με θέση ευθύνης στη δημόσια ζωή, δηλώσεις του τύπου “εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσείς ψειρίζετε τη μαϊμού”, δηλώσεις του τύπου “δεν θέλω να το ψηφίσω, αλλά θα το κάνω για να μη χαρεί η αντιπολίτευση”, δηλώσεις του τύπου “όσο υπάρχω δεν θα καταργηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ”, σε μία χώρα η οποία παρακμάζει”.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στη στάση των προσώπων που υπηρετούν πολιτικά την προώθηση κι εφαρμογή αυτών των μέτρων, επανέλαβε ως “πολιτικά χυδαία” την τακτική “διάσπασης των νησιωτών” προκειμένου η αύξηση των μειωμένων συντελεστών να μη συναντήσει συλλογική αντίσταση. “Πρώτα η εφαρμογή έγινε στα λεγόμενα πιο πλούσια νησιά” πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως, σήμερα ήρθε η στιγμή της δεύτερης κατηγορίας κι όλα αυτά, χωρίς να δίδεται επισήμως μία ουσιαστική θέση για τα κριτήρια επιλογής νησιών και το περιβόητο κόστος που προσδοκά να έχει η κυβέρνηση. “Καταστρέφουν τα νησιά για 12 εκατ. ευρώ” σχολίασε σχετικά με το κέρδος(;) της κυβέρνησης από την εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στην πρώτη κατηγορία νησιών, την ίδια στιγμή που προσδοκούσε εισπράξεις περί των 300 – 350 εκατ. ευρώ. “Ζητήσαμε κι εγγράφως να μάθουμε ποια τα κριτήρια επιλογής, αλλά δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί. Αυτή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας που ζούμε” τόνισε σε ειρωνικό τόνο.

Επίθεση στον Τουρισμό”
Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στη ζημία που έρχεται να υποστεί το τουριστικό πεδίο στα νησιά, που αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους νησιώτες και τους επιχειρηματίες του κλάδου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, “γίνεται μία επίθεση σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, μία επίθεση που μόνο άφρων θα μπορούσε να την αποφασίσει πολύ περισσότερο να την εκτελέσει. Η επίθεση αυτή είναι σε πολλά επίπεδα. Αφενός όλη αυτή η φορολογική λαίλαπα η οποία έρχεται και καθιστά μη ανταγωνιστικά τα νησιά τουριστικά και αφετέρου η απώλεια της μίας ευκαιρίας που έχουμε”.

Κάναμε σκληρές παρεμβάσεις για την εκδίκαση της υπόθεση στο ΣτΕ”
Στη γενικότερη προσπάθεια που επεσήμανε πως πρέπει να καταβάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον, προκειμένου να στηριχθούν τα νησιά με δεδομένη τη νέα οικονομική λαίλαπα που επωμίζονται, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συσπείρωσης δυνάμεων ενάντια σε όποιες “υπονομευτικές δυνάμεις” επιδιώκουν την “κατάργηση των νησιών”.
Πρέπει να αντιταχθούμε στην απόλυτη παρακμή την οποία ζούμε. (...) Μοναχική ήταν πάντα η πορεία των νησιών” πρόσθεσε, λέγοντας πως, “Η δημιουργικότητα, η εργατικότητα, η εφευρετικότητα, οι αντοχές, το θάρρος και οι ικανότητες των νησιωτών” πρέπει να διατηρηθούν σε πρώτο πλάνο.
Σε αυτό το μήκος κύματος, εντάσσεται και η προσπάθεια διεκδίκησης της εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της υπόθεσης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε αναλυτικά και απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις. “Έχει συμβεί το εξής, που είναι άξιο παρατήρησης. Έχουμε χάσει τρεις ημερομηνίες εκδίκασης της συζήτησης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας γιατί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν έδωσε την έγκρισή του, την άδειά του σε κάποιους εκ των νομικών μας να παρευρεθούν. Ξέρετε ότι σε αυτό είμαστε μαζί με τον Α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, με Δήμους και με τις παραγωγικές τάξεις της Περιφέρειάς μας. Θεωρώ ότι αυτή είναι μία απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών η οποία προσβάλλει βαρύτατα τους νησιώτες και αδικεί και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αδικεί αυτό το επιστημονικό όργανο” σχολίασε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας πως, θα έπρεπε να λάβει διαφορετική τροπή η υπόθεση, καθώς “δεν είναι μία υπόθεση ενός ιδιώτη, αλλά μία υπόθεση πολύ υψηλού πολιτικού ενδιαφέροντος και επηρεάζει σε έναν πάρα πολύ σημαντικό βαθμό τη ζωή σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της χώρας”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε παρακάτω, “Κάναμε πολύ σκληρές παρεμβάσεις εκεί και συναντήσαμε αντιλήψεις που εμένα προσωπικά με ξένισαν πάρα πολύ. Το γεγονός ότι χάσαμε πάρα πολύ σημαντικό χρόνο με κάνει ανήσυχο”. Δήλωσε δε, πως, “Την Παρασκευή (3/6/2016) είναι η επόμενη ημερομηνία” εκφράζοντας την επιθυμία να εξετασθεί η υπόθεση. “Ελπίζω να γίνει η εκδίκαση” υπογράμμισε, απαντώντας ταυτόχρονα και στη δημόσια “πρόκληση” του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου και του νομικού συμβούλου του Δήμου Πάρου, που σε συνέντευξη Τύπου είχαν σημειώσει πως, η Περιφέρεια και ο Δήμος Μυκόνου δεν έχουν “τρέξει” όσο επιβάλλεται ώστε να πιέσουν για την εκδίκαση. “Αυτά δεν μπορούν να λέγονται δημόσια. Οι δικηγορικές εταιρείες αλλά και οι δικηγόροι που μας εκπροσωπούν έχουν κάνει δεκάδες παραστάσεις - κι εμείς, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης, όσο κι εγώ - στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών κι έχουμε αλλοπρόσαλλες αποφάσεις από τις αντίστοιχες Επιτροπές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η αντίληψη ότι κάποιος δεν πίεσε, νομίζω πως είναι μία αντίληψη που δεν αντέχει σε δημόσια συζήτηση. Εάν κάποιος πιστεύει ότι είχε την ικανότητα να το κάνει καλύτερα, δεν είχε παρά να κινηθεί μόνος του και να το κάνει καλύτερα”.

Απεγκλωβισμός από τις πλούσιες Περιφέρειες της ΕΕ
Στο περιθώριο της συνολικής αναφοράς του, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα του καθεστώτος της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία ανήκει στην κατηγορία των “πλούσιων Περιφερειών της Ευρώπης” υπενθυμίζοντας πρωτίστως την επανενεργοποίηση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της ΠΝΑΙ. Υποστηρίζοντας πως μέσω αυτού, θα υπάρξει κάλυψη ενός μέρους του χρηματοδοτικού κενού, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στις προσπάθειες μετάπτωσης της Περιφέρειας από τον Στόχο 2, εκτιμώντας πως, “την μεγάλη ανατροπή την περιμένουμε το φθινόπωρο, όπου είμαστε πεπεισμένοι πια ότι θα ανατραπεί οριστικά και θα αποτυπωθεί και διοικητικά η αλλαγή”. Συμπλήρωσε δε, πως, αυτή η ανατροπή “στη ζωή έχει συντελεστεί” όμως, όπως επανέλαβε ο ίδιος, “χρειαζόμαστε την διοικητική αποτύπωση σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής στις Βρυξέλλες για την μετάπτωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από τις περιφέρειες τις λεγόμενες πλούσιες της Ευρώπης”.
Ολοκληρώνοντας την εν λόγω αναφορά, συμπλήρωσε πως, “Νομίζω ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι, περί τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε και την διοικητική πλέον αποτύπωση αυτής της μετάπτωσης κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά το πλαίσιο χρηματοδότησης που έχει η Περιφέρειά μας”.

Γ. Λεονταρίτης: “Η Περιφέρεια πρωτοστάτησε στη μάχη κατά της κατάργησης”
Με τη σειρά του, ο κ. Λεονταρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα τρία σημαντικά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στη Σύρο κι εστιάζουν στα πεδία του τουρισμού και της παιδείας, λέγοντας ωστόσο, πως, “τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα” καθώς η 1η Ιουνίου “είναι η ημέρα που πλέον αλλάζει η ζωή στα νησιά της Ελλάδος, αλλά αλλάζει και η ζωή μας και σε εθνικό επίπεδο, διότι ο τουρισμός είναι εθνικό κεφάλαιο και η αύξηση του ΦΠΑ δεν αφορά μόνον την αύξηση της καθημερινότητάς μας και την αλλαγή του βιοτικού μας επιπέδου”.
Με αφορμή τα όσα έχουν ακουσθεί για τη στάση της Περιφέρειας σχετικά με τις προσπάθειες αποτροπής της ψήφισης κι εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ, ο ίδιος υπενθύμισε πως, “Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ως φορέας ήταν η πρώτη που επί κυβερνήσεως Σαμαρά αντέδρασε” προβαίνοντας μάλιστα και σε παρεμβάσεις αλλά και συναντήσεις με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους τους, ώστε να υπάρξει άμεσα συντονισμός. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λεονταρίτης πρόσθεσε πως, “Από τότε βγήκαμε μπροστά και πήραμε τη δέσμευση βουλευτών ότι θα παραιτηθούν. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έκανε περισσότερα από αυτά που μπορούσε για να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο”.

Με αυτά τα δεδομένα, μόνο εξωγήινους επενδυτές μπορούμε να προσελκύσουμε”
Από τη διαδικασία των ερωτήσεων προς τα δύο πρόσωπα του Β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης δεν θα μπορούσε να μη ζητηθεί η άποψη και η θέση τους σχετικά με τις δηλώσεις και τις βαρύγδουπες εξαγγελίες περί επενδυτών και ανάπτυξης της Σύρου εκ μέρους – κυρίως - του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, όταν βρέθηκε το νησί για την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης για το στρατόπεδο με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό. “Μετά την απάντηση που έδωσε ο κ. Καμμένος ότι η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων είναι αντισυνταγματική και καταστροφική έθεσε πλέον ένα άλλο θέμα, όχι το θέμα του διχασμού, αλλά το θέμα της Δημοκρατίας. Αν ομολογούν δημόσια Υπουργοί ή ο πρόεδρος της Βουλής ότι λειτουργούν αντισυνταγματικά τίθεται πλέον ένα θέμα δημοκρατίας. Πώς ο Έλληνας πολίτης θα συνεχίσει να υπακούει το Σύνταγμα όταν ο πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνουν ότι ψηφίζουν και λειτουργούν αντισυνταγματικά. Έχει ανοίξει ένα θέμα δημοκρατίας που πρέπει να προβληματίσει όλους τους Έλληνες” σχολίασε πρώτος ο Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος είχε “καλωσορίσει” με αιχμηρή ανακοίνωση τον κ. Καμμένο στη Σύρο, δύο μόλις ημέρες μετά την ψήφιση του μέτρου κατάργησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ο ίδιος, διευκρινίζοντας δε, πως αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών και τη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το θέμα του στρατοπέδου προκειμένου να τοποθετηθεί συνολικά, παραχώρησε τον λόγο στον κ. Χατζημάρκο, ο οποίος υπήρξε σαφής και συγκεκριμένος για όσα ανέφερε δημόσια ο κ. Καμμένος στη Σύρο. “Έχασα 32 λεπτά από τη ζωή μου για να δω το βίντεο με τον κ. Καμμένο” σχολίασε σκωπτικά ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως, “από εξαγγελίες άλλο τίποτα”. Σε απόλυτο τόνο, πρόσθεσε μάλιστα τα παρακάτω: “Νομίζω ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Έτσι για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να το δούμε... Και τους Άραβες επενδυτές και τους Ρώσους επενδυτές και τους εξωγήινους επενδυτές γιατί μάλλον για εξωγήινους λένε. Νομίζω πως με αυτούς τους όρους μόνο εξωγήινους μπορούμε να προσελκύσουμε. Εδώ είμαστε. Και προσέξτε με πολύ ανοικτή αγκαλιά και πολύ ανοικτό μυαλό, πολύ δεκτικοί, εξαιρετικά δεκτικοί προς τις επενδύσεις απ΄ όλους, ακόμη κι απ΄ τους εξωγήινους”.
Κλείνοντας την αναφορά του επί του ερωτήματος, σημείωσε επιπρόσθετα πως, “Εδώ είμαστε για να δούμε, καθώς μέχρι στιγμής έχουμε μόνο λόγια. Πολλά λόγια όμως, άλλα κουραστικά, άλλα προσβλητικά , πολλές ανοησίες. Λοιπόν να σοβαρευτούμε λίγο και όταν πάνω στο τραπέζι υπάρχει κάτι το οποίο είναι γραπτό και μπορούμε να το συζητήσουμε, να ξέρετε ότι θα είμαστε οι πρώτοι. Οι πρώτοι που θα το στηρίξουμε και με λεφτά. Πάνω στο τραπέζι χαρτιά κι εδώ είμαστε”.
koinignomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: