slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δελτίο Τύπου Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νάξου ι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Αγαπητέ Κ. Πρόεδρε του Συλλόγου, Μέλη του διοικητικού συμβουλίου και λοιπά μέλη,
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νάξου (Σ.Ε.Η.Ν.), σας κοινοποιεί την ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Φ Α 50/12081/642/2006 – ΦΕΚ Β'/1222/5.9.2006 για την υποχρέωση τοποθέτησης ρελέ διαρροής εντάσεως σε επαγγελματικούς και μη χώρους.
Τον έλεγχο της συμμόρφωσης της εγκατάστασης με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 και της σχετικής νομοθεσίας (Υ.Α. Φ.7.5/1816/88/ 27.2.2004 ,Υ.Α.ΦΑ΄50/12081/642 /26.7.2006, Υ.Α. Φ.50/503/168/19.04.2011) και έκδοση ΥΔΕ και ΥΔΚΕ μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων .

 Τον επανέλεγχο κατά τα προβλεπόμενα κατά το νόμο διαστήματα (ΥΑ Φ.7.5/1816/88 – ΦΕΚ 470B/5.3.2004 άρθρο 5) π.χ για τα καταστήματα μαζικής εστίασης είναι 1 έτος .
Ο Σ.Ε.Η.Ν. , μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ,ενημερώνει τους πολίτες και επαγγελματίες για την αποφυγή τραυματισμών και προστίμων. Επιπροσθέτως ,για την πάταξη των λαθρεγκαταστατών που αποτελεί τη νέα μάστιγα και υπερτερούν αριθμητικά σε σύγκριση με τους νόμιμους. Όλοι αυτοί δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα μαύρης εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και καταγγελίες που έχουν φτάσει στον Σύνδεσμο το πρόβλημα έχει  διογκωθεί το τελευταίο διάστημα και πλέον οι εργολήπτες ηλεκτρολόγοι, που απασχολούνται νόμιμα, βλέπουν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί στρεβλώσεις και προβλήματα στον κλάδο. Ηλεκτρολόγοι χωρίς άδειες ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι απασχολούνται από μηχανικούς  κ.α. που προφανώς στη λογική της μείωσης του κόστους  εφαρμόζουν αυτήν την τακτική.

Σας ενημερώνουμε, ότι οι κίνδυνοι όταν χρησιμοποιούνται άτομα χωρίς άδεια , χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις και νόμιμα παραστατικά ,δεν αφορούν μόνο την ασφάλεια τη δική σας και των πελατών σας ,αλλά και την αποφυγή των προστίμων που έχουν θεσμοθετηθεί για τις επιχειρήσεις .
 Σας ενημερώνουμε ότι ο λαθρεγκαταστάτης όταν εισέρχεται στην επιχείρηση, για να εκτελέσει ηλεκτρολογικές εργασίες , επειδή δεν είναι νόμιμος ελεύθερος επαγγελματίας, θεωρείται υπάλληλος του καταστήματος και μπορεί να επιβληθεί το πρόστιμο των 10.500 ευρώ.


Σε περίπτωση κακοτεχνίας και πρόκλησης ατυχήματος ,το πρόστιμο για το κατάστημα μπορεί να φτάσει τις 50.000 ευρώ και ανάκληση προσωρινή ή μόνιμη της αδείας του καταστήματος .
Έχουν ήδη επιβληθεί αυτά τα πρόστιμα σε ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου στο οποίο ένα 17χρονος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία . Γιατί να διακινδυνέψει κάποιος επαγγελματίας χωρίς λόγο;

Εμείς στηρίζουμε τα καταστήματα της πόλης που ζούμε και περιμένουμε το ίδιο να κάνετε και εσείς συνάδελφοι μας , ελεύθεροι επαγγελματίες γιατί τον ίδιο αγώνα δίνουμε για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας .
Ο αγώνας μας είναι δύσκολος ,διότι οι «παράνομοι ηλεκτρολόγοι » δεν αναγνωρίζονται δια γυμνού οφθαλμού. Είναι ίδιοι με εμάς , έχουν εργαλεία ηλεκτρολογικά , δεν πληρώνουν όμως ,ούτε εφορία , ούτε ΦΠΑ , ούτε ΟΑΕΕ στερώντας μας τα περιορισμένα ήδη από την κρίση εισοδήματα . Ο νόμιμος επαγγελματίας Ηλεκτρολόγος, έχει πάντα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μαζί του και την κάρτα μέλους του Σ.Ε.Η.Ν..

Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νάξου ιδρύθηκε και λειτουργεί με γνώμονα πρωτίστως την προστασία των μελών του και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας του ηλεκτρολόγου εγκαταστάσεων. Δια της νομίμου οδού και κατά τους επιτόπιους ελέγχους με τη συνδρομή της αστυνομίας που ήδη γίνονται και θα συνεχιστούν για την πάταξη της λαθραίας εργασίας θέλουμε τους επαγγελματίες μαζί και όχι απέναντι μας , γιατί το ίδιο θα κάνατε και εσείς αν ήσασταν στη θέση μας .
Με τιμή
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Μικές Χαράλαμπος

























ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

- Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
- Μ. Μ. Ε.
- Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου
- Σύλλογος Μαζικής Εστίασης «Νάξος Φιλοξένια»
- Ένωση Ξενοδόχων Νάξου
- Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νάξου
- Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου
- Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων   Νάξου
- Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΦΩΤΑ…ΜΑΣ!!!
Μάλλον το «ρελέ» της λογικής της συμπαθούς συντεχνίας των ηλεκτρολόγων, είχε πέσει εδώ και χρόνια στη Νάξο και τώρα που η «εγκατάσταση» (οι πελάτες) «κάηκε» λόγω κρίσης, αντί να αλλάξουν σαν καλοί τεχνίτες τις ακριβές μονοπωλιακές πρακτικές τους, πετάνε… τον «κόφτη» στην εξέδρα.
Γελάνε και τα πολύμετρα με τις ιστορίες για την μαύρη εργασία ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. Το ΙΚΑ είναι εκεί, τα κτίρια της τελευταίας τριακονταετίας είναι πάρα πολλά και συγκεκριμένα, οι ανακαινίσεις και οι εκσυγχρονισμοί των καταστημάτων είναι πολλοί, μάλλον, αν ψαχτεί, οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενούς τους να είναι ηλεκτροπληκτικά χαμηλές. Το ίδιο και οι φορολογικές .Η απόδειξη δεκαετίες τώρα, ήταν ταμπού στα «ώτα» τους και το μελάνι που ξοδεύτηκε για το γράψιμό τους ελάχιστο. Άσε δε το κόλπο που «φουμάριζαν» στους συντοπίτες μας, πως αν και καλά κόβαν απόδειξη, ο ΦΠΑ ήταν συν 23%, που δεν ήταν, κι έτσι γκριζάριζαν προς τα κάτω το κέρδος τους έχοντας τεράστιο όφελος. Λιγότερα έσοδα λιγότεροι φόροι. Αθέμιτος ανταγωνισμός στους λίγους ηλίθιους συνεπείς συναδέλφους τους , που με τον καιρό άλλαξαν πολλοί απ’ αυτούς ασχολία.
Η επαγγελματική τους ευσυνειδησία; Με εξαιρέσεις από κάθε άποψη χαμηλή. Τα υλικά που μας καλωδίωναν τις καλές εποχές, από ευτελή (φτηνιάρικα) έως επικίνδυνα(;). Εναμισάρι καλώδιο, δεκαεξάρα ασφάλεια.
Παραδείγματα επαγγελματισμού;
Αλλαγή ασφάλειας και τοποθέτηση μιας πρίζας (κόστους υλικών 3,50 γιούρο) στη Χώρα. Χρόνος εργασίας : επτά λεπτά και είκοσι δευτερόλεπτα. Ακολουθεί ο κλασσικός απολαυστικός διάλογος.
Τι σου οφείλω μάστορα;
Τι να σου πάρω τώρα; Δώσε ένα εικοσαρικάκι, να πιούμε μια μπύρα εγώ κι βοηθός (όπου βοηθός κάποιος δόλιος, ιθαγενής ή αλλοδαπός, ανασφάλιστος τις περισσότερες φορές). Αν η εργασία ήταν σε χωριό, η μπύρα γινόταν «βεζίνα», με την ανάλογη προσαύξηση.
Το ηλεκτροσόκ βέβαια το παθαίνει ο επισκέπτης του συλλόγου σας όταν περνά απ τα γραφεία σας να κόψει πχ κάνα υποχρεωτικό παράβολο και σχέδιο εγκατάστασης (άλλο και τούτο το φρούτο των εκατόν πενήντα 150,00 γιούρο) επανασύνδεσης για την ΔΕΗ και δεξιά όπως μπαίνει βλέπει τον αναρτημένο τιμοκατάλογό σας.
Οι παράνομοι ηλεκτρολόγοι αναγνωρίζονται δια γυμνού οφθαλμού φίλτατοι. Μόνο που η διαφορά τους είναι όντως στις τιμές. Οι δε περισσότεροι συντοπίτες μας δεν είναι πλέον «μαλάκες» να πληρώνουν τις συμφωνημένες τιμές σας (τοπικό τράστ, ολιγοπώλιο πως διάολο λέγεται). Όταν μπορούν.
Τώρα δε που η αστυνομία (μετά την καταγγελία σας) θα κυνηγάει παρέα σας τους λαθροεγκαταστάτες, προσέξτε μην ανοίξει και κάνα «κανάλι» που θα προέρχεται απ τον κοινωνικό αυτοματισμό που εσείς επιλέξατε ως κίνηση και τίποτε ανώτεροι σε πτυχία συνάδελφοί σας ή ηλεκτρονικοί ή αυτοματιστές ,αναζητήσουν «αστυνομικά» κι αυτοί το δίκιο τους.
«Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΙΚΛΕΙΟΥ» της νήσου Νάξου