slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Διαγωνισμός για 93 άγονες γραμμές – Οι προειδοποιήσεις των ακτοοπλόων

Νέο διαγωνισμό τριετούς διάρκειας προκηρύσσει το υπουργείο Ναυτιλίας για 93 άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές, ωστόσο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προειδοποιούν ότι εάν δεν αυξηθούν τα μισθώματα, σύντομα δεν θα υπάρχουν πλοία για τις γραμμές αυτές.

Η διαδικασία για την υπογραφή νέων συμβάσεων για τις άγονες γραμμές της ακτοπλοΐας ξεκίνησε και επισήμως με τη δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το υπουργείο Ναυτιλίας για σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την αποκλειστική εξυπηρέτηση 93 γραμμών του δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών έχουν να κάνουν με τα στοιχεία χαρακτηριστικών του πλοίου και τις βαθμολογίες των προσόντων του πλοίου που προκύπτουν από τον αριθμό επιβατών, τον αριθμό κλινών, την ηλικία του πλοίου, τον αριθμό καθισμάτων αεροπορικού τύπου και την επιφάνεια του χώρου φόρτωσης των οχημάτων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και διευθύνων σύμβουλος της Blue Star Ferries, Μιχάλης Σακέλλης, μιλώντας στο «Εθνος» υπογραμμίζει ότι ναι μεν τα μικρά νησιά εξυπηρετούνται ικανοποιητικά, ωστόσο προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει βελτίωση των μισθωμάτων, δεν θα υπάρχουν πλοία για τις άγονες γραμμές, καθώς η ηλικία ορισμένων εξ αυτών υπερβαίνει τα 40 έτη και κάποια στιγμή θα αποσυρθούν.


Ο Μιχάλης Σακέλλης αναφέρει ότι χρειάζεται δικαιότερη κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων για τις μεταφορές, καθώς οι επιδοτήσεις για την εκτέλεση δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας για τις θαλάσσιες μεταφορές ανέρχονται σε 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τις χερσαίες σε 260 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι, παρότι κάποιες γραμμές δεν εμφανίζουν ενδιαφέρον, εκείνες που εξυπηρετούνται σήμερα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται και τη νέα δρομολογιακή περίοδο. Εντούτοις, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω της περαιτέρω μείωσης του στόλου με την απόσυρση των γηραιότερων πλοίων.

Το κόστος
Τα νέα πλοία έχουν σαφώς μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας, οπότε με τα σημερινά δεδομένα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα γυρίσουν την πλάτη στους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές. Θα πρέπει να γίνει μελέτη, ώστε να μπουν ποιοτικά κριτήρια και να δοθούν κίνητρα.

Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι τα όσα αποτυπώνονται σε έκθεση της XRTC για τον ακτοπλοϊκό στόλο που διαπιστώνει ότι χρόνο με τον χρόνο σταθερά συρρικνώνεται. Πέρυσι ο στόλος αριθμούσε 66 πλοία, όταν το 2001 οι εταιρείες δραστηριοποιούνταν διαθέτοντας 125 πλοία. Η μείωση φαίνεται να υπάρχει μόνο στους τύπους πλοίων RO-PAX τα οποία και είναι αυτά που διαθέτουν τη μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα.

Υπολογίζεται ότι σε ρυθμούς απόλυτης δυναμικότητας η απουσία αυτών των πλοίων θα μειώσει το μέγεθος της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς κατά περίπου 4.500 θέσεις επιβατών και 150 φορτηγών ανά δρομολόγιο.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: