slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΔ: Πέντε ηχηρά "όχι" σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου

του Δημήτρη Γκάτσιου

Με πέντε εμφατικά "όχι" σε πρωταγωνιστικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου-φωτιά, που έρχεται προς ψήφιση το απόγευμα της Κυριακής στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετείται η Νέα Δημοκρατία. Στον απόηχο της από το Παρίσι τοποθέτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία η παράταξη "θα δώσει στήριξη στις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις", η λεωφόρος Συγγρού οδεύει πλέον προς μία σκληρή 48ωρη σύγκρουση με τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη διάρκεια της
οποίας είναι ξεκάθαρο πως θα οριοθετήσει και πάλι την κόκκινη γραμμή ανάμεσα στους "μεταρρυθμιστές και τους λαϊκιστές", όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα εξαπολύσει δριμύ "κατηγορώ" στην κατά τους γαλάζιους υφεσιακή ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ώρες που ακολούθησαν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή ήταν καθοριστικές για τη διαμόρφωση της τελικής στάσης της Νέας Δημοκρατίας εντός της Ολομέλειας. Ο κ. Μητσοτάκης από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και το πρωί της Πέμπτης είχε απανωτές συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του και το συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων, Χρήστο Σταϊκούρα, στη διάρκεια των οποίων ετέθησαν επί τάπητος όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες πέριξ των διατάξεων.

Ο κύβος για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερρίφθη στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου κοινοβουλευτικού έργου και αφού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με κορυφαία στελέχη του κόμματος. Μετά από περίπου δύο ώρες συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων, υιοθετήθηκε τελικά το μοντέλο του σκληρού ροκ στα περισσότερα κεφάλαια του σχεδίου νόμου.

Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, κόφτης, άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και έμμεσοι φόροι θα τοποθετηθούν ξεκάθαρα στην αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Εξηγώντας τη στάση της γαλάζιας παράταξης σε συνομιλίες που είχαν με δημοσιογράφους, στελέχη τόνιζαν πως πέρα από το "όχι" επί της αρχής του νομοσχεδίου και το "όχι" στην αύξηση των έμμεσων φόρων, η αξιωματική αντιπολίτευση λέει:

- Όχι στον "κόφτη" δαπανών, λόγω του περιεχομένου των περικοπών και του γενικότερου μηχανισμού λειτουργίας του.
- Όχι στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Όπως σημειώνουν οι γαλάζιοι, το νέο σχήμα θα έχει διάρκεια 99 ετών, ενώ στην κατοχή του θα βρίσκεται ολόκληρη την περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του υπό διαμόρφωση σχήματος θα αποτελεί, ουσιαστικά, επιλογή των πιστωτών της χώρας και όχι της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ισχυρή θα είναι και η παρέμβαση των δανειστών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
- Όχι στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα στεγαστικά δάνεια των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Στον αντίποδα, η λεωφόρος Συγγρού αναμένεται πως θα υπερψηφίσει τις προτεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Στον απόηχο των αποφάσεων της Νέας Δημοκρατίας, αίσθηση προκάλεσε και η ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λίγες ώρες μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου-μέγγενη με τα τελευταία προαπαιτούμενα.

"Η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφει όλα όσα κατάγγελλε μέχρι χθες...Γιατί την ακρίβεια, υπογράφει και επιβάλλει πολύ χειρότερα από αυτά που κατάγγελλε. Αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ που θα "καταργούσε"...Αυξάνει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης που εμείς μειώσαμε. Επαναφέρει το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης ξανά στα επίπεδα του 2011, πριν δηλαδή τη μείωση 20% που εμείς κάναμε. Καταργεί την έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα νησιά, που εμείς διατηρήσαμε.

Αυξάνει ξανά το ΦΠΑ σε μεγάλη κατηγορία αγαθών στο 24%. Δεύτερη αύξηση σε λίγους μήνες. Και θεσπίζει "τέλη" παντού, από το internet και την τηλεόραση μέχρι τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ξεπουλάει τα "κόκκινα" δάνεια, εκχωρεί για 99 χρόνια τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας σε μια εταιρεία που ελέγχεται από τους δανειστές. Και το χειρότερο: Εμείς φέρναμε αποτελέσματα. Τώρα δεν την εμπιστεύονται ότι θα φέρει αποτελέσματα. Για αυτό και της επιβάλλουν τον κόφτη", τόνισε, σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός.

Κάνοντας, δε, λόγο για "αυταπάτες" της Κουμουνδούρου, που τελειώνουν, ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως "η εξαπάτηση του λαού αποκαλύφθηκε και η Νέμεσις δεν θα αργήσει…".

Δεν υπάρχουν σχόλια: