slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ : ο Οικονομικός Κολοσσός της Νάξου



ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ
Ιδρύθηκε το 1926 και από τότε εξελίχθηκε ραγδαία, ώστε σήμερα ν’ αποτελεί την κινητήριο δύναμη και τον μοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο της Νάξου. Σήμερα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει 26 μέλη-συνεταιρισμούς και συνολικά 3.274 φυσικά μέλη (αγρότες-κτηνοτρόφους).

Η σημαντικότερη δραστηριότητα της Ένωσης είναι η τυροκομία. Το 1961, δημιουργεί το πρώτοτυροκομείο και το 1985, στην περιοχή Γλυνάδο Νάξου, δημιουργείται μια σύγχρονη και ανταγωνιστική γαλακτοκομική και τυροκομική μονάδα. Σήμερα η Ένωση παράγει κυρίως τη γραβιέρα Νάξου (ΠΟΠ), το κεφαλοτύρι (από γάλα πρόβειο και γίδινο), με τα παραγόμενα προϊόντα να απορροφούν περί τους 12.000 τόνους ετησίως, πάνω από το 70% της παραγωγής γάλακτος του νησιού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα λαμπρό υπόδειγμα υγιούς συνεταιρισμού, με μηδενικά χρέη και υποχρεώσεις και φιλόδοξους στόχους για εξαγωγές, που σήμερα ξεπερνούν τους 60 τόνους και προβλέπεται να τριπλασιαστούν.

Το σύνολο παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων της ΕΑΣ ξεπερνά τους 1000 τόνους παράγοντας μια ποικιλία προϊόντων: γραβιέρα Νάξου (ΠΟΠ), αρσενικό, ξινομυζήθρα,ξινοτύρι, μυζήθρα, ανθότυρο, γάλα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, γιαούρτι. Οι πειραματισμοί για την έκδοση νέων προϊόντων είναι συνεχείς, μάλιστα το καλοκαίρι του 2015 είχα την τύχη να δοκιμάσω από τους πρώτους μαζί με τον υπεύθυνο τυροκόμισης της Ένωσης, τον Ιάκωβο Δημητροκάλη, ένα νέο παλικάρι απόφοιτο της Σχολής Τυροκομίας των Ιωαννίνων, δυό νέες (πειραματικές) γραβιέρες, η μία με τα βοτάνια της Νάξου και η άλλη με λάδι τρούφας.

Σχετικά με τη συλλεκτική διαδικασία, 500 περίπου κτηνοτρόφοι προμηθεύουν την Ένωση με αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα, σε σταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος μοιρασμένους στρατηγικά σε σημεία του νησιού. Οι σταθμοί είναι όλοι εξοπλισμένοι με ψύκτες για τη διατήρησή του, ενώ φορτηγά-βυτία το συλλέγουν και το μεταφέρουν στην τυροκομική μονάδα δύο φορές την ημέρα, ώστε η τυροκόμηση να γίνεται, το αργότερο μέσα σε 8 ώρες από τη στιγμή της παραλαβής. Σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας του τυριού, από την παραλαβή του γάλακτος μέχρι την τελευταία φάση ωρίμανσης και της συσκευασίας, γίνονται έλεγχοι και μετρήσεις προκειμένου να διασφαλιστούν οι ποιοτικές προδιαγραφές των παραγόμενων προϊόντων.

Το πρατήριο της ΕΑΣ Νάξου βρίσκεται στον δρόμο του λιμανιού της Νάξου.
8SHARES
FacebookTwitter

ΣΧΕΤΙΚΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ










Previous
Next


ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση
Γαλανάδο Νάξου, Νάξος
Τηλέφωνο
22850 22883, 22850 25340
E-mail
easnaxos@otenet.gr
Ιστοσελίδα
www.easnaxos.com
Κατηγορία
Παραγωγοί
Περιοχή
Νάξος

Δεν υπάρχουν σχόλια: