slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα wikileaks για τον Κώστα Καραμανλή

#
 
 
 →ΠΩΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤOΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
«Ανεξέλεγκτο που λειτουργεί από μόνος του», χαρακτηρίζεται ο πρώην
πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τον κ. Speckhard, αμερικανό πρέσβη
κατά την ενημέρωσή του προς τον Πρέσβη κ. Schulte, που ερχόταν για επίσκεψη στην Αθήνα στις 8 Απριλίου 2008.
«Οι κινήσεις του Καραμανλή προς τη Ρωσία, βλάπτουν την εικόνα της
Ελλάδας στην Ουάσινγκτον. Την ίδια στιγμή οι δυνατότητες της Πρεσβείας να επηρεάσει την ελληνική θέση είναι μειωμένες λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο Καραμανλής φαίνεται να ασκεί από μόνος του την πολιτική προσέγγιση με τη Ρωσία.
Ο Κώστας Καραμανλής χαράσσει την εξωτερική πολιτική με διαβούλευση με τους υπουργούς εξωτερικών, Αμύνης και άλλους υπουργούς ή συμβούλους, μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να ασκήσουμε επιρροή, στην τάση του να πιστεύει ότι η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο είναι συμφέρουσες.»



→Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ο... «ΒΟΥΔΑΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου του 2008, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ,
ο Aμερικανός διπλωμάτης που είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη στη χώρα μας, περνούσε για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Βγαίνοντας, απέφυγε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Την επόμενη ημέρα στις 12:58 μ.μ., ένα τηλεγράφημα με τον βαθμό του εμπιστευτικού έφευγε από την αμερικανική πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας και «ταξίδευε» στην Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πρεσβεία της Πρίστινα, των Σκοπίων, αλλά και της Μόσχας. Ολοι οι παραλήπτες θα διάβαζαν για την πρώτη αυτή συνάντηση του Σπέκχαρντ με τον Κ. Καραμανλή «η οποία κράτησε τελικά διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο... O τέως πρωθυπουργός ήταν άνετος, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία τον σεβασμό και την τρυφερότητά του για τις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει ο Αμερικάνος πρέσβης. «Η συζήτηση κύλησε χωρίς
παύσεις και όταν το θέμα πέρασε στο Κόσοβο και το Μακεδονικό η συζήτηση άναψε. Καθόταν «στην άκρη της καρέκλας του» και επαιζε με το κομπολόι του.
Στο τέλος της συζήτησης δεν παρέλειψε να δώσει και μια... φιλική συμβουλή στον Αμερικανό διπλωμάτη που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του:
«Πρέπει να είσαι διακριτικός», του είπε. «Να μην έχεις πολλά πάρε δώσε με πολιτικούς δημοσιογράφους και επιφανείς επιχειρηματίες, γιατί θα γίνεις στόχος βαλκανικού κουτσομπολιού».
Την ίδια συμβουλή φαίνεται να ακολουθεί και ο ίδιος, αφού οι Αμερικανοί τον χαρακτηρίζουν «Βούδα» της ελληνικής πολιτικής, γιατί -όπως σημειώνουν- κρατάει τα πάντα για τον εαυτό του και «σπάνια αποκαλύπτει τις σκέψεις του».
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δείχνουν να αισθάνονται πιο άνετα με τη Ν.Δ. στην εξουσία, τουλάχιστον μέχρι το 2009, διαβλέπουν τα πρώτα σύννεφα στη διακυβέρνηση Καραμανλή ήδη από το 2007.
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπερνς, σε μία επίσκεψή του στην Ελλάδα λίγο πριν από το βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι, σημειώνει ότι βλέπει ξεκάθαρα ότι ο «συνήθως χαλαρός» Καραμανλής αισθάνεται έντονη την πολιτική πίεση για το θέμα των Σκοπίων.
Αλλά και αργότερα, το 2008, τότε που μια σειρά από σκάνδαλα φαίνεται να ταρακουνούν τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα
σημειώνει ότι ο τέως πρωθυπουργός «είχε αποδειχτεί καλός καπετάνιος σε φουρτούνες, αλλά να βλέπει τον μικρό χώρο που είχε να ελιχθεί περιορίζεται όλο και περισσότερο».



→Η ΜΕΡΚΕΛ ΕΚΒΙΑΖΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Το έγγραφο κανονικά θα αποχαρακτηριζόταν εμπιστευτικό στις 22 Απριλίου του 2018, αλλά διέρρευσε στα Wikileaks. Δείτε υπό ποία πίεση οδήγησε ο Καραμανλής τα μέλη του ΝΑΤΟ να απορρίψουν ομόφωνα την ένταξη των Σκοπίων σε αυτό…
Το έγγραφο αναφέρει πως μόνο η Γερμανία απ’ όλα τα υπόλοιπα κράτη συντάσσεται με την πολιτική των ΗΠΑ και συμμερίζεται την απογοήτευση τους για το ελληνικό βέτο στην είσοδο της... “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει πως η ίδια η Μέρκελ δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα τις ημέρες πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να πείσει τον Καραμανλή να βάλει νερό στο κρασί του!
Και κάπου εδώ έρχονται και οι απειλές…“Τουλάχιστον μία κυβέρνηση έχει καταρρεύσει εξαιτίας του ονόματος” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο “και έτσι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι πολύ προσεκτική”!- See more at: http://www.newdemocracy.gr/index.php/site/article/ta-wikileaks-gia-ton-kwsta-karamanlh#sthash.k0XoBgO3.ZUVJkUim.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: