slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Oι νέες συντάξεις – σοκ για όλο το Δημόσιο (αναλυτικά παραδείγματα)

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά υπολογίζονται από τους ειδικούς σε 10%-25% (μεσοσταθμικά 15%-20%) σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, με τους μεγάλους χαμένους να είναι οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι που θα φύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης.

Απώλειες θα καταγράψουν και συνταξιούχοι που εργάζονται, ενώ τα επιδόματα τέκνων θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια στους νέους συνταξιούχους.
Όπως γράφει το Έθνος, μεγάλοι χαμένοι ένστολοι, ειδικά μισθολόγια, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, μηχανικοί. Πλέγμα προστασίας αναμένεται να υπάρξει για όσους συνταξιοδοτηθούν την επόμενη τριετία και χάνουν πάνω από 20%.
Για παράδειγμα για έναν δημόσιο υπάλληλο σήμερα 66 ετών με 20 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό στα 1.020 ευρώ η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 548 ευρώ καθαρά.
Δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.646 ευρώ θα πάρει σύνταξη 830 ευρώ καθαρά ενώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.344 ευρώ. Το ποσό της σύνταξης διαμορφώνεται σε 830 ευρώ καθαρά.
Ένας στρατιωτικός με συντάξιμο μισθό 1.600 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη με το παλιό σύστημα 1.240 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 1.170 ευρώ.
Αν φύγει για σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου θα έχει μείωση της τάξης του 10% στις συντάξιμες αποδοχές του. Έτσι θα πάρει σύνταξη 918 ευρώ.
Για όσους ήδη παίρνουν σύνταξη θα έχουν περίοδο… χάριτος για ενάμισι έτος ακόμα καθώς θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014 και μέχρι το τέλος του 2017.
Από 1.1.2018, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.
http://www.lykavitos.gr/archives/404652

Δεν υπάρχουν σχόλια: