slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Aλφρέντο Σαλτιέλ (Συνδιοργανωτής): Η συγκέντρωση “Παραιτηθείτε” θα έχει συνέχεια, αν επιτύχει


«Κανένα κόμμα δεν κρύβεται πίσω από τη συγκέντρωση», Αυτό ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη του στο db8.gr, ο Αλφρέντο Σαλτιέλ, ‘Έλληνας με Ιταλικές ρίζες, ένας εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης της Τετάρτης, «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα.

Όπως επισημαίνει πρόκειται για μια κίνηση ενεργών πολιτών που αποφάσισαν να κινητοποιηθούν μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που “έχει οδηγήσει τους Έλληνες στην απελπισία επιβαρύνοντας τους με 5,4 δις ευρώ”.

Στην ερώτηση αν ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και στο μέλλον, αναφέρει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη μαζικότητα της συγκέντρωσης της ερχόμενης Τετάρτης και τονίζει ότι δεν προτίθενται να κάνουν κατάληψη στη πλατεία Συντάγματος. «Θα είναι μια ειρηνική διαδήλωση» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και καλεί όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κόμματος να στηρίξουν τη συγκέντρωση.
Παράλληλα δηλώνει ότι η όλη εκδήλωση δεν έχει καμία σχέση με το κίνημα των ‘Αγανακτισμένων», καθώς όπως λέει σε αυτό πρωτοστάτησαν υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης.

Τέλος απαντά και στα όσα υποστήριξε περί ορίων νομιμότητας της συγκέντρωσης του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, υπενθυμίζοντας το «Κίνημα Δεν Πληρώνω» του ΣΥΡΙΖΑ, που -όπως λέει- αυτό κινείτο στα όρια της νομιμότητας καθώς προέτρεπε τους Έλληνες στην φοροδιαφυγή.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με σύνθημα «Παραιτηθείτε». Πως ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία; Ποιοι διοργανώνουν αυτή τη συγκέντρωση; Ποια είναι τα αιτήματα σας;

“Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της ομάδας που μας δίνετε βήμα για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα τη Τετάρτη 15/06/2016 στις 20:00. Είναι μια κίνηση που δημιουργήθηκε αυθόρμητα από ενεργούς πολίτες χρησιμοποιώντας το Facebook και το Twitter. Βασικό μας αίτημα όπως αντιλαμβάνεστε είναι να καταλάβει η κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει τους Έλληνες στην απελπισία. Αντιμετωπίζουμε ένα δυσλειτουργικό υπερκράτος το οποίο για να συντηρηθεί απαιτεί τη καταβολή φόρων από πολίτες που έχουν ήδη γονατίσει από την υπερφορολόγηση. Βεβαίως δεν είμαστε αιθεροβάμονες για να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα ακούσει την απαίτηση των πολιτών και θα παραιτηθεί. Ο αγώνας μας όμως θα είναι επίμονος και μακρύς.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε τη Παρασκευή 27/05/2016 μετά την υπερψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή που επιβαρύνουν κάθε Έλληνα φορολογούμενο κατά 5,4 δις ευρώ. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

Α. Έμμεσους και άμεσους φόρους:
1. ΦΠΑ 24%,
2. ΕΝΦΙΑ +18%!,
3. Μείωση αφορολόγητου,
4. Αύξηση φόρου εισοδήματος στους αγρότες,
5. Αύξηση συντελεστών ασφαλίστρων,
6. Αύξηση φορολόγησης ενοικίων,
7. Αύξηση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων,
8. Αύξηση προκαταβολών φόρου εισοδήματος,
9. Αύξηση κόστους πρώτων υλών στην αγροτική παραγωγή,
10. Αύξηση φόρου στη βενζίνη,
11. Αύξηση φόρου στον καφέ,
12. Αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης,
13. Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα,
14. Ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της σταθερής τηλεφωνίας,
15. Ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης,
16. Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια,
17. Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα,
18. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ και κατάργηση ειδικού καθεστώτος ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά, στα νησιά,
19. Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών,
20. Αύξηση και μονιμοποίηση των συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης,
21. Κατάργηση εκπτώσεων εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος,
22. Κατάργηση απαλλαγών πληρωμής ΕΝΦΙΑ,
23. Αύξηση τέλους ταξινόμησης σε αυτοκίνητα και φορτηγά.
Β. Μνημόνιο 4 κόφτη με αναδρομική ισχύ από του χρόνου το Μάιο 2017.
Γ. Ίδρυση υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων όπου εντάσσεται το σύνολο της περιουσίας της χώρας με λίγες εξαιρέσεις με στόχο την εκποίηση αυτής για τα επόμενα 99 χρόνια ως το 2115. Προαπαιτούμενο δε είναι, από τους θεσμούς-δανειστές, να νομοθετηθεί το ακαταδίωκτο των συμμετεχόντων στο Συμβούλιο Αποφάσεων του Υπερταμείου όπου ο Πρόεδρος και ένα μέλος είναι ξένοι ενώ το σύνολο των μελών του οφείλει να είναι κοινής επιλογής των θεσμών και της εκάστοτε κυβέρνησης.
Οι διοργανωτές είμαστε ενεργοί πολίτες ευρύτερα γνωστοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο όπου μπορεί κανείς να μας γνωρίσει αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Facebook: https://www.facebook.com/events/1140739289325214/?ti=icl”
Ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης είπε ότι κινείται στα όρια της νομιμότητας. Πως το σχολιάζετε;
“Κάποιος οφείλει να ενημερώσει τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη πως το κίνημα “Δεν πληρώνω” του ΣΥΡΙΖΑ, ηγετικό στέλεχος του οποίου είναι ο κ. Αλέξης Χαρίσης σημερινός υφυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου με χαρτοφυλάκιο το ΕΣΠΑ, είναι αυτό που ουσιαστικά κινείται στα όρια της νομιμότητας καθώς προτρέπει τους απανταχού Έλληνες φορολογούμενους στην φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Γεγονός άλλωστε είναι πως έχουν διοργανώσει 27.103 (!) διαδηλώσεις τη πενταετία 2011-2015 το οποίο αποδεικνύει πως καμία ειρηνική διαδήλωση δε δύναται να κινείται στα όρια της νομιμότητας. Άλλωστε, λόγω αυτής της προκλητικής δήλωσης του κ. Φίλη έσπευσαν πολλοί συνάδελφοι του Υπουργοί, μέλη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Βουλής καθώς και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να πάρουν αποστάσεις με ο,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται”.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή τη συγκέντρωση κρύβονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ισχύει κάτι τέτοιο;
“Κανένα κόμμα δεν κρύβεται πίσω από τη συγκέντρωση. Το πως θ´ αποφασίσει ο καθένας να διαδηλώσει ενάντια στη κυβερνηση Τσίπρα-Καμμένου όπου τείνει να γίνει καθεστώς, καθόσον το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει τους βουλευτές του αναλώσιμους, είναι προσωπική επιλογή. Θα θέλαμε όλο το κόσμο ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων να είναι μαζί μας το βράδυ της Τετάρτης στη πλατεία Συντάγματος με στόχο την απαρχή της ανατροπής της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου που για τη νομή της εξουσίας είναι αποδεδειγμένο πια πως θα ψηφίσουν τα πάντα ως την λήξη της θητείας τους”.
Έχετε έλθει σε συνεννόηση με κάποια από αυτά τα κόμματα για να στηρίξουν τη συγκέντρωση;
“Όχι και ούτε πρόκειται. Είμαστε πολίτες, όχι κομματικοί πελάτες. Επιθυμούμε τα κόμματα να μην “καπελώσουν” τη συγκέντρωση”.
Έχετε κάποια ομοιότητα ή σχέση με το λεγόμενο κίνημα των «αγανακτισμένων» που είχαν κάνει κατάληψη στην πλατεία Συντάγματος.
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν σκοπεύουμε να κάνουμε κατάληψη της πλατείας Συντάγματος. Άλλωστε είναι γεγονός πως στο κίνημα των αγανακτισμένων πρωτοστατούσαν σημερινοί Υπουργοί της Κυβέρνησης όπως ο κ. Κατρούγκαλος, ο κ. Τσακαλώτος, ο πρώην ΥΠΟΙΚ κ. Βαρουφάκης και άλλα σημαίνοντα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Στόχος μας, σε αντίθεση με το κίνημα των “αγανακτισμένων”, είναι να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά και να συνεχίσουμε, να κυνηγάμε το μεροκάματο σε καθημερινή βάση για την επιβίωση μας.
6. Η συγκέντρωση της Τετάρτης θα έχει και συνέχεια;
“Το αν θα έχει συνέχεια η συγκέντρωση της Τετάρτης 15/06/2016 αυτό θα αποδειχθεί από τη δυναμική της προσέλευσης, το πάθος των παρευρισκόμενων καθώς και τις μετέπειτα θετικές ή αρνητικές εισηγήσεις που θα δεχθούμε από το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Ήρθε η ώρα να αποδειχθεί αν επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται η ρήση του Αριστοτέλη “η ανοχή και η απάθεια τα τελευταία γνωρίσματα μιας κοινωνίας που πεθαίνει” όπου πρόσφατα βρέθηκε και ο τάφος του στη Χαλκιδική.
Κατά τη γνώμη σας ποιοι ευθύνονται για το γεγονός ότι τα τελευταία 6 χρόνια η χώρα βρίσκεται σε μόνιμη ύφεση και μνημόνια;
Οι ευθύνες της χρεοκοπίας καταλογίζονται αναλογικά σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας που αύξησαν το δανεισμό χωρίς αναλογική αυξηση του ΑΕΠ καθώς και σε όλους αυτούς που με λαϊκισμό και δημαγωγία κατάφεραν να υφαρπάξουν τη ψήφο του ελληνικού λαού. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Το τετράκις;
8.Υπάρχει περίπτωση το κίνημα σας να μετεξελιχθεί σε πολιτικό φορέα;
Όχι. Ο γόρδιος δεσμός της απαλλαγής από τα μνημόνια και το διεθνή οικονομικό έλεγχο ενδεχομένως μπορεί να έρθει μόνο από αυτούς που έχουν την ευθύνη και τις τύψεις για τη μιζέρια που έχει περιέλθει η χώρα. Επίσης μπορεί να έρθει από αυτούς που έχουν τόσο τις γνώσεις όσο και τις εμπειρίες στο να επιλέξουν το κατάλληλο μίγμα πολιτικής ώστε η χώρα να διέπεται από ένα μικρό και λειτουργικό κράτος που θα επιτρέπει στους πολίτες της να ευημερούν, να παράγουν πλούτο, να παράγουν θέσεις εργασίας και φόρους για το κοινωνικό κράτος ώστε το κόστος ζωής στην Ελλάδα να γίνει επιτέλους βιώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: