slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το Φιλωτιτίκο πηγαδάκι της Βουλής


Τους χωρίζουν τα έδρανα τους ενώνει... τo Φιλώτι  καθώς και οι τρεις [Ν. Μανιό  και Γ. Θεωνά  του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γ. Βρούτση  από τη Νέα Δημοκρατία ] βουλευτές από κει έλκουν την καταγωγή τους  κάτι που σίγουρα αποτελεί πρωτοτυπία για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα Η «ομάδα» των Κυκλάδων θεωρείται από τις πιο δυναμικές στη Βουλή. Παρά τις ευδιάκριτες πολιτικές διαφορές, οι τρεις νησιώτες πολιτικοί έχουν βρει τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας και δεν διστάζουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να βρουν λύση σε
θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Βρούτσης
 (Νέα Δημοκρατία), Γιάννης Θεωνάς (ΣΥΡΙΖΑ).

Μανιός, Βρούτσης, Θεωνάς
Η δυναμική «ομάδα» των Κυκλάδων

Ενα χωριό της Νάξου αποτελεί συνδετικό κρίκο για τρεις βουλευτές. Οι Ν. Μανιός και Γ. Θεωνάς του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γ. Βρούτσης από τη Νέα Δημοκρατία έλκουν την καταγωγή από το Φιλώτι,



κάτι που σίγουρα αποτελεί πρωτοτυπία για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα Η «ομάδα» των Κυκλάδων θεωρείται από τις πιο δυναμικές στη Βουλή. Παρά τις ευδιάκριτες πολιτικές διαφορές, οι τρεις νησιώτες πολιτικοί έχουν βρει τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας και δεν διστάζουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να βρουν λύση σε θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Στο όμορφο αυτό χωριό του νησιού δίνουν συχνά ραντεβού για να διαφωνήσουν για τα πολιτικά, αλλά να συμφωνήσουν σε έναν ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων.

Οι δύο από την παρέα (οι Ν. Μανιός, Γ. Βρούτσης) εκλέγονται στις Κυκλάδες, ενώ ο Γ. Θεωνάς παρά τη νησιώτικη καταγωγή εκλέγεται στη Β' Αθηνών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρώτη συνάντηση που είχε ο Ν. Μανιός με το Γ. Βρούτση πριν από αρκετά χρόνια. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εργαζόταν ως γιατρός όταν ένας 16χρονος πήγε στο νοσοκομείο με ένα τραύμα στο μάτι.

Ο ασθενής δεν ήταν άλλος από Γ. Βρούτση, ο οποίος ξανασυναντήθηκε στη Βουλή με τον άνθρωπο που του είχε τότε προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Η καλή σχέση που έχουν αναπτύξει φάνηκε και από πρόσφατα γεγονότα με τον Γ. Λαγό της Χρυσής Αυγής.

Κοινές αγωνίες



Λευτέρης Αυγενάκης (Νέα Δημοκρατία), Θανάσης Θεοχαρόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Γιώργος Ουρσουζίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι).
Οταν υπήρξε μέσα στην Ολομέλεια σφοδρή κόντρα, με τον Γ. Μανιό να διαμαρτύρεται για όσα πρωτοφανή είχε πει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο Γ. Βρούτσης έσπευσε στο πλευρό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.



«Εκτός της σκληρής υπάρχει και η όμορφη πλευρά της πολιτικής. Τα κοινά προβλήματα και οι κοινές αγωνίες ενώνουν και συνθέτουν.

Ειδικά όταν υπάρχουν τα ίδια ερεθίσματα και παραδόσεις, τότε οι πολιτικοί αντίπαλοι γίνονται πολιτικοί φίλοι όσο βαθιές και αν είναι οι πολιτικές τους διαφορές» σημειώνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Βρούτσης.

«Τα προβλήματα μας ενώνουν παρά το ότι έχουμε διαφορετικές προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισής τους» σημειώνει ο Γ. Μανιός και προσθέτει «το ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να μιλάμε».

«Παρά τις ιδεολογικές διαφορές μας, υπάρχει αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση» συμπληρώνει ο Γ. Θεωνάς.


Τη δική τους... ιστορία γράφουν οι παρέες, όπως αποδεικνύουν τα διακομματικά «πηγαδάκια» που σχηματίζονται στη Βουλή.



Μπορεί στην αίθουσα της Ολομέλειας οι αντιπαραθέσεις να είναι σφοδρές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι βουλευτές δεν μπορούν να βάλουν στην άκρη τις ιδεολογικές διαφορές τους και να βρουν αυτά που τους ενώνουν.

Στα διαλείμματα του φορτωμένου κοινοβουλευτικού προγράμματος αρκετοί είναι οι εθνοπατέρες που βρίσκουν μία ευκαιρία να συναντήσουν τους... πολιτικούς αντιπάλους τους, όχι για να αντιδικήσουν αλλά για να πιουν ένα χαλαρό καφέ. Μία σύντομη «επίσκεψη» στο εντευκτήριο της Βουλής (όπου το κλίμα είναι πιο... αυστηρό) ή στο καφενείο (όπου επικρατεί μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα) πιστοποιεί πως οι υπερκομματικές παρέες δίνουν τον τόνο.

Οι βουλευτές βάζουν στην άκρη την κομματική τους ταυτότητα, ανταλλάσσουν απόψεις χωρίς να χρησιμοποιούν «ξύλινη γλώσσα» και συχνά επιστρατεύουν το χιούμορ για να σχολιάσουν τα τεκταινόμενα. Οπως είναι αναμενόμενο η πολιτική κυριαρχεί σε αυτές τις συζητήσεις, ωστόσο η θεματολογία κάποιες φορές ξαφνιάζει. Η συζήτηση δεν περιορίζεται σε θέματα πρώτης γραμμής (όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση και το Προσφυγικό), αλλά ενίοτε πηγαίνει και σε πιο «χαλαρά» θέματα όπως τα αθλητικά και το θέατρο.


Στις παρέες αυτές συναντά κανείς βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής), με τους παλαιότερους να είναι πιο κοινωνικοί και τους πρόσφατα εκλεγέντες να είναι μάλλον πιο «συγκρατημένοι». Αυτά που ενώνουν τους βουλευτές διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να είναι ο τόπος καταγωγής, η κοινή επαγγελματική διαδρομή (πριν από την ενασχόληση με την πολιτική), ή πολύ... απλά ή ματιά με την οποία αντιλαμβάνονται θέματα της καθημερινότητας.


Ιάσονας Φωτήλας (Ποτάμι), Αννα Καραμανλή (ΝΔ), Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη).


Αυγενάκης, Δανέλλης, Ουρσουζίδης, Θεοχαρόπουλος
Εχουν βρει κώδικα επικοινωνίας

Το «αγροτικό μάς ενώνει» θα μπορούσε να είναι το... σύνθημα της συγκεκριμένης παρέας, που είναι από τις πλέον πλουραλιστικές καθώς απαρτίζεται από βουλευτές τεσσάρων κομμάτων. Παρά τις πολιτικές τους διαφορές και τον επεισοδιακό ενίοτε τρόπο γνωριμίας έχουν καταφέρει να βρουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Στην παρέα καταγράφεται ισοπαλία όσον αφορά στον τόπο καταγωγής. Δύο βουλευτές εκλέγονται στο Ηράκλειο και η γνωριμία τους πάει πίσω στη δεκαετία του 1990. Συγκεκριμένα ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης συναντά τον Λευτέρη Αυγενάκη που τότε ήταν πρόεδρος των Κρητών και από την αρχή η καλή χημεία βοήθησε στο να υπάρξει κοινή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων.

Βουλευτής Ημαθίας με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Γιώργος Ουρσουζίδης, ενώ από τον συγκεκριμένο νομό έχει καταγωγή και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τα προβλήματα της περιοχής είναι αυτά που τους ένωσαν. Πάντως, δεν ήταν όλα ρόδινα στις σχέσεις των πολιτικών. Το 2012 ο Θ. Θεοχαρόπουλος ως ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε μια σφοδρή σύγκρουση με τον βουλευτή Λ. Αυγενάκη. Σήμερα περιγράφουν με χιούμορ αυτήν την ταραχώδη πρώτη συνάντηση - που λίγο έλειψε να λήξει άδοξα. Τελικά λύση βρέθηκε και μία φιλική σχέση αναπτύχθηκε. «Μπορεί να μιλάμε με εντάσεις κάποιες φορές, αλλά τα προβλήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνεννόηση» λέει χαρακτηριστικά ο Σπ. Δανέλλης από το Ποτάμι, με τον Γ. Ουρσουζίδη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώνει «ας μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά». Την ανάγκη «να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας» υπογραμμίζει ο Λ. Αυγενάκης (από τη ΝΔ), με τον Θ. Θεοχαρόπουλο (Δημοκρατική Συμπαράταξη) να λέει «το μήνυμα είναι ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση».



Καραμάνλη, Φωτήλας, Παπαθεοδώρου
Ετοιμάζουν ταξίδι στην Πάτρα

Μία από τις πιο δεμένες παρέες του Κοινοβουλίου -παρά το ότι προέρχονται από διαφορετικά κόμματα- απαρτίζουν η Αννα Καραμανλή από τη Νέα Δημοκρατία, ο Ιάσονας Φωτήλας από το Ποτάμι και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Οι συζητήσεις τους ξεκινούν φυσικά από την πολιτική, αλλά επεκτείνονται και σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων όπως η παιδεία, ο αθλητισμός και το θέατρο.

Στα διαλείμματα των πολύωρων συνεδριάσεων βρίσκουν την ευκαιρία να συζητήσουν στο εντευκτήριο της Βουλής, ενώ κάποιες φορές προγραμματίζουν και κοινές εξόδου κατά κύριο λόγο στο Χαλάνδρι. Μάλιστα ετοιμάζονται για ένα ταξίδι στην Πάτρα, καθώς ο Ιάσονας Φωτήλας μετέχει σε μία θεατρική ομάδα και στις 12 Μαΐου γίνεται η πρεμιέρα του έργου.

Η αχαϊκή πρωτεύουσα συνδέει τους δύο άντρες της παρέας, οι οποίοι γνωρίζονταν από τα παιδικά τους χρόνια.

Ο Θ. Παπαθεοδώρου ήταν συμμαθητής στο σχολείο με τον μεγάλο αδελφό του Ι. Φωτήλα, ενώ ο δεύτερος ήταν στην ίδια τάξη με τον μικρό αδελφό του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Οταν συναντιούνται στην Πάτρα ανταλλάσσουν απόψεις σε πιο χαλαρό κλίμα από ό,τι στη Βουλή στον πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου.

Τους τρεις βουλευτές μπορεί να τους χωρίζει η κομματική ταυτότητα, αλλά τους ενώνει η αντίληψη πως χρειάζονται «φρέσκα μυαλά» στην πολιτική.

Για να ξεπεράσουν τις πολιτικές τους διαφορές επιστρατεύουν τον διάλογο και ενίοτε το χιούμορ.

«Αυτό που λείπει σήμερα είναι η κοινή λογική» λέει ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου και προσθέτει «παρά τις πολιτικές αντιθέσεις οι πλατφόρμες συνεννόησης μπορούν να διευκολύνουν την επίλυση των προβλημάτων».

Η Αννα Καραμανλή προσθέτει πως «είμαστε όλοι άνθρωποι που ξέρουν πώς βγαίνει το μεροκάματο και καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια. Αυτό κάνει πιο εύκολη τη μεταξύ μας επικοινωνία».

Από την πλευρά του ο Ιάσονας Φωτήλας επισημαίνει πως «όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα» και γι' αυτόν τον λόγο χρειάζονται φρέσκα μυαλά στην πολιτική.
http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/tous_xorizoun_ta_edrana_tous_enonei_to_kylikeio-64366700/
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: