slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΑΞΟΣ: ΜΠΑΖΩΜΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ... ΜΠΑΖΩΜΕΝΟ ΥΓΡΟΤΟΠΟ! (ΦΩΤΟ)


του Νίκου Αβουκάτου
Σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Νάξου με σκοπό την εξακρίβωση των συνθηκών της δημιουργίας ενός δρόμου που έχει στρωθεί με μπάζα τα οποία αδειάζουν άγνωστοι στον υγρότοπο της Αλυκής, μετά την έγγραφη αναφορά του αρμόδιου γραφείου Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας του νησιού.

Ο υγρότοπος της Αλυκής είναι ένας από τους μεγαλύτερους στο Νότιο Αιγαίο. Παράλληλα, αποτελεί έναν μεταναστευτικό σταθμό, τόπο διαχείμασης και τόπο φωλιάσματος υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών.

Το θέμα περιβαλλοντικής υποβάθμισης του υγροτόπου δημοσιεύσαμε πριν από λίγες εβδομάδες στην Greenagenda.gr, καθώς ορισμένοι ασυνείδητοι εδώ και αρκετές δεκαετίες ρυπαίνουν την περιοχή αποθέτοντας μπάζα και άλλα αντικείμενα.



«Υπαρχει ένας δρόμος με μπάζα του όποιου δεν έχει αποδειχθεί η νομιμότητα. Από την πλευρά μας έχει γίνει έγγραφη αναφορά προς την Εισαγγελία αλλά και από τον Δήμο με σκοπό να στοιχειοθετηθεί ποιοι ευθύνονται για την συγκεκριμένη υπόθεση», επισήμανε στη Greenagenda.gr η Αθηνά Σαντοριναίου, υπάλληλος του Γραφείου Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Μανώλης Πολυκρέτης, τόνισε πως ασυνείδητοι «γεμίζουν με τα μπάζα τον δρόμο για να διατηρείται ανοικτός. Εμείς έχουμε ήδη ενημερώσει την αστυνομία και ξεκινήσαμε μερική απομάκρυνση των μπαζών». Υπογράμμισε, δε, ότι «πέρα από αυτό, πήγαμε πριν τρεις ημέρες για να ολοκληρώσουμε περιμετρικά τον καθαρισμό που ξεκινήσαμε τον περασμένο χρόνο».



«Δυστυχώς παρατηρείται κάθε χρόνο την εαρινή εποχή η εναπόθεση μπαζών. Παρόλο που ο δήμος κάνει προσπάθειες δυστυχώς συνεχίζεται η παράνομη αυτή δραστηριότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θέλουμε να προφυλάξουμε τον υγρότοπο, είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Αποφασίσαμε να ορίσουμε ομάδες περιφρούρησης μέρα και νύχτα ώστε να παραμείνει η περιοχή καθαρή από τα σκουπίδια. Τον μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο και δεν θα επιτρέψουμε άλλο να συνεχιστεί αυτό», είπε πριν από λίγο καιρό στηGreenagenda.gr o Γιάννης Ορφανός, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

Η ώρα της δράσης, για ένα καλύτερο περιβάλλον, έφτασε για όλους στο νησί. Ο δήμος Νάξου, ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής και οι δικαστικές αρχές μαζί με όλους τους πολίτες της Νάξου επιδιώκουν πλέον οι περσινές εικόνες της «μπαζωμένης» λίμνης, να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: