slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΦΠΑ: αναβολή εκδίκασης για μέσα Απριλίου


Μία ημέρα μετά το ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΝΑΙ που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο έρχεται η απόφαση για αναβολή της εκδίκασης στο ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο πρότερο καθεστώς αλλά και η διαρροή της είδησης ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις νησιών ενόψει της 1ης Ιουνίου… Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε από την Ολομέλεια των προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδας ότι θα έχουμε παράταση της αποχής δικηγόρων έως και τις 4 Απριλίου ενώ στο «παιχνίδι» θα συνεχίζουν να ..παίζουν και η Συμβολαιογράφοι όπως αποφασίστηκε από την συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, σε ένδειξη διαφωνίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Μάλιστα οι προγραμματισμένοι για αύριο Τετάρτη (30/03) πλειστηριασμοί αναβάλλονται…

Και έτσι η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση (εκδίκαση) από την Ολομέλεια του ΣτΕ στο ζήτημα του φορολογικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μετά από προσφυγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (και Δήμων όπως της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) και ιδιωτών αναβάλλεται έως τα μέσα Απριλίου καθότι τρέχει η απεργία των δικηγόρων…

Αλλαγές

Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση εξετάζει την εξαίρεση των νησιών Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος από το δεύτερο κύμα αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες κι αυτό γιατί δέχονται τις περισσότερες προσφυγικές ροές όλο αυτό το διάστημα… Με βάση τη νομοθεσία οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να γίνει την 1η Ιουλίου 2016. Σε κάθε περίπτωση η εξαίρεση των ανωτέρω νησιών από τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών με την άφιξη τους στην Αθήνα η οποία προσδιορίζεται στις 2 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 23%.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου οι συντελεστές στα περισσότερα νησιά της χώρας εκτός των τεσσάρων προαναφερόμενων οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν:

• Στο 23%, στον οποίο θα υπάγονται η εστίαση – catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 6,9%.

• Στο 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 3,6%.

• Στο 6% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: