slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Βρούτσης: «Με το αριστερό μπήκε το 2016 για ανέργους και εργαζόμενους»



Σχεδόν 10.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον πρώτο μήνα του 2016, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Βρούτση.
Επικαλούμενος στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» (Ιανουαρίου), ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι
επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες της ΝΔ περί «παγώματος» της αγοράς, λόγω της αβεβαιότητας στον χώρο της οικονομίας, της ύφεσης και των capital controls, ενώ υπενθύμισε ότι ακριβώς δυο χρόνια πριν, η «ΕΡΓΑΝΗ» είχε κλείσει με θετικό ισοζύγιο θέσεων απασχόλησης.

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου του κ. Βρούτση:

«Τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Ιανουαρίου 2016, επαληθεύουν τις ανησυχίες μας. Η διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, σε συνδυασμό με την ύφεση, η οποία επανήλθε και μια κυβέρνηση που δείχνει να βρίσκεται σε πανικό, “πάγωσαν” την αγορά εργασίας. Η δρομολογημένη, από το 2014, αποκλιμάκωση της ανεργίας “φρέναρε”.

Η “ΕΡΓΑΝΗ” Ιανουαρίου 2016 επιβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα. Οι απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις, με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικό ισοζύγιο με -9.954 χαμένες θέσεις μισθωτής απασχόλησης. Υπενθυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2014, στοχευμένες πολιτικές μας, έφεραν, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2014 η “ΕΡΓΑΝΗ” έκλεισε με θετικό ισοζύγιο +6.397 νέες θέσεις απασχόλησης (σχήμα 1).



Οι αρνητικές επιδόσεις όμως, δεν αφορούν μόνο τις χαμένες θέσεις εργασίας. Επηρεάζουν αντίστοιχα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης. Η πλήρης απασχόληση υποχωρεί και τη θέση της καταλαμβάνουν η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης από 43.463 το 2014 ανήλθαν σε 58.892 το 2016, σε βάρος των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης (σχήμα 2).

Σχήμα 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: