slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Λάβαρο αντίστασης» μέχρι να κάνει την ΚΟΛΩΝΤΟΥΜΠΑ σηκώνει τώρα η κυβέρνηση κατά των θεσμών

Προσθήκη λεζάντας
Οπως αναμένονταν, μετά το «ναυάγιο» της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και σηκώνει το «λάβαρο της αντίστασης» κατά των θεσμών.
Είναι ενδεικτικό ότι ξεκινώντας την κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χρησιμοποίησε την φράση «είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση». Και οι τρεις υπουργοί υποστήριξαν ότι είμαστε «πολύ κοντά σε συμφωνία» ωστόσο κανείς δεν κατόρθωσε να κρύψει την αγωνία της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Προανήγγειλαν δε ότι θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση φορολογικό και ασφαλιστικό, πριν την συμφωνία με τους θεσμούς. Απέφυγαν να πουν ότι αυτό συνιστά μονομερής ενέργεια, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι γίνεται για λόγους πίεσης προς τους θεσμούς,

Κύκλοι ΔΝΤ: Θα το θεωρήσουμε μονομερή ενέργεια

Οπως μετέδωσε το «Star» με τον ανταποκριτή του στις ΗΠΑ, κύκλοι του ΔΝΤ θα θεωρήσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων της κυβέρνησης χωρίς την συναίνεση του Ταμείου. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ παράγοντες του ΔΝΤ αρκούνταν στο σχόλιο: «Αν δεν δούμε τα νομοσχέδια δεν μπορούμε να σχολιάσουμε».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου έσπευδαν να διευκρινίσουν αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου ότι «δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, γίνεται απλώς για εξοικονόμηση χρόνου». Σε ερώτηση αν υπάρχει plan B οι κύκλοι Μαξίμου απαντούσαν: «Η κυβέρνηση δεν έχει plan B, άλλοι έχουν...» αφήνοντας να εννοηθεί ότι κύκλοι των θεσμών επιδιώκουν να εξωθήσουν αλλού τα πράγματα.

Τσακαλώτος: Είμαστε κυρίαρχη χώρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιχειρώντας να κρατήσει τις ισορροπίες, τόνισε μεν ότι με βάση την συμφωνία του καλοκαιριού, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους για να προσθέσει: «Είναι σωστό ότι πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών και να έχουμε διαβούλευση για το με ποια μέσα φτάνουμε στο στόχο, αλλά συγχρόνως διατηρούμε, ως κυρίαρχη χώρα, το δικαίωμα να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε το πώς φτάνουμε σ' αυτούς τους στόχους».

Ο υπ. Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι «υπάρχει ακόμη μια κάποια αισιοδοξία» και ότι «ως τις 22 του μηνός, άντε 25-26 Απριλίου θα μπορέσουμε να έχουμε την τελική λύση». Υποστήριξε δε ότι στην Ουάσιγκτον «θα συζητήσουμε και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αλλά και το θέμα του χρέους».

Προανήγγειλε επίσης ότι η Αθήνα, αποφάσισε να επεξεργαστεί αυτή την εβδομάδα δύο νομοσχέδια τα οποία θα έρθουν Βουλή την άλλη εβδομάδα: Το ένα θα αφορά τον φόρο εισοδήματος και το άλλο το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό. Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι αμφότερα θα έρθουν στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, όχι ως κατεπείγοντα και άρα θα έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα. «Είμαστε ανοικτοί βεβαίως στις όποιες παρατηρήσεις των θεσμών αυτή την εβδομάδα μέχρι να μπουν στη Βουλή αλλά και στη συνέχεια θα έχουμε ευκαιρίες μετά για όποιες τροποποιήσεις αν και όποτε χρειαστούν».

Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και πως ο ίδιος δεν προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή που θα έχει μικρότερο αφορολόγητο από εκείνο που θα έχει καταλήξει στο σχέδιο νόμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν πιεστεί θα παραιτηθεί.

Κατρόυγκαλος: Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές συντάξεων

Αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι ο τρόπος που θα κλείσει η συμφωνία είναι «στην ευχέρεια της δημοκρατικά νομιμοποιημένης, από τον ελληνικό λαό, εξουσίας». Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε επίσης «εντελώς ανακριβείς» τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία ενώ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» για περικοπές κύριων συντάξεων.

Για απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η διακοπή θα είχει υπάρξει συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.

Ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα».

«Η αναγκαστικά μικρότερη δαπάνη θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Σε ερώτηση για το ποσοστό συνταξιούχων που θα θιγούν, ο υπ. Εργασίας απάντησε: «Αν είχα σκοπό να πως αριθμούς θα τους έλεγα. Λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων πρόκειται να θιγούν. Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία. Δεν προκείται να θιγεί αριθμός πάνω από το 10%».

Σταθάκης: Εγώ δεν θα καταθέσω ν/σ για τα κόκκινα δάνεια

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε χαμογελώντας: «Εγώ θα είμαι πολύ πιο σύντομος, δεν θα καταθέσω ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια την άλλη εβδομάδα». Υποστήριξε ωστόσο ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν θα σας αποκαλύψω λεπτομέρειες».



Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Τσακαλώτος: Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να πάει με επείγουσες διαδικασίες
  • Σε αυτά τα δύο νομοσχέδια, φορολογικό και συντάξεις, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση με τους θεσμούς, καταλαβαίνουν τις κόκκινες γραμμές μας
  • Η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάποια από τα μέτρα πιο νωρίς, Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να πάει με επείγουσες διαδικασίες. Δεν το θέλουμε και δεν θα ήταν σωστό.
  • Είναι μια μεταρρύθμιση που χρειαζόταν ο τόπος και θα υπάρξει μεγάλη κατανόηση ότι η κυβέρνηση υλοποιεί αυτό που είναι αναγκαίο, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση.
  • Πολύπλοκη και πολυσύνθετη η συζήτηση με τους θεσμούς
  • Η Λαγκάρντ απαιτεί μία μεγάλη ελάφρυνση του χρέους
  • Μπαίνουμε στη συζήτηση καλοπροαίρετα
  •  Ξεκάθαρες οι κόκκινες γραμμές μας στο αφορολόγητο και στις συντάξεις
  • Συνεχίζουμε να συζητάμε με τους θεσμούς τη διαδικασία και τα μέσα, αλλά είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις
  • Κανένας δεν μας κατηγορεί πλέον ότι καθυστερούμε εμείς, θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση
  • Δεν τα έχουμε σπάσει με τους θεσμούς - Ο Σόιμπλε  είπε ότι δεν ζητάει από τους Έλληνες περισσότερα από όσα μπορούν να κάνουν
  • Το ΔΝΤ πιέζει για περισσότερη αναπαπροσαρμογή του χρέους - Η Κομισιόν είναι σε μία ενδιάμεση θέση
  • Ο Κερέ δε λέει ότι πρέπει να κάνουμε ότι λέει το ΔΝΤ, αλλά ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέσα στο πρόγραμμα
  • Δεν πρόκειται να γίνει άλλη μείωση στο αφορολόγητο
  • Δε μεγαλώνει η διαφορά μας με το ΔΝΤ - Όλοι λένε ότι θα έχουμε συμφωνία
  • Σε μία διαπραγμάτευση που φτάνει στο τέλος κανένας δε δηλώνει το κρυφό του χαρτί
Σταθάκης για κόκκινα δάνεια
  • Θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα προστασίας για την α' κατοικία, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια.
  • Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση
  • Για τον νόμο Δένδια, η λογική πρέπει να αφορά και μεσαίες επιχειρήσεις και πλαίσιο για να γίνεται ρύθμιση χρεών
  • Δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση περικοπή αρχικών φόρων
  • Για πωλήσεις δανείων δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο - Απελευθερώθηκε η αγορά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτησή της
  • Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι θα κλείσει η συμφωνία - Τα ενήμερα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης
Κατρούγκαλος για staff agreement και συντάξεις
  • Δεν είναι απίθανο να έχουμε συμφωνία staff agreement την επόμενη εβδομάδα
  • Επιδιώκουμε κοινό εισπρακτικό μηχανισμό εισφορών και φορών για να προστατεύσουμε τους συνεπείς φορολογούμενους και συνταξιούχους, από αυτούς που φοροδιαφεύγουν.
  • Εχουμε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας.
  • Σε συνεργασια με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ευελπιστούμε θα καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο.
  • Λιγότερο από το 10% του πληθυσμού των συνταξιούχων θα πληγούν από τις μειώσεις των επικουρικών


Πηγή: «Λάβαρο αντίστασης» σηκώνει τώρα η κυβέρνηση κατά των θεσμών | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/261734/lavaro-antistasis-sikonei-tora-i-kyvernisi-kata-ton-thesmon#ixzz45dsNSBGu

Δεν υπάρχουν σχόλια: