Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης (2008-2013) κατά την οποία το Α.Ε.Π. της χώρας παρουσίαζε συνεχή πτώση, το 2014 ορθά χαρακτηρίζεται ως έτος καμπής για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι υπήρξε αρχικά αποκλιμάκωση και τελικά ανακοπή της υφεσιακής πορείας και επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ επισημαίνεται σε μελέτη της ICAP.
Τα δημοσιονομικά μεγέθη εμφάνισαν σημαντική βελτίωση δημιουργώντας αισιόδοξες προσδοκίες, όμως στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας οι δυσκολίες δεν εξαλείφθηκαν και οι θετικές εξελίξεις ήταν μάλλον «αδύναμες». Στην παρούσα φάση, η δημοσιονομική θέση της χώρας παρουσιάζει και πάλι επιδείνωση και η οικονομία δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την επιβολή των capital controls και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, γεγονότα που ανέκοψαν την όποια βελτίωση είχε καταγραφεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Η ετήσια μελέτη της ICAP Group, «Η Ελλάδα σε Αριθμούς» παρουσιάζει τα συγκεντρωτικά οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού Εταιρικού Τομέα για τους 12 κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, με βάση τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 22.993 επιχειρήσεων για τη διετία 2013-2014, μέσα από συγκεντρωτικούς πίνακες και διαγράμματα.
Η μελέτη περιέχει επιπλέον πίνακες με τις 300 κορυφαίες επιχειρήσεις βάσει πωλήσεων, καθώς και τις 20 κορυφαίες επιχειρήσεις ανά κλάδο βάσει κερδοφορίας και συνολικών κεφαλαίων, καθώς και οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ICAP, Νικήτα Κωνσταντέλλο, οι συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά το 2014 επηρέασαν άμεσα τη συνολική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο επίπεδο του κύκλου εργασιών, η συνεχής πτωτική πορεία που διέγραψε την προηγούμενη πενταετία ανακόπηκε, και το 2014 οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν μικρή αύξηση. Εν τούτοις, αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλλος, το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για πέμπτο συνεχές έτος ζημιογόνο, γεγονός που χαρακτήρισε την πλειοψηφία των κλάδων του εταιρικού τομέα. Ωστόσο αποτιμά θετικά το γεγονός ότι στο μη χρηματοπιστωτικό τομέα οι ζημίες περιορίστηκαν για άλλη μια χρονιά σημαντικά.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει, οι ζημιές συρρικνώθηκαν κατά 42,1%, κυμαινόμενες δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα πρώτα έτη της κρίσης (το 2011 και το 2010 είχαν καταγραφεί ζημίες ύψους 6,7 δισ. και 3,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Κωνσταντέλλος σημειώνει ότι εντυπωσιακή ήταν η ανατροπή που παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος είχε σημειώσει επάνοδο στην κερδοφορία το 2013, όμως - όπως εξηγεί - η θετική αυτή εξέλιξη «ακυρώθηκε» το τελευταίο έτος.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα για την επάνοδο σε συνθήκες επαρκούς και διατηρήσιμης κερδοφορίας. Στις παρούσες συνθήκες όπου η οικονομία δοκιμάζεται από την επιβολή των capital controls και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην «πραγματική» οικονομία, η προσέλκυση επενδύσεων και η επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να επιστρέψουμε σε σταθερή και υγιή ανάπτυξη επισημαίνει, τονίζοντας ότι «σε αυτήν την προοπτική, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, επενδύοντας στο μέλλον με τόλμη και αποφασιστικότητα»
Πηγή: ICAP: Το 2014 φάνηκαν τα πρώτα θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία -Ανατράπηκαν όλα το 2015 | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/260993/icap-2014-fanikan-ta-prota-thetika-simadia-stin-elliniki-oikonomia-anatrapikan-ola-2015#ixzz45DpBZFFc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου