slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Γ. Μαυραγάνης απαντά στα Λαζοπουλάκια


Με γραπτή δήλωση του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, αναφερόμενος στη γραπτή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή και τα συνοδευτικά έγγραφα που διαβίβασε σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με την «λίστα Μπόργιανς», τονίζει ότι σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ για αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών.Παραπέμποντας σε συνημμένα της γραπτής δήλωσης του έγγραφα, ο κ. Μαυραγάνης, αναφέρει ότι
η επιστολή του προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ Νίκου Πλεξίδα απεστάλη από τη Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 2012 και στην επιστολή επισυνάπτεται επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς, με την οποία προσκαλεί Έλληνες αξιωματούχους για επίσκεψη στο κρατίδιό του.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών παραπέμπει επίσης, μέσω άλλου συνημμένου, σε συνέντευξη του Β.Μπόργιανς στον Σκάι που προβλήθηκε στις 26.1.2016 και στην οποία δηλώνει: «Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα (του Έλληνα Προξένου) ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε». Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης, ο Μπόργιανς δηλώνει ακόμη: «Δεν είχε να κάνει με κάποια λίστα. Η γνώση μας για τη λίστα είναι από την περασμένη άνοιξη»
«Άρα, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ 16/2011 (άρθρο 9 παρ. 11), η οποία προβλέπει την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με την Οδηγία, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους υποχρεωτικά κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους πληροφορίες όταν έχει λόγους να υποθέτει ότι στο δεύτερο κράτος μέλος υφίσταται διαφυγή φόρων με την οποία μπορεί να σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη» επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
«Στη διαδρομή μου στην πολιτική υπηρέτησα σταθερά τη νομιμότητα και υπερασπίστηκα απαρέγκλιτα το δημόσιο συμφέρον όπως προκύπτει και από τα συνημμένα» καταλήγει ο Γ. Μαυραγάνης.
Η «κόντρα» για την λίστα Μπόργιανς
Κατά την διάρκεια της συζήτησης του «παράλληλου προγράμματος» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και Χρ. Καραγιαννίδης έδωσαν στη δημοσιότητα αλληλογραφία του Έλληνα Προξένου στο Ντύσσελντορφ προς τον τότε υπουργό Οικονομικών της ΝΔ Γ. Μαυραγάνη, με ημερομηνία 19.11.2012, στην οποία σημειώνεται ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κ. Μπούρα απέρριψε ευγενικά την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Γουόλτερ Μπόργιανς, για ενδεχόμενη συνεργασία με την κυβέρνηση στο θέμα της λίστας Ελλήνων μεγαλοκαταθετών.
«Ο κος Μπόργιανς επανήλθε σήμερα με επιστολή του, την οποία σας επισυνάπτω, σύμφωνα με την οποία η πρόταση του παραμένει ανοιχτή ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκριση της δικής μας κυβερνήσεως», αναφέρεται στην επίμαχη επιστολή του προξένου, την οποία κατέθεσαν ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προήλθε από την γραπτή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά σε σχετική ερώτηση 20 βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος. 
Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι «ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλουν εξηγήσεις γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Όπως τόνιζαν «γίνεται προφανές ότι οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών ήταν ενήμερες για την ύπαρξη της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας ή λίστας Μπόργιανς» και ότι «ο Γενικός Πρόξενος του Ντίσελντορφ, ήδη από τις 8 Οκτωβρίου 2012, ενημέρωσε τις εθνικές αρχές ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Βεστφαλίας – Ρηνανίας Dr Norbert Walter – Borjans, τον προσκάλεσε για να συζητήσουν “θέμα οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων”, ζητώντας σχετικές οδηγίες». Όπως σημείωναν δε, «σε επόμενη επικοινωνία, στις 19 Νοεμβρίου, ο Γενικός Πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, ενημερώνοντάς τον ότι απέρριψε ευγενικά την πρόταση “στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών” που έλαβε από τον Διευθυντή του Πολιτικού γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,  κ. Κωνσταντίνο Μπούρα».
Από την πλευρά του κ. Μπούρα ήταν άμεση. Σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Η αγωνιώδης απόπειρα της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί από τα εκρηκτικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, δεν θα πετύχει. Όσο χαμηλά κι αν πέσει, όση λάσπη κι αν χρησιμοποιήσει, όσο κι αν δουλέψει ο καλοστημένος μηχανισμός προπαγάνδας, το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό θα μείνουν και θα αξιολογούν αμείλικτα τον πρωθυπουργό και όσα ο ίδιος υποσχέθηκε στο λαό για να πάρει την εξουσία. Ποσά ψέματα άραγε θα πει για να διατηρηθεί σε αυτή, και πόσοι λεκέδες ατιμίας θα αφήσουν ακόμα το στίγμα τους σε αυτή την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα; Η λίστα με Ελληνες καταθέτες δεν προτάθηκε να δοθεί ποτέ σε μένα ή οποιονδήποτε καθ ύλην αρμόδιο υπουργό. Η μόνη επικοινωνία που είχα με τον κ. Πρόξενο, ήταν όταν με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του κ. Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Του απάντησα ότι καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό. Η γελοιότητα, έχει και όρια. Οταν όμως υποκαθίσταται από την αθλιότητα, τα ψεύδη και την παραπληροφόρηση, γίνεται επικίνδυνη».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=778503




Δεν υπάρχουν σχόλια: