slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επελαύνων κρατισμός για την Ανάπτυξη(Πρωτοφανές πολιτική ομιλία από το Μουσείο της Ακρόπολης)

Ένα όραμα αλλά όχι σχέδιο για την ανάπτυξη παρουσίασε χθες το βράδυ στο κατάμεστο από τον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ένα όραμα φιλόδοξο, κενό, όμως, περιεχομένου για το πώς με συγκεκριμένα βήματα θα φτάσουμε στην επόμενη ημέρα, από το οποίο απουσίαζαν σχεδόν ολοκληρωτικά οι αναφορές στις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά περίσσεψαν οι εξαγγελίες για την επανεκκίνηση δημόσιων και συγχρηματοδοτούμενων έργων τα οποία είχαν παγώσει τα τελευταία χρόνια.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για συνολικές επενδύσεις 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2021 μέσα από τον....
Αναπτυξιακό Νόμο (12 δισ. ευρώ), το ΕΣΠΑ (6,75 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016) και τα δρομολογημένα έργα υποδομών και ενέργειας (5 δισ. ευρώ), ενώ έθεσε ως στόχο της να μειωθεί η ανεργία στο μισό (12%) στο τέλος της επόμενης πενταετίας. Με λίγα λόγια είπε «πόσα», αλλά δεν απάντησε «πώς».
«Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται ο τρόπος που βλέπει την επόμενη μέρα η κυβέρνηση.

Από την εκδήλωση της «δίκαιης ανάπτυξης» έλειπε ψυχή τε και σώματι ο επιχειρηματικός κόσμος και οι ιδιωτικές επενδύσεις και το γεγονός αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο. «Φάνηκε σαν να είμαστε ανεπιθύμητοι», ήταν το σχόλιο ενός εκ των ολίγων που παραβρέθηκαν. Οι παριστάμενοι επιχειρηματίες περιορίζονταν χθες στους θεσμικούς εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΕΒΕΑ και κάποιων ακόμη επιμελητηρίων. Στις καρέκλες της ταράτσας του Μουσείου είχαν προσκληθεί να ακούσουν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, και Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, μόνο οι συνάδελφοί τους από το υπουργικό συμβούλιο, γενικοί γραμματείς των υπουργείων, οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των κρατικών επιχειρήσεων.

Με μοχλό το... κράτος

Το φανερό μήνυμα που εξέπεμψε η χθεσινή εκδήλωση ήταν ότι το κράτος είναι ο μοχλός που θα επανεκκινήσει την οικονομία είτε σχεδιάζοντας και κατευθύνοντας, είτε συμπράττοντας. Το «κρυφό» μήνυμα ήταν πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην δώσει βάρος στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά έχει πειστεί πως τα μόνα εύκολα λεφτά που για αρκετό καιρό θα υπάρχουν διαθέσιμα και θα μπορεί να συνδιαχειριστεί με το τραπεζικό σύστημα είναι τα κεφάλαια των διεθνών Αναπτυξιακών Τραπεζών, του ΕΣΠΑ και του Επενδυτικού Νόμου (ΠΔΕ).

Προσκλητήριο για ιδιωτικές επενδύσεις δεν έγινε ούτε χαμηλοφώνως στη χθεσινή ομιλία Τσίπρα, παρότι η ίδια η κυβέρνηση συμμερίζεται πλέον δημοσίως τις εκτιμήσεις ότι χρειάζονται επενδύσεις 80-100 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία μόνο για να καλύψει η χώρα το επενδυτικό ρήγμα της κρίσης. Ίσως δεν υπάρχει τίποτα πιο ενδεικτικό πως η μόνη αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις σε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού ήταν όταν είπε πως «μειώθηκαν κατά 67% στο διάστημα 2009-2014».

Αντιθέτως οι έμμεσες αναφορές χρωματίστηκαν με γκρίζα χρώματα και εμποτίστηκαν πριν ειπωθούν στο οινόπνευμα της πολιτικής αντιπαράθεσης και των διαχωριστικών γραμμών. Όπως όταν επιτιθέμενος πολιτικά στις προηγούμενες κυβερνήσεις και την «νεοφιλελεύθερη δυστοπία τους», είπε πως η κυβέρνηση έχει χαοτικές διαφορές με όσους κατέστρεψαν τη χώρα και δεν εννοεί ως ανάπτυξη τις επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και τη διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: