slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Να καθαριστεί άμεσα

Ξεκινάμε από τα …εύκολα. Η μοιρασιά έγινε. Τη Δευτέρα είχαμε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου εγκρίθηκε με την απόφαση 17/2016 το σχέδιο κανονιστικής απόφασης παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων στην πλατεία Μανδηλαρά, στη Χώρα της Νάξου… και από εκεί πάμε στο Συμβούλιο της Παρασκευής 22 Απριλίου όπου το 6ο θέμα αναφέρεται σ’ αυτό το σημείο όπου και θα έχουμε την οριστική έγκρισης της νέας …
μοιρασιάς στην πλατεία καθότι από φέτος έχουμε …τέσσερις παίκτες. Μάλιστα όπως φαίνεται και στο σχετικό σχεδιάγραμμα που συνοδεύει το άρθρο, στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, οι ελεύθεροι χώροι είναι περισσότεροι από ποτέ, η Δημοτική Βρύση στο ύψος του καταστήματος Προμπονά είναι ελεύθερη και μάλιστα η πρόσοψη της πλατείας είναι χωρίς τραπεζοκαθίσματα.

Οσο για τη μοιρασιά; Με βάση τη νέα κανονιστική, το κατάστημα Café Captains λαμβάνει 48.75 + 20.50 τ.μ., το «Escoba” 22.80 +22,10 τ.μ., το Diogenis 38,20 τ.μ. και το νέο κατάστημα «Θέλμα» 26.50 + 22.30 τ.μ. και βέβαια μιλάμε πάντα για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πέργκολα

Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Κι αυτό γιατί έχουμε ένα ανοιχτό μέτωπο με το ζήτημα της κεντρικής πέργκολας που παραμένει επί της πλατείας καθότι η υπόθεση έχει πάει στα γραφεία του ΥΠΕΘΟ στην Σύρο όπου όμως λόγω της απεργίας των δικηγόρων δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι με τα νέα δεδομένα, ο χώρος όπου βρίσκονται τα δύο από τα τέσσερα…. πόδια της πέργκολας ανήκουν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων «Escoba» και «Θέλμα» που βρίσκονται στην βορινή πλευρά της πλατείας και οι οποίοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με την παραμονή της πέργκολας. Για το γεγονός ότι έχει κυρηχθεί αυθαίρετη από την πολεοδομία, όπως αναφέραμε θα υπάρξει δικαστική απόφαση οπότε και άλλοι είναι αρμόδιοι…



Χωρίς άδεια

Όμως, αυτό που εντυπωσιάζει είναι δύο έγγραφα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων παίρνει ξεκάθαρα θέση. Αρχικά με έγγραφο (παρελήφθη από τον Δήμο Νάξου τον Σεπτέμβριο του 2015) σημειώνει ότι η πλατεία Μανδηλαρά βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού «Μπούργκο» Χώρας Νάξου και η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως χρήζουσα ειδικής προστασίας. Και αποκαλύπτει ότι μετά από έλεγχο στα αρχεία της υπηρεσίας διαπιστώνει ότι ποτέ δεν έδωσε άδεια λειτουργίας σε δύο από τα τρία καταστήματα που δραστηριοποιούνται στη πλατεία (σ.σ. μιλάμε για το 2015), ενώ στο τρίτο (το νεότερο που εμφανίστηκε) έχει μεν δώσει άδεια αλλά με συγκεκριμένους όρους όπου σύμφωνα με τον Νο 1 «δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ούτε η έκθεση προϊόντων επί των δημοτικών δρόμων». Τι να σχολιάσουμε επ αυτού; Νομίζουμε τίποτα. Κι αυτό γιατί εάν το κάνουμε θα γίνουμε κακοί για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δημόσιο και όχι βέβαια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων.. Εδώ το έγγραφο τα «χώνει» ευγενικά κυρίως στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Δήμου, της περιφέρειας και γενικότερα σε όσους έχουν αυτό το …ρόλο, του αστυφύλακα εν προκειμένω.

Προσβολή

Το δεύτερο έγγραφο πάλι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (αμφότερα φέρουν την υπογραφή της προϊσταμένης του τμήματος Μαρίας Σιγάλα) ήρθα στα χέρια του Δήμου τον περασμένο Ιανουάριο και έχει ως τίτλο «Προτάσεις για την ανάπλαση της πλατείας Μανδηλαρά». Ουσιαστικά εδώ έχουμε απάντηση σε σχετική αίτηση του Δήμου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για … αντίδραση. Παραθέτουμε άλλωστε αυτούσιο το κείμενο στη σχετική φωτογραφία περιληπτικά αναφέρουμε ότι «η σημερινή εικόνα της εν λόγω πλατείας η οποία έχει καταληφθεί πλήρως από τραπεζοκαθίσματα, σταθερές και μόνιμες εγκαταστάσεις (πέργκολες, τέντες κ.α.) προκαλούν άμεση αισθητική βλάβη στον προστατευόμενο οικισμό»..

Και η πρόταση που καταθέτουν είναι να απομακρυνθούν όλες οι κατασκευές ώστε η πλατεία να έχει ελεύθερο χώρο και οι πεζοί να κινούνται χωρίς να παρεμποδίζονται από μόνιμες κατασκευές ή τραπεζοκαθίσματα. Προτείνουν δε στα καταστήματα που λειτουργούν την θερινή περίοδο να αναπτύξουν περιορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάντων χωρίς πέργκολες ή και ομπρέλες και μόνο στην ανατολική πλευρά. Και ο δυτικός χώρος να μείνει ελεύθερος ώστε να έχουμε αναβάθμιση της περιοχής (αισθητικά και λειτουργικά), ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του οικισμού και ευδιάκριτη τη πόρτα του Γυαλού που οδηγεί και στην Παλιά Αγορά και τον οικισμό…



Εδώ τώρα να σημειώσουμε ότι η Εφορεία με την πρότασή της πηγαίνει στο άλλο άκρο αφού στην ουσία καταδικάζει τα καταστήματα σε οικονομικό μαρασμό. Ναι οι αρχαιολόγοι έχουν τον δικό τους τρόπο σκέψης αλλά καλό θα είναι να αντιλαμβάνονται ότι κάποιες από τις προτάσεις τους είναι ανέφικτες. Απλά εδώ θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να βρουν μέση λύση και να συνεργαστούν αρμονικά για την αναβάθμιση της πλατείας που μεσοπρόθεσμα θα τους αποφέρει ακόμη περισσότερη κίνηση…

Εν αναμονή όμως των εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: